Er der Radon i dit hjem?

Radimet.dk, Elvvs.dk & 3byggetilbud.dk

Hvad er Radon?

Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gasart der findes i den danske undergrund. I sig selv er den ikke noget problem, men når vi bygger huse, så indkapsler vi et stykke jord, hvor radon siver op igennem. Nu har vi så problemet, for gas stiger til vejrs og den eneste vej, det kan komme i ældre huse, er op gennem huset.

Find vores egene erfaringer med radon, i bunden af denne side. Vi kan godt afsløre, at vi fik målt forhøjet niveauer!

Hvor findes Radon?

Radon niveauet er højest på Bornholm, Sjælland, Fyn og i Østjylland, men ingen kan reelt vide sig sikker, uden at lave en måling. Bygninger opført efter 1998 skal være udstyret med en radon sikring, men ikke alle løsninger har vist sig at være lige effektive og revner i fundamentet kan have skabt passager for gassen, så det er noget man skal holde øje med. I nedenstående video, kan du set et radon kort, som viser hvor niveauet er højest. Som hovedregel er der radon i Danmark, der er dog nogle egne, hvor niveauet er meget lavt.

På hjemmesiden: DinGeo.dk, kan du slå din adresse op og kontrollere radon risikoen på din adresse.

Er Radon farligt?

Ja, indånder du luft med en høj koncentration af Radon, vil cellerne i dine lunger langsom tage skade. Flere års påvirkning eller høj påvirkning kan resultere i lungekræft, så det er bestemt noget man skal tage alvorligt. Der går typisk 10-40 år før lungekræften begynder at kunne konstateres, så det er noget du skal gøre noget ved i dag, ikke i morgen. Ser man på statistikkerne, så er det kun rygere der har højere risiko for lungekræft, sammenlignet med personer udsat for Radon.

Hvor kommer Radon gassen ind?

Radon kan komme ind mange steder, både gennem revner, sprækker og utætheder i gulvet. Et utæt fundament eller betondæk er den sikre vej til Radon. Huse med kælder er mest sikre, da kælderen fungere som en slags filter mellem jorden og stueetagen. Bor du på første sal er niveauet formentlig ikke så højt, men bor du i et hus uden kælder og i grundplan, så bør du få taget en test i en fart.

Få taget en radon test

Den sikreste radon måling består af et eller flere dosimetre. Det er en lille sort cirkelformet måleenhed der skal placeres mindst 2 steder i huset. Placer den ene i soveværelset hvor du opholder dig 8 timer i døgnet og den anden i din stue. Har du flere opholdsrum så placer dosimetrene i hver rum. Radonmålerne vil nu registrere mængden af radon i luften, det måles i Bq/m³. Målerne skal nu ligge og måle i mindst 60 dage, før de sendes retur til aflæsning. Et sæt med 2 dosimetre koster ca. 400,- Hvis alternativet er lungekræft, så er de 400,- givet godt ud. Du kan f.eks. bestille en radon test hos Radimet.dk (Reklamelink), der er en dansk virksomhed fra Frederiksberg. I løbet af 3-4 uger fra du har returneret målerne, modtager du svar pr. e-mail. Målingen skal foretages i fyringssæsonen for at give et retvisende resultat. Døre og vinduer er ofte mere åbne i sommerhalvåret, hvorfor målingerne bliver misvisende.

Få taget en radon test nu! (Reklamelink)

Placering af målere

Lyt med her og hør hvordan målerne placeres korrekt.

Resultatet af radonmålingen

Du får nu et test resultat af din radon måling. Dels resultatet fra hver enhed og dels et gennemsnit af enhederne.

Er din måling under 100 Bq/m³
Så behøver du ikke bekymrer dig så meget om Radion, men husk at lufte ud 2 gange om dagen, det er godt for indeklimaet.

Er din måling mellem 100-200 Bq/m³
Så er niveauet for højt. Du skal forbedre udluftningen, tætne eventuelle revner i fundamentet, utætheder i rørgennemføringer og alle andre steder, hvor radon kan sive ind. Er det ikke nok kan det være nødvendigt med andre tiltag, f.eks. Radonsug. Se infografik her under. Få uforpligtende tilbud fra udvalgte håndværkere hér (Reklamelink).

Er din måling over 200 Bq/m³
Så er dit niveau alvorligt højt. Omfattende tiltag skal til, f.eks. Radonsug. Se infografikken her under. Få uforpligtende tilbud fra udvalgte håndværkere hér (Reklamelink).

