Hækle – hæklede dyr – Håndarbejde der kan laves hele året

Indeholder reklame via affiliate links for:

Rito.dk

Kan du hækle?

Min kone hækler en masse forskellige ting! Hun er rigtig god til det og har efterhånden lavet en masse dyr, ting og sager. Se bare her under, hvad hun har kreeret! Hun arbejder både ud fra gratis hækleopskrifter og bøger hun har købt, men nogen ting findes der ikke opskrifter på og så bruger hun bare fantasien.

Her ser vi f.eks. en ged hun lavede som gave til en veninde. Hun tog udgangspunkt i en Zebra, men ændrede farverne, tilføjede horn og bryster. Med ris i bagenden, så kan den sidde fint på en hylde og være yndig hjemmelavet pynt.

Hækle ged

Her ser vi Olaf, kendt af mange fra Disney filmen Frost. Det var også en gave. Hvordan laver man så ham? Man bruger samme princip som en snemand, 3 bolde, den øverste bold skulle dog have lidt mere fylde og højde, så hun kunne skabe det kendte ansigt. Sammenlign med videoen her under, ligheden stor.

Hækle olaf fra Frost filmen

Hæklede gaver er både en mulighed for at give nogle unikke ting, men også en mulighed for at lave noget kreativt med sine hænder.

Gratis hækleopskrifter

Alt behøver ikke koste penge, vi har fundet en række Hækleopskrifter, som vi vil dele med jer. Der er mange, så du får lidt at starte på! Der er både noget gratis opskrifter til babyer, hæklede dyr, pynt, påske tema, grydelapper, klude, forskelligt tøj som f.eks. en cardigan, shorts, sokker, tøfler, sjal, poncho og jakker m.v.

Lær at hækle

Der findes mange bøger, hæfter og opskrifter med hækling. Det gør det nemt at lære hvordan man gør. Det bedste er at starte med en simpel opskrift og så arbejde sig videre til noget mere avanceret. vi har fundet en større oversigt over Bøger, Kataloger og opskrifter som kan få dig i gang med håndarbejdet. Specielt blandt bøgerne er der mange gode forslag til flotte ting, vi har selv et par af dem. Bøgerne er delt op i temaer, så hvis du syntes det er koldt pt. så kan du f.eks. anskaffe dig bogen om hæklede huer. Der er også bøger om hæklet babytøj, hæklet bamser og hæklet dyr.

Garn skal der til

For at få et flot hælket resultat, skal der garn til. Der findes både billigt strikkegarn, dyrt garn og garn i god kvalitet til den rigtige pris. Et af de steder, hvor man får godt garn til en fair pris er hos Rito.dk en anden kendt forhandler er Rito.dk. Begge butikker har et bredt udvalg, med mange farver og kvaliteter.

Hvilken type Garn skal man vælge?

Garn, strikkegarn og billigt garn, mohairgarn og garn tilbud er nogle af de ting vi skal kigge på, her i artiklen. Men før vi kan komme til nutiden, må vi starte med fortiden. Hvornår begyndte man at strikke?

Garnets historie

Der er blevet strikket i flere hundrede år, der er benyttet flere forskellige teknikker, lige fra Egypten og via Spanien til resten af Europa. I starten blev der brugt silke, hvilket kun var for de få og velhavende. Fra ca. Middelalderen, blev det dog mere almindeligt for den almene befolkning at arbejde med uldgarn. En forklaring kan være at uld både er billigere end silke og varmere end det sydlandske luksus. Læs mere hos Den Store Danske.

Garntyper

Der findes flere forskellige typer garn, som vi gennemgår her under. Den mest brugte her i huset er bomuldsgarn, det er garn fra Rito.dk.

Alpaca Garn

Alpaca Garn kommer fra alpacaen der normalt færdes i Sydamerika. Det minder om fåreuld, men er flere gange varmere og utroligt slidstærkt. Ønsker du en behagelig og varmt type garn, så er det Alpaca Garn du skal vælge og det kan anvendes hele året, til f.eks. vævning og strikning.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk.

