Hvordan handler man aktier?
Jeg får nogle gange spørgsmålet, hvordan handler du aktier? Jamen det var egentlig noget jeg bare kastede mig ud i, hvis vi skal tage den korte forklaring. Hvis du vil vide hvordan jeg kom i gang, med aktiehandel, så se i bunden af denne artikel. Her har jeg også skrevet lidt om mine egene erfaringer på aktiemarkedet.
HUSK aldrig at investere for lånte penge!
Lån skal betales tilbage og har du tabt på din investering, så er det en rigtig dårlig forretning!
Sådan kommer du i gang
For at komme i gang med at handle aktier, så skal man for det første have nogle fri midler, det kan være en pensionsopsparing, en fri opsparing eller en lotto gevinst. Du skal nu have adgang til en handelsportal, det kan være din Netbank, det kan også være steder som Saxo Bank og Nordnet. Selv har jeg kun erfaring med min egen bank og Saxo Bank samt et depot hos Nordnet.
Nordnet er god til almindelige aktiedepoter pga. mulighed for automatisk og kurtagefri månedsopsparing. Dertil vil jeg sige at Nordnet er meget brugervenligt. Handler du derimod mange enkeltaktier, så har Saxo Bank den laveste kurtage.
Det der er afgørende er omkostningerne og din tryghed. Se på hvad f.eks. din bank tager i kurtage og sammenlign med f.eks. Nordnet, så vil du hurtigt opdage, at der er penge at spare hos Nordnet. Betaler du et højere gebyr, så betaler du jo for meget! Husk at du skal trække dine omkostninger fra din reelle gevinst, så er omkostningerne for høje, bliver din gevinst mindre.
Husk strategien
Det er en stor fejl at begynde med aktiehandel uden at have en strategi. En strategi skal indeholde et sæt regler for hvornår du køber, hvornår du sælger og en exit-plan hvis en aktie falder. Det er også her i strategien du definerer hvilken risio du vil løbe og hvilken tidshorisont du arbejder med.
Sælg ikke aktier fordi de falder lidt, det er kun naturligt at der er lidt bevægelser i markedet. Dog kan der være store bevægelser i tilfælde af en korrektion, men som hovedregel så stiger aktiemarkedet altid mere end det falder. For mange køb og salg er = flere udgifter. Overvej kun salg hvis der ikke er udsigt til profit i fremtiden. intet er tabt før du sælger, med mindre virksomheden går konkurs. Undgå fristelse og invester langsigtet.
Din strategi kunne også være simpel – Invester f.eks. kun i investeringsforeninger og vælg en fond med god spredning. Spredning giver mindre risiko og du behøver ikke sætte dig ind i forskellige virksomheders regnskaber. Der hvor mange taber overblikket, er hvis de skal se på hele aktieindekset og vælge enkeltaktier – risikoen er størst her. Spredning er redning.
Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.
Warren Buffett
Research inden du køber
Det er ikke slik for småpenge vi køber her. Det er penge vi satser, som var det et andet lottospil. Du skal derfor altid sætte dig ind i hvad det er for en aktie du køber. Lav en grundig research og undgå at købe for dyrt. Lyt ikke til anbefalinger. En aktie er ikke god fordi andre siger at den er god, lav din egen research så du selv kan bedømme om investeringen er god.
I gang med at handle
Når du har fået oprettet et depot til dine aktier, så skal du til at handle. Nogle banker kræver et depot til danske aktier og et andet til udenlandske aktier. I andre banker kan du have det hele i et samlet depot, hvilket giver det bedste overblik, syntes jeg. Når du har fundet den første aktier, som du syntes er interessant og som du mener kan give dig et overskud, så klikker du på køb. Du vil nu kunne vælge mellem et par handelstyper:
Strakshandel
Denne handel kan gennemføres i børsens åbningstid, hvilket er 9:00 – 17:00 for den danske OMX børs. Handel lukker 15 minutter før lukketid, så du kan altså ikke handle 16:55. Når du laver en strakshandel, er du sikker på at handle til den aktuelle kurs ved købs tidspunktet. Da kursen kan ændre sig, mens du er ved at foretage din handel, kan du komme ud for at skulle godkende prisen flere gange, før din handel bliver gennemført. Omvendt kan du også sælge dine aktier med en straks handel, så ved du med det samme, hvad du får for dem.
