Garn – Hvilken type skal man vælge?

Indeholder reklame via affiliate links for:

Rito.dk.

Garn, strikkegarn og billigt garn, mohairgarn og garn tilbud er nogle af de ting vi skal kigge på, her i artiklen. Men før vi kan komme til nutiden, må vi starte med fortiden. Hvornår begyndte man at strikke?

Garnets historie

Der er blevet strikket i flere hundrede år, der er benyttet flere forskellige teknikker, lige fra Egypten og via Spanien til resten af Europa. I starten blev der brugt silke, hvilket kun var for de få og velhavende. Fra ca. Middelalderen, blev det dog mere almindeligt for den almene befolkning at arbejde med uldgarn. En forklaring kan være at uld både er billigere end silke og varmere end det sydlandske luksus. Læs mere hos Den Store Danske.

Garntyper

Der findes flere forskellige typer garn, som vi gennemgår her under. Den mest brugte her i huset er bomuldsgarn, det er garn fra Rito.dk.

Alpaca Garn
Alpaca Garn kommer fra alpacaen der normalt færdes i Sydamerika. Det minder om fåreuld, men er flere gange varmere og utroligt slidstærkt. Ønsker du en behagelig og varmt type garn, så er det Alpaca Garn du skal vælge og det kan anvendes hele året, til f.eks. vævning og strikning.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk.

Alpaca Garn

Angoragarn
Angoragarn kommer fra angora kaniner, der normalt færdes i Tyrkiet. Garnet indgår ofte i blandinger med andret garn, for at tilføre garnet styrke og ekstra holdbarhed. Angoragarn er mange gange varmere end andre typer garn og er forholdsvist dyrt. Den fine uld frembringes flere steder i udlandet, ved at hive pælsen af kaninerne, hvilket er utroligt smertefuldt for dyret. Andre steder bliver pelsen klippet af mens kaninen er fastspændt. En hurtig google søgning vil vise de sørgelige billeder.
Vi bruger ikke denne type uld! – Da vi ikke vil støtte dyremishandling.

Angoragarn

Bomuldsgarn
Bomuldsgarn er det mest anvendte garn i Danmark. Bomuldsgarn har høj kvalitet, er fugtabsorberende og er behageligt mod huden. Med Bomuldsgarn kan man strikke let, hvis man skal lave sommertøj. Bomuldsgarn kan man også strikke tykt til varmt vintertøj. Bomuldsgarn er også velegnet til hækling af f.eks. karklude, viskestykker eller tøjdyr, som f.eks. de hæklede dyr m.v. du kan finde her på siden.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Bomuldsgarn

Bambusgarn
Bambusgarn kommer fra bambusplantens fibre, der giver et flot og glansfuldt garn. Velegnet hvis man f.eks. ikke kan tåle uld eller syntetisk garn. Bambus er beslægtet med græs, så der er tale om et helt naturligt materiale, der kan anvendes til f.eks. strikkede sjaler eller toppe.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk.

Bambusgarn

Hørgarn
Hørgarn kommer fra Hørplanten, der giver et stærkt garn. Hørgarn varmer ikke så meget, som andre typer garn. Det er derfor velegnet til sommertøj, men kan også bruges til duge og dækkeservietter.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Hørgarn

Mohairgarn
Mohairgarn kommer fra Mohair geden, der normalt færdes i Kashmir og Tibet, men har været i Danmark hos avlere siden slutningen af 80'erne. Mohairgarn er eftertragtede strikke garn og helt klart et oplagt valg, hvis der skal strikkes et eksklusivt look.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk.

Mohairgarn

Silkegarn
Silkegarn laves fra trådene omkring pupperne af silkesommerfuglen. Silke kommer fra Kina og er blevet produceret i flere tusind år. I dag kommer det typisk fra Kina og Brasilien. Denne type garn er den blødeste type garn man kan få. Silkegarn er af høj kvalitet og velegnet til f.eks. lette sjaler og tørklæder.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Silkegarn


Se udvalget hos Rito.dk her

Strømpegarn
Strømpegarn er en forstærket udgave af helt almindeligt garn. Skal du strikke strømper, skal du derfor købe Strømpegarn, alt andet vil være for fint. Garnets blanding, sikrer at garnet kan holde til hverdags brug og tåler maskinvask. Strømpegarn indeholder typisk polyamid, hvilket giver det styrke. Det er derfor ikke et salgs trick at det hedder strømpegarn, skal du lave strømper, så gå efter Strømpegarn.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Strømpegarn

Uldgarn
Uldgarn laves typisk fra fåreuld og er velegnet til uldstrømper, uldtrøje eller andet varmt tøj. Uldgarn kan dog også komme fra andre dyr end får, så tjek indholdsfortegnelsen. Uldgarn har en fantastisk evne til at regulere varmen, da ulden kan transportere fugt fra kroppen og er luftig i forhold til andre garntyper. Ulden afviser skidt og er modstandsdygtig over for lugt. Uldgarn er velegnet til strik af f.eks. sweatre, huer, tørklæder, strømper m.v.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Lilla

Økologisk garn
Økologisk garn er for dig der vægter bæredygtighed højt. Det økologiske garn fremstilles miljøvenligt- og bæredygtigt. Økologisk garn findes typisk som uld og Bomuldsgarn.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk.

Hvid

Det var så de forskellige typer garn. Nu mangler vi bare en opskrift, så vi kan være kreative. Så vi slutter lige af med et link, til Hækleopskrifter.

Men hvad skal alt det garn bruges til? Du kunne f.eks. hækle en Abe eller en Drage.

Tak fordi du læser med

 Har du nogle spørgsmål?