Alpaca Garn

Angoragarn

Angoragarn kommer fra angora kaniner, der normalt færdes i Tyrkiet. Garnet indgår ofte i blandinger med andret garn, for at tilføre garnet styrke og ekstra holdbarhed. Angoragarn er mange gange varmere end andre typer garn og er forholdsvist dyrt. Den fine uld frembringes flere steder i udlandet, ved at hive pælsen af kaninerne, hvilket er utroligt smertefuldt for dyret. Andre steder bliver pelsen klippet af mens kaninen er fastspændt. En hurtig google søgning vil vise de sørgelige billeder.
Vi bruger ikke denne type uld! – Da vi ikke vil støtte dyremishandling.

Angoragarn

Bomuldsgarn

Bomuldsgarn er det mest anvendte garn i Danmark. Bomuldsgarn har høj kvalitet, er fugtabsorberende og er behageligt mod huden. Med Bomuldsgarn kan man strikke let, hvis man skal lave sommertøj. Bomuldsgarn kan man også strikke tykt til varmt vintertøj. Bomuldsgarn er også velegnet til hækling af f.eks. karklude, viskestykker eller tøjdyr, som f.eks. de hæklede dyr m.v. du kan finde her på siden.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Bomuldsgarn når du skal hækle

Bambusgarn

Bambusgarn kommer fra bambusplantens fibre, der giver et flot og glansfuldt garn. Velegnet hvis man f.eks. ikke kan tåle uld eller syntetisk garn. Bambus er beslægtet med græs, så der er tale om et helt naturligt materiale, der kan anvendes til f.eks. strikkede sjaler eller toppe.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk.

Bambusgarn når du skal hækle

Hørgarn

Hørgarn kommer fra Hørplanten, der giver et stærkt garn. Hørgarn varmer ikke så meget, som andre typer garn. Det er derfor velegnet til sommertøj, men kan også bruges til duge og dækkeservietter.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Hørgarn når du skal hækle

Mohairgarn

Mohairgarn kommer fra Mohair geden, der normalt færdes i Kashmir og Tibet, men har været i Danmark hos avlere siden slutningen af 80'erne. Mohairgarn er eftertragtede strikke garn og helt klart et oplagt valg, hvis der skal strikkes et eksklusivt look.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk.

Mohairgarn

Silkegarn

Silkegarn laves fra trådene omkring pupperne af silkesommerfuglen. Silke kommer fra Kina og er blevet produceret i flere tusind år. I dag kommer det typisk fra Kina og Brasilien. Denne type garn er den blødeste type garn man kan få. Silkegarn er af høj kvalitet og velegnet til f.eks. lette sjaler og tørklæder.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Silkegarn


Se udvalget hos Rito.dk her

Strømpegarn

Strømpegarn er en forstærket udgave af helt almindeligt garn. Skal du strikke strømper, skal du derfor købe Strømpegarn, alt andet vil være for fint. Garnets blanding, sikrer at garnet kan holde til hverdags brug og tåler maskinvask. Strømpegarn indeholder typisk polyamid, hvilket giver det styrke. Det er derfor ikke et salgs trick at det hedder strømpegarn, skal du lave strømper, så gå efter Strømpegarn.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Strømpegarn

Uldgarn

Uldgarn laves typisk fra fåreuld og er velegnet til uldstrømper, uldtrøje eller andet varmt tøj. Uldgarn kan dog også komme fra andre dyr end får, så tjek indholdsfortegnelsen. Uldgarn har en fantastisk evne til at regulere varmen, da ulden kan transportere fugt fra kroppen og er luftig i forhold til andre garntyper. Ulden afviser skidt og er modstandsdygtig over for lugt. Uldgarn er velegnet til strik af f.eks. sweatre, huer, tørklæder, strømper m.v.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk

Lilla

Økologisk garn

Økologisk garn er for dig der vægter bæredygtighed højt. Det økologiske garn fremstilles miljøvenligt- og bæredygtigt. Økologisk garn findes typisk som uld og Bomuldsgarn.

Du finder det f.eks. her: Rito.dk.