Limithandel
Denne handel giver mulighed for at angive en ønsket købspris. Lad os sige en aktie koster 250 kr. men du kun byder 245 kr. Bliver aktien liggende i kurs 250, vil din handel ikke blive gennemført. Falder aktien derimod til kurs 245, så bliver aktien købt til dig. Omvendt kan du også prøve at sælge din aktie til en bestemt pris. Lad os sige du sætter systemet til at sæge din aktie, når kursen runder 255 kr. Så er det bare kedeligt, hvis kursen efterfølgende stiger til eks. 260 kr.
Markedshandel
Denne handel giver dig mulighed for at handle til markedskurs, du handler nemlig ikke direkte til fast pris, men til den pris der tilbydes eller udbydes. Det er typisk den løsning man kan anvende når børsen er lukket. Din handel vil således blive gennemført en af de kommende dage.
Når du har valgt hvordan du vil handle, skal du angive enten en ønsket værdi eller et ønsket antal. Du klikker nu på næste og får vist en opgørelse over pris eller forventet pris. Nu mangler du blot at godkende og gennemføre handlen. I løbet af et par dage vil pengene blive hævet på den konto, der er tilknyttet dit depot og dine aktier vil blive lagt ind i dit depot. Husk at kontrollere antal før du godkender, så du ikke får købt 1000 aktier, hvis du kun ville købe 100 aktier.
SKAT?
Da aktie gevinst er en form for indkomst, bliver den beskattet. Handler du gennem banken, vil de typisk indrapportere alt til skat, så det hele bliver beskattet korrekt. Du skal dog huske at kontrollere din opgørelse fra skat, så du ved om du bliver beskattet korrekt. Der er lidt forskellige regler, for om du handler for pension eller frie midler. Det kan du orientere dig om enten i din bank eller hos Skat, for 2024 er det nedenstående der gælder.
Skatte satsen er 27% under 61.000 kr.
Skatte satsen er 42% over 61.000 kr.
Der er dog en undtagelse, for har du en aktiesparekonto, er skatte satsen: 17%
Forskellige typer aktier?
Her kan man typisk tale om teknologi aktier og industri aktier. Men det vi faktisk skal kigge på er bl.a. cykliske og defensive aktier. Det er to typer af aktier som man skal holde øje med, da de retter sig efter hvordan økonomien ser ud.
Cykliske aktier
Cykliske aktier er nemlig følsomme over for samfundsøkonomien og vil svinge her efter. Af cykliske aktier kan nævnes firmaer inden for transport og industri. Hvis der er gang i forbruget vil f.eks. DSV have meget at køre med, hvilket kan give et løft i DSV aktien. Omvendt så har DSV ikke så meget at køre med, hvis forbruget er gået i stå. Andre eksempler på cykliske akter er FLSmidth, Vestas, Pandora, Rockwool, Mærsk og Bankaktier. Når vi oplever et økonomisk opsving, vil det derfor være godt at placere sine penge i cykliske aktier, da de typisk buldrer frem. Men vender økonomien, så er det også de første aktier der falder, da det typisk omhandler varer man godt kan undvære, hvis man ikke har råd.
Defensive aktier
Defensive aktier er er omvendt de aktier der er behov for i hverdagen. Mad, medicin og energi, har vi behov for uanset hvad der sker. Aktier som Novo Nordisk, Coloplast, Ørsted og TDC leverer varige produkter i form af medicin, medicinal udstyr og telefoni. Det er ting der altid er brug for. Af andre defensive aktietyper kan nævnes bryggerier og forsikring. Folk vil være tørstige efter øl, uanset hvad og hus, bil m.v. skal forsikres. Det er dog ikke 100% sikker havn, for får Novo Nordisk f.eks. ikke godkendt et lægemiddel, kan det smitte af på aktiekursen. Royal Unibrew og Carlsberg kan være ramt af en våd sommer eller en pandemi, da serveringsstederne kan være lukket.
