10-4.dk, Inkclub.com, Watoo.dk Elvvs.dk og 3byggetilbud.dk.
Sådan så de ud i 70/80'erne
Toilet, ja sådan et, skal man jo have og vi blev de glade ejere af et 70'er hus med brune fliser og 2 toiletter i henholdsvis grøn og hvid/gul. Toiletterne er tydeligvis tæt på samme årgang som huset og dermed af den type, som tømmer vandværket ved hver skyl. Der er således penge at spare ved en udskiftning til et nyt toilet, med stort og lille skyl! Er man flere i huset er der mange penge som kunne bruges sjovere end på stort skyl x gange om dagen.
Vores toiletter er identificeret til at være af typen Ifö Cascade (1973-1984), så der er efterhånden løbet noget vand igennem, har ydermere fundet ud af at der ikke længere findes reservedele til denne model. Du skal da lige se de to flotte toileteksemplarer vi har råder over.
Ifö Cascade i grøn
Har vi ikke mere, da vi ville spare på vandet på badeværelset.
Ifö Cascade i hvid/gul
Har vi stadig på gæstetoilettet, da det er fuldt funktionelt, dog ikke vandbesparende.
Ifö Cascade
Da begge toiletter er gulv toiletter, så er hængende/vægmonteret toiletter på forhånd udelukket til dette hus, uden større renovering. Men i denne artikel vil vi dykke ned i alle mulighederne, samt se på et par af problemerne, man kan få med sådan nogle toiletter, samt indsnævre os på hvorfor vi valgte det toiletlet, der erstattede det grønne Ifö Cascade fra 1970/80'erne. Vi fandt nemlig et godt alternativ.
Toilet fabrikater?
Der findes mange fabrikater, af nedenstående liste, vil du hurtigt opdage at 3 ud af de 7 producenter, enten er beliggende eller startet i Sverige. Resten er fra lande omkring os. Det nærmeste vi kommer på et dansk toilet, er Lavabo, hvis vi da ser bort fra at det er designet i Italien. Men Ifö eller Gustavsberg, er nok det man ser flest steder, rundt omkring.
Ifö
Der står et Ifö toilet i mange danske hjem. Men selv om det føles helt dansk, så er Ifö faktisk et svensk toilet. Produktionen startede i 1887 i Skåne.
Gustavsberg
Gustavsberg toiletter er også kendte. Det startede oprindeligt i Sverige i 1825, men er i dag ejet af den tyske virksomhed Villeroy & Boch AG.
Duravit
Duravit er en tysk virksomhed, grundlagt i 1817.
Laufen (Jika + Roca)
Laufen er en schweizisk virksomhed, grundlagt i 1892. Jika var oprindeligt en tjekkisk virksomhed, grundlagt i 1878. Virksomheden er siden fusioneret med spanske Roca og blevet en del af schweiziske Laufen.
Lavabo
Lavabo er en dansk engrosvirksomhed, grundlagt i 2006. Design og produktion foregår i Italien.
Svedbergs
Svedbergs er en svensk virksomhed, grundlagt i 1920. Toiletterne er ikke blandt de billigste.
Hvilken type vandlås?
Når man kigger på nyt toilet, så vil man hurtigt møde begreber som, S-vandlås, P-vandlås eller Skjult vandlås. Sådanne begreber er måske sort snak, hvis du da ikke er VVS montør. I vores søgen efter nyt toilet til huset, har vi derfor lavet lidt research og kan derfor præsentere en vandlås guide. Hvis dit toilet har en S-vandlås, så vil dit afløb vende lodret nedad. Hvis dit toilet har en P-vandlås, så vil dit afløb vende vandret bagud. Hvis dit toilet har en skjult vandlås, så kan du ikke se vandlåsen. Ud fra det kan vi afgøre at vores toiletter er af typen synlig vandlås med S-vandlås. Er du stadig i tvivl om hvad du har, så kontakt en vvs-installatør.
Hvilken type toiletbræt/toiletsæde?
Uha, her er der frit valg, de kan fås i mange farver og materialer. De billigste er ofte af noget tyndt plast der med tiden knækker og niver en bagi. De lidt dyrere er at kraftig plastik og holder meget bedre. Uanset hvilken model du vælger, så husk at få det med, det er sjældent der er et bræt med i toilettets pris. Er der børn i familien, så vælg et låg med Soft Close, det bevirker at brættet ikke slår hurtigt ned, så små fingre kan komme i klemme.
Væghængt toilet?
