Spring til indhold

Nyt toilet?

Indeholder reklame igennem affiliate links for:

Billigvvs.dk, 10-4.dk, Inkclub.com, Watoo.dk Elvvs.dk og 3byggetilbud.dk.

Vi er de glade ejere af et 70'er hus med brune filser og 2 toiletter i henholdsvis grøn og hvid/gul. Toiletterne er tydeligvis tæt på samme årgang som huset og dermed af den type, som som tømmer vandværket ved hver skyl. Der er således penge at spare ved en udskiftning til et nyt toilet, med stort og lille skyl! Er man flere i huset er der mange penge som kunne bruges sjovere end på stort skyl x gange om dagen. Vores toiletter er identificeret til at være af typen Ifö Cascade (1973-1984), så der er efterhånden løbet noget vand igennem, har ydermere fundet ud af at der ikke længere findes reservedele til denne model. Du skal da lige se de to flotte toilet eksemplarer vi råder over.

Ifö Cascade i grøn. Har vi ikke mere, da vi ville spare på vandet.

Grønt toilet

Ifö Cascade i hvid/gul. Har vi stadig, da det er fuldt funktionelt.

Hvid/Gul toilet

Da begge toiletter er gulv toiletter, så er hængende/vægmonteret toiletter på fårhånd udelukket til dette hus. Denne artikel vil derfor kun handle om gulvstående toiletter. Målet er nu indsnævret, så lad os fortsætte til valget af nyt toilet. Der er flere ting man kan vælge imellem så lad os kigge lidt på mulighederne. Hvis dit toilet løber, så få det fixet, da det kan koste flere tusind kroner om året i vandspild! Se hvordan du fixer toiletter, så det ikke løber.

Toilet fabrikater?

Af nedenstående liste, vil du hurtigt opdage at 3 ud af de 7 producenter, enten er beliggende eller startet i Sverige. Resten er fra lande omkring os. Det nærmeste vi kommer på et dansk toilet er Lavabo, hvis vi da ser bort fra at det er designet i Italien.

Ifö
Der står et Ifö toilet i mange danske hjem. Men selv om det føles helt dansk, så er Ifö faktisk et svensk toilet. Produktionen startede i 1887 i Skåne.

Gustavsberg
Gustavsberg toiletter er også kendte. Det startede oprindeligt i sverige i 1825, men er i dag ejet af den tyske virksomhed Villeroy & Boch AG.

Duravit
Duravit er en tysk virksomhed, grundlagt i 1817.

Laufen (Jika + Roca)
Laufen er en schweizisk virksomhed, grundlagt i 1892. Jika var oprindeligt en tjekkisk virksomhed, grundlagt i 1878. Virksomheden er siden fusioneret med spanske Roca og blevet en del af schweiziske Laufen.

Lavabo
Lavabo er en dansk engrosvirksomhed, grundlagt i 2006. Design og produktion foregår i Italien.

Svedbergs
Svedbergs er en svensk virksomhed, grundlagt i 1920. Toiletterne er ikke blandt de billigste.

Hvilken type vandlås?

Når man kigger på nyt toilet, så vil man hurtigt møde begreber som, S-vandlås, P-vandlås eller Skjult vandlås. Sådanne begreber er måske sort snak, hvis du da ikke er VVS montør. I vores søgen efter nyt toilet til huset, har vi derfor lavet lidt research og kan derfor præsentere en vandlås guide. Hvis dit toilet har en S-vandlås, så vil dit afløb vende lodret nedad. Hvis dit toilet har en P-vandlås, så vil dit afløb vende vandret bagud. Hvis dit toilet har en skjult vandlås, så kan du ikke se vandlåsen. Ud fra det kan vi afgøre at vores toiletter er af typen synlig vandlås med S-vandlås. Er du stadig i tvivl om hvad du har, så kontakt en vvs-installatør.

Hvilken type toiletbræt/toiletsæde?

Uha, her er der frit valg, de kan fås i mange farver og materialer. De billigste er ofte af noget tyndt plast der med tiden knækker og niver en bagi. De lidt dyrere er at kraftig plastik og holder meget bedre. Uanset hvilken model du vælger, så husk at få det med, det er sjældent der er et bræt med i toilettets pris. Er der børn i familien, så vælg et låg med Soft Close, det bevirker at brættet ikke slår hurtigt ned, så små fingre kan komme i klemme.