Vækstaktier
Vækstaktier er aktier som forventes at have en stor fremtid. Hvis du har en tro på at verden drives af vindmøller i fremtiden, så kan du f.eks. investere i Vestas, Vestas hører også til under de cykliske aktier, da folk kun køber vindmøller hvis de har råd. Men omvendt så er vindmøller et område der er meget fokus på, så med tanke på grøn energi kan vindmøller og Vestas måske blive en god vækstaktie på den lange bane. En vækstaktie er dermed en aktie du spår en stor fremtid for. Det kan være mange ting inden for den grønne udvikling, som f.eks. El biler.
Udbytteaktier
Udbytteaktier er en massebetegnelse for aktier der giver udbytte. Det kan f.eks. være selskaber der over flere år, har leveret en stabil indtjening og samtidig udbetaler udbytte. Det kan f.eks. være forsikringsselskaber eller fødevareproducenter. Fordelen ved udbytteaktier er at du får et løbende afkast, uden at skulle sælge aktierne. Vær opmærksom på at hvis en aktie f.eks. koster 100 kr. og der så udbetales 10 kr. i udbytte, så er kursen typisk nede på 90 kr. Det kan derfor umiddelbart være en fordel at vente med at købe aktier, til udbytte er udbetalt. Men investerer du løbende, så er det underordnet.
Men hvornår finder udbetalingen så sted? Og hvornår skal man købe for at få udbytte? Jo, vi skal kigge på X-dag, som er dagen for hvornår aktien handles uden udbytte. Køber du aktien inden X-dag, så køber du aktien og retten til udbytte. Køber du på eller efter x-dag, så får du først evt. udbytte næste gang.
Nå, hvornår udbetales der så udbytte? Typisk foregår det sådan her. Der afholdes generalforsamling og så står pengene på din konto inden for 3-4 dage. Udbytte skal du betale skat af. Her kører man med
Aktier – Hvor mange aktier skal du købe?
Man hører altid at man skal sprede sin risiko. Et oplagt tal er derfor 15-20 forskellige aktier, spredt på forskellige brancher, så er du dækket fornuftigt ind. Her kan det være at du taber lidt på gyngerne men tilsvarende vinder på karrusellerne. Markedet går op og ned, forhåbentlig mest op! Du bør løbende revurdere din aktiebeholdning, hvis du har en aktie som du ikke ser nogen fremtid i, så sælg den, du skal kun satse på det du tror på. Men husk at sprede din risiko, så du ikke lægger alle æg i samme kurv. Vær tålmodig og hold på dine aktier, jo mere du køber og sælger, jo højere omkostninger har du.
Hvad er dit mål kan man også sige. Skal du være millionær?
Kigger man på gennemsnittet på aktiemarkedet, så kan man konkludere følgende:
Starter du som 35 årig, og investerer 700,- om måneden. Har du 1.000.000 kr. når du er 65 år.
Starter du som 45 årig, skal der 1.700,- om måneden til at nå målet.
Starter du som 55 årig, skal der 5.400,- om måneden til at nå målet.
Regnet med 7% markedsafkast om året.
Aktie anbefalinger?
Dem vil du helt sikkert møde på din vej, du skal ikke tage dem alle for gode varer! Der kan være en risiko for at de finanshuse der kommer ud med eks. en købs-anbefaling på Pandora, selv har aktier i virksomheden og derfor vil løfte kursen op. Man kan også følge med i diverse aktie forums, hvor folk kommer med hver deres holdning. Det der er afgørende er hvad du selv tror på og hvis der er gode forudsætninger for at f.eks. Pandora vil stige i kurs, så er det måske en aktie du skal købe. Men du skal ikke købe den fordi en bank siger at det er en god investering, der skal fakta på bordet. I den forbindelse kan bankerne komme med en masse fremmedord, når de snakker om anbefalinger. Her er de mest almindelige:
Akkumuler: Aktiekursen forventes ikke at stige mere end et par procent.