Nej sådan en anbefaler vi ikke. For hvad sparer man egentlig af plads? Intet, det eneste der taler for et væghængt toilet, er rengøring. Et væghængt toilet, et nemlig nemt at gøre rent, det er faktisk kun den forreste del, som er tydelig. Men så svært er det jo heller ikke at gøre et toilet rent. Men hvad der er svært, er reparation, for mens et traditionelt toilet, blot åbnes i toppen, så har et væghængt toilet, kun en mindre indgang i væggen. Mindre plads, kræver mere tid og derfor en dyrere regning. Vi har hørt fra en VVS'er at det tager ca. 3x tid at reparere et væghængt toilet, sammenlignet med et der står på gulvet.
Passer det nye toilet i de gamle skruehuller?
Der er ingen garanti for at det nye toilet passer i de gamle huller. Du kan derfor godt berede dig på at skulle lave nye huller til det nye toilet. De gamle huller lappes med en cementbaseret spartelmasse og så er du klar til at forsætte montagen. Hvad hvis der er gulvvarme? Det ville være uheldigt at køre boremaskinen ned igennem gulvvarmerørene, når det nye toilet skal monteres. Ja den overvejelse har de fleste nok, hvis de skal montere et nyt toilet, i et rum med gulvvarme! Det er dog god skik, ved montering af gulvvarme, at holde sig væk fra området hvor der skal skrues, men ingen regel uden undtagelser! Vil du være på den sikre side, kan du vælge at lime dit nye toilet fast i stedet, så er du fri for huller og bekymringer.
Må man egentlig selv skifte toilet?
Som udgangspunkt må du gerne selv skifte det gamle toilet ud med et nyt. Der er dog to krav, der skal være opfyldt! 1. Der skal være en lukkehane/stopventil, så du kan lukke for vandet. 2. Installationen skal være lovlig, du må således ikke selv lave nye vvs-installationer, men gerne anvende de eksisterende. Hvis blot en af disse krav ikke kan overholdes, eller du blot er født med 10 tommelfingre, ja så må du have et godt tilbud fra en håndværker. Den bedste måde at få et tilbud på, er ved at få
Hvad koster montering af nyt toilet?
Få et tilbud
så slipper du også for arbejdet.
Hvad koster et nyt toilet?
Priserne på toiletter svinger lidt frem og tilbage, de er ofte på tilbud rundt omkring, men for at du ikke skal bladre alle tilbuds katalogerne igennem, har vi her lavet en lille oversigt over mulighederne, så du nemt kan se hvad det koster. Forbehold for prisændringer efter udgivelsesdagen! Prisen afhænger også lidt af om det skal være et toilet der er gulvstående eller en toilethængeskål. Lad os kigge på de to typer.
3 uforpligtende tilbud fra VVS Installatører.
Toilet gulvstående
Hvis dit toilet skal stå på gulvet, så er det et gulvstående toilet du skal bruge. Her får du en masse fine modeller.
Skal det være S-lås eller P-lås?
Vi var lidt inde på det tidligere, men typisk er det S-lås du skal vælge, hvis du har et gulvstående toilet, med lodret afløb i gulvet. P-lås vender derimod vandret ind mod væggen og vil typisk føres ind gennem væggen, men kan også kombineres med en bøjning, så røret føres ned mod gulvet.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Toilet hængeskåle
Hvis dit toilet skal hænge på væggen, så er det en hængeskål du søger. Fordelen ved Toilet hængeskåle er at det er nemmere at gøre rent og de fylder typisk mindre. Vælger du en model med skjult montering, får du et minimalistisk udseende og det bliver endnu nemmere at gøre rent.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Hvilket er så det bedste toilet?
Lige pt. hælder vi mest til Ifö Sign 6860, dels fordi det er en opgradering i forhold til Ifö Cera der blev lanceret i 1996, dels fordi den har dobbelt cisterne, så man undgår kondens og at den derved er lydisoleret. Ifö er et kendt og udbredt mærke som man kan få reservedele til, de to Ifö toiletter vi har nu, har været i brug i 30 år, hvilket er en ok holdbarhed. Gustavsberg Nautic 5500L ser også ud til at være et udmærket toilet, da det også skulle være kondensfrit. Begge toiletter har en siddehøjde på 42 cm og er ikke voldsomt forskellige af design. Det ender nok med at blive fruen der bestemmer det endelige resultat.
Hvilket toilet valgte vi så?
Vi faldt over et godt tilbud og slog til her i starten af August måned. Valget faldt på Ifö Sign 6860, da vi aldrig har købt toilet før, var vi lidt i tvivl om det medhørende tilbehør. Vi havde dog lidt forventninger, da vi ikke havde købt det billigste Ifö toilet. Hermed en lille liste over hvad der var med til toilettet og hvad vi måtte købe selv.