Væghængt toilet?

Nej sådan et anbefaler vi ikke. For hvad sparer man egentlig af plads? Intet, det eneste der taler for et væghængt toilet, er rengøring. Et væghængt toilet, et nemlig nemt at gøre rent, det er faktisk kun den forreste del, som er tydelig. Men men men, så svært er det jo heller ikke at gøre et toilet rent. Men hvad der er svært er reparation, for mens et traditionelt toilet, blot åbnes i toppen, så har et væghængt toilet, kun et mindre indgang i væggen. Mindre plads, kræver mere tid og derfor en dyrere regning. Vi har hørt fra en VVS'er at det tager ca. 3x tid at reparere et væghængt toilet, sammenlignet med et der står på gulvet.

Passer det nye toilet i de gamle skruehuller?

Der er ingen garanti for at det nye toilet passer i de gamle huller. Du kan derfor godt berede dig på at skulle lave nye huller til det nye toilet. De gamle huller lappes med en cementbaseret spartelmasse og så er du klar til at forsætte montagen. Hvad hvis der er gulvvarme? Det ville være uheldigt at køre boremaskinen ned igennem gulvvarme rørene, når det nye toilet skal monteres. Ja den overvejelse har de fleste nok, hvis de skal montere et nyt toilet, i et rum med gulvvarme! Det er dog god skik, ved montering af gulvvarme, at holde sig væk fra området hvor der skal skrues, men ingen regel uden undtagelser! Vil du være på den sikre side, kan du vælge at lime dit nye toilet fast i stedet, så er du fri for huller og bekymringer.

Må man egentlig selv skifte toilet?

Som udgangspunkt må du gerne selv skifte det gamle toilet ud med et nyt. Der er dog to krav, der skal være opfyldt! 1. Der skal være en lukkehane/stopventil, så du kan lukke for vandet. 2. Installationen skal være lovlig, du må således ikke selv lave nye vvs-installationer, men gerne anvende de eksisterende. Hvis blot en af disse krav ikke kan overholdes, eller du blot er født med 10 tommelfingre, ja så må du have et godt tilbud fra en håndværker. Den bedste måde at få et tilbud på, er ved at få 3 uforpligtende tilbud fra VVS Installatører.

Hvad koster et nyt toilet?

Priserne på toiletter svinger lidt frem og tilbage, de er ofte på tilbud rundt omkring, men for at du ikke skal bladre alle tilbuds katalogerne igennem, har vi her lavet en lille oversigt over mulighederne, så du nemt kan se hvad det koster. Forbehold for prisændringer efter udgivelses dagen! Tjek også udvalget hos Billigvvs.dk.

Nedenstående priser er angivet uden evt. fragtomkostninger og sorteret efter pris.

Nautic New Design væghængt toilet
Nautic New Design væghængt toilet
Nautic New Design væghængt toilet
Fra 799,95,- (Spar: ,-)
Ifö cera væghængt toilet hvid
Ifö cera væghængt toilet hvid
Ifö cera væghængt toilet hvid
Fra 899,95,- (Spar: ,-)
Laufen Combipack - væghængttoilet
Laufen Combipack - væghængttoilet
Laufen Combipack - væghængttoilet
Fra 1.999,00,- (Spar: ,-)
Laufen Kartell toilet 400x590x400 mm Glossy sort
Laufen Kartell toilet 400x590x400 mm Glossy sort
Laufen Kartell toilet 400x590x400 mm Glossy sort
Fra 3.347,00,- (Spar: ,-)
Laufen Roca Inspira toilet 562x400x390 mm hvid
Laufen Roca Inspira toilet 562x400x390 mm hvid
Laufen Roca Inspira toilet 562x400x390 mm hvid
Fra 9.504,00,- (Spar: ,-)
Laufen Navia toilet 540x550x690 mm hvid
Laufen Navia toilet 540x550x690 mm hvid
Laufen Navia toilet 540x550x690 mm hvid
Fra 15.430,00,- (Spar: ,-)
Laufen Riva toilet 550x540x690 mm hvid
Laufen Riva toilet 550x540x690 mm hvid
Laufen Riva toilet 550x540x690 mm hvid
Fra 22.983,00,- (Spar: ,-)

Hvilket er så det bedste toilet?