Hold: Aktiekursen forventes ikke at ændres dig, behold bare dine aktier.
Køb: Aktiekursen forventes at stige mere end et par procent.
Neutral: Aktiekursen forventes hverken at stige eller falde.
Outperform: Aktiekursen forventes at klare sig bedre end markedet.
Reducer: Aktiekursen forventes at falde nogle procent.
Stærkt køb: Aktiekursen forventes at være undervurderet, med stor vækst potentiale.
Sælg: Aktiekursen forventes at falde mere end et par procent.
Underperform: Aktiekursen forvenes at klare sig dårligere end markedet.
Hvad er din tidshorisont?
Hvis du har mange år til du skal bruge pengene, så kan du invitere i aktier, da de typisk giver det bedste udbytte, men også er mest usikre. Hvis du derimod skal bruge pengene inden for få år, så er obligationer et bedre alternativ, de er ikke lige så usikre som aktier og giver et tilsvarende mindre udbytte. Hvis du ikke selv har tid eller lyst til at følge med i aktiemarkederne, så er investeringsforeninger et sted for dig. Inden du køber dig fattig i investeringsforeninger skal du dog undersøge omkostningerne og udbyttet. Hvis foreningen har høje omkostninger og dårligt udbytte, så er det en dårlig investering.
Aktiv eller Passiv investering?
Som aktiv investor så køber og sælger du løbende. Du tror du kan slå markedet og nogle gange lykkedes det, mens andre gange, ja så taber du. Du kan også være aktiv investor ved at vælge en aktiv investeringsforening. Der kan være store udsving i vinderaktier og risikoen er derfor høj. Dertil kommer de løbende handelsomkostninger.
Som passiv investor så køber du f.eks. aktier med de lange briller på. Her fokuseres der på køb anbefalinger og på at holde på de aktiver man har og den strategi man har lagt. Når du tænker langsigtet og risikoen mindre. Det er også her man skal huske at handle med fornuften frem for hjertet.
Bear Market
Ja hvad er et bjørne marked? Bear Market er når aktierne falder og der er dårlig stemning blandt investorerne. Bear market betegnes ved at der er fald på over 20% i et index (F.eks. OMX C25), i løbet af en periode på mindst 2 måneder. I et bear market, kan det være svært at finde bunden og tjene penge. Ingen vil slås med bjørnen og der derfor mere tilbageholdende med at handle.
Korrektion
Når der er tale om en korrektion er det et fald på aktiemarkedet, som er kortere end 2 måneder. Altså et fald, hvor man måske kan købe billigt og sælge dyrere. Det kan dog være svært at time, da korrektionen, hvis den bliver længere end 2 måneder, ender i et Bear market.
ETF'er?
Ja det lyder teknisk, men ETF'er er puljer af aktier, samlet i udenlandske fonde (Exchange Traded Funds). Hvor du f.eks. køber 1 aktie, men i virkeligheden køber en andel i x antal virksomheder, der nu er i den pågældende ETF. Du har derfor en bred spredning og lav risiko, da du er bredt eksponeret mod mange virksomheder eller råvarer.
Ulempen er tilgengæld at du ofte skal bruge et depot til udenlandske aktier, dermed betale et ekstra depotgebyr. Der skal medregnes valutagebyre, højere kurtage ved udenlandske aktier samt udenlandsk udbytteskat. Så ja, større udvalg, men også mere man skal sætte sig ind i. Men den spredning det giver, kan være et sundt fundament til en godt blandet aktiepulje. Man skal også være opmærksom på om den ETF man ønsker beregner negativt udbytte, de skal nok trække omkostninger, uanset hvilket resultat de leverer. Man skal som altid være opmærksom på gebyrerne.
Blue chip?