I toilettets kumme fandt vi en Multikvik, sådan en plastik dims man sætter på røret i gulvet, for nem montering af toilet, så var der en pakke skruer til gulv montering inkl. plastik dutter til at sætte på skruerne. Sidste tilbehør i pakken var plastisk dutter, man kunne bruge, hvis man vælger at lime toilettet.
Vi måtte også investere i en ny toiletslange, både toilet og hane i væg var 1/2″ rør, så det skulle bare være ens i begge ender. Hvis du skal bruge 1/2″ rør, så er dit gevind ca. 2 cm i diameter. Vi skulle også bruge et toiletbræt, de følger jo sjælden med til et nyt toilet.
Toiletbræt
Et toiletbræt skal der til, vælg et toiletbræt der passer til dit toilet, men overvej også om det ikke skal være med Soft Close? Du vil blive glad for Soft Close, da du undgår at brættet smækker ned i toilettet. I stedet lægger det sig stille og roligt. Vi valgte Soft Close, da det er meget børnevenligt, så fingrene ikke bliver klemt.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Montering af nyt toilet
Vi startede med at fjerne de gamle 4 gamle skruer, herefter kunne vi vippe det gamle toilet af. Du skal være klar med en spand, du kan hæle det overskydende vand ned i! Herefter satte vi det gamle toilet til side. Den gamle Multikvik blev fjernet (OBS: Husk handsker og beskyttelse, da den kan sidde fast og du nok ikke vil have div. ting på dine hænder) Du sætter nu den nye Multikvik på og smører toppen af kraven med sulfo. Hvorfor bruge sulfo? Jo hvis du skal skrue toilettet fast, så skal du løfte toilettet på, mærke op og fjerne toilettet igen, det er nemmere hvis toilettet glider ned over kraven. Skal du ikke fjerne toilettet igen, så er det selvfølgelig underordnet.
Husk et lille vaterpas
Du skal nu have dit nye toilet til at stå i vatter. Der vil ofte være lidt fald på gulvet, så det kan være nødvendigt at klodse det op. Det kræver lidt tilpasning, men det gik. Vi valgte at lime toilettet fast, da vi ikke ved hvordan varmerørene ligger og da skruehullerne med 99% garanti ikke passer til det nye toilet, kan de ikke bruges. Et VVS-firma kunne dog oplyse at varmeslanger typisk ikke blev lagt i nærheden af toiletskruerne, der var dog ikke nogen garantier. Så for at være på den sikre side, droppede vi skruerne.
Vi fik toilettet til at stå i vatter og begyndte så at fuge rundt om toilettet. Vi var nede i den lokale XL-Byg og spørge hvad vi skulle bruge, her blev vi anbefalet en hvid sanitetssilicone. OBS: har du aldrig prøvet at fuge før, så er en transparent langt mere anbefalelsesværdig, da fejl i fugen ikke lige så nemt kan blive set. En sådan fuge skal have tid til at hærde, så de næste 48 timer var der adgang forbudt. (Godt man har gæstetoilet). Herefter var der indvielse.
WC sticks – Skal der til
Med sådan et nyt toilet som Ifö Sign 6860, der bruger man WC sticks. Dels for at fjerne kalk og dels for at sikre en god duft i badeværelset. Her i huset bruger vi ca. 1 om ugen. Så med 52 uger på et år, bliver det til 11 pakker WC sticks på et år. Eller hvad der svarer til ca. 270 kr. Men så er der god duft og mindre kalk. Find dem f.eks. hos 10-4.dk, Inkclub.com eller Watoo.dk.
Hvad betyder WC egentlig?
Jo WC betyder Water Closet, eller på dansk vandkloset.
Toilet løber – Er der problemer med dit wc?
Flere tips her, ja nu har vi kigget på nye toiletter, nu kigger vi også på de problemer der kan opstå.
Det kan være skideirriterende!
Er den gal med toilettet? Er der noget mere skideirriterende, end når dit toilet løber, hyler, eller på anden måde skaber sig? Nej vel. Det skal bare kunne skylle ud og være funktionelt. Men sådan er det desværre ikke altid. Herunder har vi samlet nogle tips til et gladere wc.
Hjælp – Mit toilet løber!