Lige pt. hælder vi mest til Ifö Sign 6860, dels fordi det er en opgradering i forhold til Ifö Cera der blev lanceret i 1996, dels fordi den har dobbelt cisterne, så man undgår kondens og at den derved er lydisoleret. Ifö er et kendt og udbredt mærke som man kan få reservedele til, de to Ifö toiletter vi har nu, har været i brug i 30 år, hvilket er en ok holdbarhed. Gustavsberg Nautic 5500L ser også ud til at være et udmærket toilet, da det også skulle være kondensfrit. Begge toiletter har en siddehøjde på 42 cm og er ikke voldsomt forskellige af design. Det ender nok med at blive fruen der bestemmer det endelige resultat.

Hvilket toilet valgte vi så?

Hermed en lille opfølgning til artiklen. Vi faldt over et godt tilbud og slog til her i starten af August måned. Valget faldt på Ifö Sign 6860, da vi aldrig har købt toilet før, var vi lidt i tvivl om det medhørende tilbehør. Vi havde dog lidt forventninger, da vi ikke havde købt det billigste Ifö toilet. Hermed en lille liste over hvad der var med til toilettet og hvad vi måtte købe selv.

I toilettets kumme fandt vi en Multikvik, sådan en plastik dims man sætter på røret i gulvet, for nem montering af toilet, så var der en pakke skruer til gulv montering inkl. plastik dutter til at sætte på skruerne. Sidste tilbehør i pakken var plastisk dutter, man kunne bruge, hvis man vælger at lime toilettet. Samtidig havde vi bestilt et toiletbræt med soft-close, meget børnevenligt, da man ikke kan klappe låget i ved et uheld. Vi måtte også investere i en ny toilet slange, både toilet og hane i væg var 1/2″ rør, så det skulle bare være ens i begge ender. Hvis du skal bruge 1/2″ rør, så er dit gevin ca. 2 cm i diameter.

Montering af nyt toilet

Vi startede med at fjerne de gamle 4 gamle skruer, her efter kunne vi vippe de gamle toilet af. Du skal være klar med en spand, du kan hæle det overskydende vand ned i! Her efter satte vi det gamle toilet til side. Den gamle Multikvik blev fjernet (OBS: Hus handsker og beskyttelse, da den kan sidde fast og du nok ikke vil have div. ting på dine hænder) Du sætter nu den nye Multikvik på og smører toppen af kraven med sulfo. Hvorfor bruge sulfo? Jo hvis du skal skrue toilettet fast, så skal du løfte toilettet på, mærke op og fjerne toilettet igen, det er nemmere hvis toilettet glider ned over kraven. Skal du ikke fjerne toilettet igen, så er det selvfølgelig underordnet.

Du skal nu have dit nye toilet til at stå i vatter. Der vil ofte være lidt fald på gulvet, så det kan være nødvendigt at klodse det op. Det kræver lidt tilpasning, men det gik. Vi valgte at lime toilettet fast, da vi ikke ved hvordan varmerørene ligger og da skruehullerne med 99% garanti ikke passer til det nye toilet, kan de ikke bruges. Vi fik toilettet til at stå i vatter og begyndte så at fuge rundt om toilettet. Vi var nede i den lokale XL-Byg og spørge hvad vi skulle bruge, her blev vi anbefalet en hvid sanitetssilicone. OBS: har du aldrig prøvet at fuge før, så er en transparent langt mere anbefalelsesværdig, da fejl i fugen ikke lige så nemt kan blive set. En sådan fuge skal have tid til at hærde, så de næste 48 timer var der adgang forbudt. (Godt man har gæstetoilet)… Her efter var der indvielse.

Nyt toilet monteret

WC sticks – Skal der til

Med sådan et nyt toilet som Ifö Sign 6860, der bruger man WC sticks. Dels for at fjerne kalk og dels for at sikre en god duft i badeværelset. Her i huset bruger vi ca. 1 om ugen. Så med 52 uger på et år, bliver det til 11 pakker WC sticks på et år. Eller hvad der svarer til ca. 270 kr. Men så er der god duft og mindre kalk. Find dem f.eks. hos 10-4.dk, Inkclub.com eller Watoo.dk.

Hvad betyder WC egentlig?

Jo WC betyder Water Closet, eller på dansk vandkloset.

Annonce:
3byggetilbud.dk - Vores håndværkere står klar