Amerikansk udtryk for en veletableret virksomhed, de danske Blue chips finder du i C25 og er f.eks. aktier som A.P. Møller, Novo Nordisk og FLSmidth.
Din investeringsrisiko!
Når man satser penge, så har man også en risiko for at tabe dem! Lad derfor være med at satse flere penge end du kan tåle at tabe. Husk at når du investerer, så er det på egen risiko og for eget ansvar! Uanset hvad du modtager af anbefalinger og gode råd, så er det dig selv der handler på dem og dermed dit ansvar og din risiko. Invester ikke for lånte penge!
Hvordan tjener man penge på aktier?
Der er to måder, hvorpå du kan tjene penge på aktier.
1. Ved at kursen stiger, så du køber billigt og sælger dyrt. eller
2. Ved at du får udbytte fra dine aktier en gang om året.
Ikke alle virksomheder betaler udbytte, men er det dit fokus, så undersøg hvem der gør.
Er du mest tilhænger at at spekulere i aktiekurser, så find nogle vækst-aktier, som kan tage din investering mod skyerne. Vækst-aktier er aktier som forventes at stige mere end markedet.
Du kan også sigte mod Value-aktier, det er aktier som har en lavere kurs end deres tal peger på, det er såkaldte undervurderede aktier.
Sidst så var der det med udbytte, en udbytte-aktie er en aktie, hvor virksomheden udbetaler en del af deres overskud til deres aktionærer.
Investering af Børneopsparing?
Børnenes penge står typisk og keder sig på en børneopsparing, her kan man med fordel overveje at investere hele eller dele af opsparingen. En børneopsparing har typisk en løbetid på 18-21 år. Over tid har aktiemarkedet altid givet overskud for den langsigtede investor. Det er selvfølgelig svært at spå om fremtiden, men mystisk, hvis aktiemarkedet ikke skulle gå opad, i løbet af de næste 18 år.
Tilbage i 2012, kunne man få 4,75% i rente på Børneopsparingen, i dag skal man være heldig, for at få bare 1,75%. Mange banker kører med 0,35% eller lavere.
Der er mange ting at bruge penge på, når man flytter hjemmefra. Det vil derfor være en rigtig god start på livet, når lidt penge, bliver til flere. Livet som voksen betyder at man skal flytte hjemmefra, have kørekort, betale indskud til lejlighed, forsikringer m.v. Det kræver et godt job eller noget på bankbogen. Penge der bliver tjent, skal jo beskattes, men så længe det foregår på børneopsparingen er det skattefrit. Kilde. Tax.dk
Men da man her satser børnenes penge, bør du ikke satse på alt for spændende aktier. Gå i stedet efter en investeringsforening med stor spredning, eller en puljeordning i banken med 55% eller 75% aktier.
Indbetaling på Børneopsparing?
Ind til 31/12-2017 måtte man årligt, indbetale 3.000,- på en børneopsparing om året. Men siden 1/1-2018 har det været tilladt at indbetale 6.000,- på Børneopsparingen om året. I samme ombæring stiger max beløbet på kontoen fra 36.000,- til 72.000,- så det er bliver lidt sjovere at være barn, hvis forældrene har kassen. Det er alligevel 4000,- kr. om året pr. barn i 18 år, der skal indbetales, for at ramme den nye grænse.
Snyd dog ikke dig selv. Indbetal i stedet 6000,- kr. om året, til du rammer grænsen efter ca. 11 år. renteres rente arbejder for dig. Jo hurtigere opsparingen vokser via indbetaling, jo mere kan den vokse alene via renter. Men med investering når du længst, så tjek hvad din bank tager i kurtage og depotgebyr for en børneopsparing, det kan godt være børneopsparingen skal oprettes et andet sted, hvis din egen bank er dyr. Nordnet.dk tilbyder desværre ikke børneopsparing pt.
Vi er faldet over denne geniale beregning, som kan vise resultatet af en børneopsparing gennem tid. Indtast blot rente og indbetaling, så fortæller beregneren, hvad du skal forvente i afkast over den angivne tid. Resultatet vil nok overraske dig, afhængigt af indbetaling og rente, så får du måske et bedre eller dårligere resultat end du havde regnet med. Anyway, det er tanken der tæller og selv en mindre gevinst er da værd at tage imod, når barnet får opsparingen udbetalt.