Hvid

Det var så de forskellige typer garn. Nu mangler vi bare en opskrift, så vi kan være kreative. Så vi slutter lige af med et link, til Hækleopskrifter.

Men hvad skal alt det garn bruges til? Du kunne f.eks. hækle en Abe eller en Drage.

Fordele ved at hækle

Når man hækler, kan man slappe helt af og hvile hovedet efter en travl arbejdsdag. Man skal kun koncentrere sig om at følge opskriften og nærme sig det endelige resultat. Garnet er nem at have med i tasken, så man kan faktisk hækle alle steder, både i bussen, i toget, i sofaen og i kaffepausen. Kun fantasien sætter grænser for det kreative arbejde.


Rap Rap – Har du set en and?

Fruen har været yderst kreativ igen. Denne gang har hun vist hørt rap musik, for nu står der ikke mindre end 2 ænder midt i stuen og leder efter en andedam.

Den ene er hæklet i gult garn mens den anden er lidt multikulturel, men på trods af deres forskelle, så trives de fint i hinandens selskab. Rap rap.

De glæder sig begge til snart at blive gnasket på fødderne.

Hæklede ænder til babyer

Tip: Opskriften er fundet på Hobbii.dk og hedder Bideanden Alfred der er desuden flere hæklede ting her.


Hæklet drage

Fruen har hæklet en fin drage 🙂 datteren er mægtig glad for den. Allerede før der var takker på ryggen, vinger og ben, var begejstringen stor.

Vi fandt opskriften på Hæklet drage her

Tilbage er der kun at købe lysegrønt, mørkegrønt, sort og hvidt garn, samt vat. Så har du snart din egen drage! Held og lykke!

Hæklet drage

Hæklet ko

Hæklet ko – Denne ko er fremstillet ud fra en opskrift, der oprindeligt er til en Zebra, men modereret til at ligne en ko i stedet. Resultatet er da blevet ret godt, med de få ændringer i farver og andre små detaljer. I stedet for sorte og hvide striber, blev den blot ensfarvet med koksgrå næse.

Baggrunden for denne ko er en købt opskrift på Zebraen Elvis.

Sådan laver du en hæklet ko

Garnet til at fremstille koen, fandt vi bl.a. hos Rito.dk og en af de mange andre forhandlere. Det kræver kun farverne Sort, Grå, Koksgrå og Hvid at få hæklet denne ko. Opskriften fandt vi i bogen Hæklet legetøj. Bogen indeholder 22 opskrifter af forskellige dyr, dukker, biler m.v.

Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.

Herunder ses det færdige resultat af koen. Den er da sød? Her sidder den godt fast i sikkerhedsselen før køreturen! Veninden blev glad for gaven!

Hæklet ged

Hæklet Bamse tæppe

Så har der været gang i garnet igen. Denne gang har vi fremstillet et hæklet bamse tæppe, til datterens værelse.

Et sjovt input til børneværelset. Et hæklet bamsetæppe. Så smiler bamsen til barnet hver morgen, samtidig er det blødt at sidde eller stå på, så barnet sidder godt på gulvet. Vores datter hygger sig allerede meget godt, med at sidde på bamsen og lege.

Sådan laver du dit bamsetæppe

For at fremstille det Hæklet bamse tæppe, blev der indkøbt ribbon garn i de 4 ønskede farver. Opskriften fandt vi vist nok i “Hendes Verden” baldet, men vi er lidt i tvivl, da den er klippet ud. Men princippet i opskriften er at hækle rundt, rundt og rundt. Du starter fra midten og kører så rundt, til cirkelen har den ønskede størrelse. Først en stor rød cirkel, så en mindre sort cirkel til næsten, så 2 sorte cirkler til øjnene. Så mangler der kun ører og sløjfe. Ørene er fremstille som 4 halv cirkler. Til slut har du et hæklet bamse tæppe. Den røde farve der primært er brugt, finder du her: Mayflower Ribbon Stofgarn. (Reklamelink)

Se vores andre hæklede projekter her.

Du finder garnet her:

Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.

Hæklet bamsetæppe

Annonce:
Tøjeksperten.dk