(Sådan stopper du et løbende toilet)
Man fristes til at råbe, bind det fast… men det virker desværre ikke. Nej typisk så er det udløbspakningen den er gal med. Din udløbspakning sidder i bunden af vandtanken, det er her den åbner og lukker for henholdsvis stort og lille skyl. Med tiden så bliver udløbspakningen, som er en gummipakning, mere og mere stiv i det. Gummiet mister simpelthen sin fleksibilitet. Det kan blot være fordi den er gammel, men er der meget kalk i dit vand, kan det sætte sig på pakningen og gøre den utæt.
Hvordan ved man toilettet løber?
Hvis der er et hul i gulvet, der hvor det plejer at stå, ja så er det løbet væk. Nej.
1. Du vil kunne høre at vandet ikke holder op med at løbe ind i kummen.
2. Er kummen stadig våd efter et par timer? I et funktionelt toilet vil kummen være tør, efter et par timer (Test med et stykke toiletpapir)
3. Du vælger stort skyl men der kommer kun vand ud til lille skyl.
Lyder det bekendt?
Hvis du kan nikke ja til en eller flere af overstående punkter, så har du et toilet der løber. Der kan være forskel på fremgangsmåden, da der findes flere forskellige toiletter. Men her tager vi udgangspunkt i et standard billigt toilet, som der står mange af rundt omkring.
Sådan gør du
1. Luk for vandet (Lukke ventil sidder typisk ved siden af toilettet)
2. Tøm nu vandtanken, vælg stort skyl.
3. Tag cisternelåget af toilettet. På nogle modeller skal du blot dreje toppen, på andre skal du pille knapperne af og løsne en skrue.
4. Løft udløbsventilen op. På nogle modeller skal den drejes en kvart omgang, på andre skal du bruge en skruetrækker. Vær forsigtig så den ikke knækker.
Cisternen er nu tom, med undtagelse af vandindtaget til højre.
5. Pakningen tages nu af, På nogle modeller kan den pilles af, på andre skal du fjerne en klips. Undgå at knække klipsen, vær forsigtig.
Sådan kan din udløbsventil se ud, med pakning i bunden.
6. Du kan nu prøve at rengøre pakningen, hvis den er fuld af kalk, men stadig fleksibel. Du kan også sætte en ny på, de fås i flere størrelser.
7. Du mangler nu blot at sætte udløbsventilen ned på plads og sætte cisternelåget på toilettet.
Så løber dit toilet ikke mere. Hvis det gør, så har du sikkert sat ventilen forkert på, eller knækket låsen i bunden. VVS-mand eller nyt toilet kan være nødvendig så.
Kan du finde den rigtige lukkeventil?
Få et tilbud
så klarer VVS'eren det for dig.
Hjælp – Mit toilet hyler
(Sådan stopper du et hylende toilet)
Hvis dit toilet brummer, larmer eller hyler, så er det typisk vandindtaget den er gal med. Det sker typisk når toilettet skal fylde vand i cisternen. Den kan også finde på at larme/brumme/hyle, når du åbner husets andre vandhaner. Bor du i lejlighed, så er det herligt at blive vækket af et hylende toilet om natten, fordi underboens vaskemaskine kører.
Hvordan gør jeg?
1. Det første du kan gøre, er at løsne flyderen, den sidder typisk på en lille krog du kan pille af.
2. Når det er gjort så kan du prøve at trykke vandindtaget forsigtigt ned, den har typisk en teleskopfunktion.
3. Når du ved den har teleskopfunktion, så hiver du forsigtigt op (Her er det nemmest hvis du har løsnet flyderen).
4. Du har nu en plastik stang i hånden, med et vandrør i midten. Prøv at rense den for kalk, med en gang kalkfjerner.
5. Når du har renset den for kalk, så sættes den på igen, følg guiden baglæns.
6. Test om toilettet stadig hyler. Hvis nej. Fedt. Hvis ja, fortsæt.
7. Du skal du have en ny ventil, den koster heldigvis ikke en bondegård.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Jeg fandt en ventil der passede
Din ventil/vandindtag kan se sådan her ud: Bestil en ny online
8. Det nemmeste er at skifte toppen, så prøv med det i første omgang. Den nye har garanteret også en teleskop funktion.
9. Du tager altså toppen fra den nye og sætte på den gamle i toilettet, da det er lidt mere besværligt at skifte hele røret.
10. Test nu om toilettet stadig hyler. Det vil det ofte være holdt op med, da vand ventilen sidder i det øverste stykke.
11. Nu kan du samle toilettet igen og så er der nattero.
Hvor finder jeg reservedelene?
Du kan måske finde hvad mangler, hos VVS.dk. Hvis du kender fabrikatet så findes det måske også i den lokale Stark, er det ikke på lager, kan de højest sandsynligvis få det hjem, i løbet af et par dage.