Aktionærfordele
Man skal som udgangspunkt ikke købe aktier, for at få bestemte fordele. Men når det er sagt, så kan man da alligevel få lidt ud af, at eje lidt aktier.
DFDS Seaways
Hvis du har minimum 10 aktier – Kan du få 10% rabat på ruterne: København-Oslo, Frederikshavn-Oslo, og Amsterdam-Newcastle.
Derudover er der fordele for aktionærer i både AAB, Brøndbyernes I. F. Fodbold A/S, AFG, Parken Sport og Entertainment, AC Horsens A/S, Jyske Bank, Salling Bank, SAS, Tivoli, Danske Hoteller A/S, Lollands Bank A/S og Sparekassen Sjælland. Fordelene varierer afhængigt af selskab.
Forbehold for ændringer!
Vi opdaterer løbende, hvis vi bliver opmærksomme på flere rabatter.
Så kommer vi til min historie
Som lovet så vil jeg slutte af med min egen historie. Det startede tilbage i 2005-2006 stykker. da jeg havde haft en kapitalpension et par år. Syntes banken gav nogle latterligt lave renter på indlån, så ville investere pengene i stedet. Efter et møde i banken blev det besluttet at sætte pengene i lift forskellige investeringsforeninger. Det gik da også fint til at starte med, men efter nogle måneder, syntes jeg at kursen på investerings foreningerne, udviklede sig langsommere end det generelle aktiemarked. Så begyndte at holde øje med aktiemarkedet. Det resulterede i at jeg på et tidspunkt solgte nogle af mine investeringsforeninger og obligationer, hvorefter jeg købte aktier i stedet. Erfarede dog senere at aktier kan give store udsving og øget risiko, så banken havde valgt nogle for dårlige investeringsforeninger. I dag spreder jeg risikoen mere, med nogle velvalgte investeringsforeninger og få enkelt aktier.
Havde banken valgt rigtigt?
For at kontrollere bankens anbefalinger op imod mine egne køb, så oprettede jeg to test depoter på Euroinvestor.dk, et depot med bankens køb og et depot med mine egne køb. Da jeg havde fulgt udviklingen et halvt års tid og kunne se der var mere overskud i min egen investering, valgte jeg at sælge alle mine investeringsforeninger. Det viste sig nemlig at jeg generede lagt mere kurs gevinst på at have aktier, frem for investeringsforeninger. Jeg fortsatte med at overvåge test depoterne i et par år og det viste sig faktisk at jeg ville have haft et væsentligt mindre udbytte, hvis jeg ikke selv havde ændret depotets indhold.
Sikker aktiehavn
OK, investeringsforeninger kan være en sikker havn for den inaktive investor. Det skyldes at professionelle aktieanalytikere holder øje med interessante investeringer og sælger ud af mindre interessante aktier. De skal naturligvis have penge for det arbejde og dermed er der færre penge til at give udbytte. Du kan også vælge passive investeringsforeninger hvor aktierne mere passer sig selv, som typisk også er forbundet med mindre omkostninger.
Man skal selvfølgelig også have i baghovedet at al investering er usikker, det er lige som at spille lotto, du skal ikke gætte på de rigtige vindertal, men de rigtige vinderaktier. Hvis du gætter forkert, kan du tabe en masse penge. Så husk aldrig at investere for mere, end du kan tåle at tabe og husk aldrig at investere for lånte penge.
Hvad gør jeg lige nu?
Aldersopsparingsdepot: 90% investeringsforeninger og et par enkelte aktier.
Månedsopsparingsdepot: 100% investeringsforening via Nordnet One.
Overstående bygger på egne erfaringer og skal ikke opfattes som investeringsrådgivning.
Dette er ikke anbefalinger, du bør træffe dine egne beslutninger.