Har du brug for hjælp?

Hvis dit radon niveau er over 100 Bq/m³ så vil det være en god ide med noget vejledning til radonsikring af huset. Få en ekspert til at gennemgå dit hus, for at finde alle de utætheder der kan være. Du kan selvfølgelig også selv gå huset igennem og lave en kontrolmåling efterfølgende. Den sikreste måling, er som tidligere nævnt med dosimetrene, men det tager lang tid at måle. Så for hurtigt resultat, kan du bruge en digital måler. Se nedenstående afsnit. I Denne video, kan du få lidt fif til hvor der skal kigges efter revner og hvor der gerne må være luft gennemgang.

Digital måling af radon?

Den sikreste og mest retvisende måling er den gammeldags med dosimetre. Men hvis du gerne vil måle niveauet løbende og ikke gider vente 60 dage + det løse på svar. Så findes der en rimelig pålidelig måler, Canary Digital Radonmåler (Reklamelink). Den bruger et døgnstid på at måle niveauet og her efter laver den et gennemsnit for de sidste 24 timer, samt for de sidste 7 dage. Måleren er meget effektiv og fylder ikke ret meget. Den kan lægges på hylden eller hænges op på væggen.

Corentium home
Pris:
1.695,00

Læs mere »

<span style="color: #3774f3; font-family: arial;"||<span style="font-size: 18px;"||Simpelt og elegant design - nem at bruge for alle.</span||</span||<span style="color: #666666; font-family: arial;"||<span

Corentium Plus
Pris:
8.495,00

Læs mere »

<span style="color: #3774f3; font-family: arial;"||<span style="font-size: 18px;"||Næste niveau indenfor digitale radonmålere!</span||</span|| Måleren er primært målrettet mod professionelle brugere, men kan bestemt også a


Radonmåler Airthings Wave
Pris:
1.628,00

Læs mere »

Radonalarm - Airthings Wave er en radonmåler designet som en traditionel røgalarm. På fronten af detektoren er en tydelig visuel indikator, som indikerer luftkvaliteten i dit rum/hus med grøn, gul eller rød farve efter det nuværende radon niveau. Dette gø

Wave digital radonmåler
Pris:
1.595,00

Læs mere »

PRODUKTBESKRIVELSE Airthings Wave er en radonmåler designet som en traditionel røgalarm. På fronten af detektoren er en tydelig visuel indikator, som indikerer luftkvaliteten i dit rum/hus med grøn, gul eller rød farve efter det nuværende radon niveau. D

En af de nyeste digitale målere på markedet er Airthings Wave (Reklamelink), det er en rund dims, der kan hænges på væggen, i loftet eller lægges på hylden. Den måler live Radon, Luftfugtighed og Temperatur. Det hele kan du følge med i fra din smartphone.

Canary Digital Radonmaaler

Let infografik om Radon

Nedenstående grafik er udarbejdet af 3byggetilbud.dk (Reklamelink). – Artiklen fortsætter under infografikken…

Infografik om Radon. 3byggetilbud.dk

Hvad med vores hus?

Vores håb var at huset var radon frit, men vi tog testen i Februar 2016, den viste et gennemsnit i huset på 372 Bq/m³. Fordelt på 347 Bq/m³ i soveværelset og 397 Bq/m³ i stuen. Vi gik derfor på jagt i huset for at finde synderen. Det foreløbige resultat er at vi har tætnet alle rørgennemføringer vi har kunne finde og åbnet husets klapventiler, som var stoppet til af tidligere ejer. Sammen med god udluftning er det digitale målt resultat pt. kommet ned på 180 Bq/m³ i soveværelset. Det er trods alt en halvering, men vi skal længere ned. Det er dog sjældent man er rig, efter at have købt hus, så der skal lige spares sammen til yderligere tiltag. Vi skal nok opdatere siden når der er nye resultater.

Vi har i 2017 forhørt os omkring priserne på radon nedbringelse. Priserne ligger som regel på over 50.000,- kroner, når de målte værdier overstiger 250 Bq/m³. Vores målinger i 2017 har sneget sig op på 560 Bq/m³ Fordelt på 490 Bq/m³ i soveværelset, 570 Bq/m³ i kontor og værelse, samt 600 Bq/m³ i stuen.

Vi har i sommeren 2018 investeret i et Genvex Ventilationsanlæg, vi har store forventninger til fremtidige målinger. De digitale målinger før og efter installation tyder på en nedbringelse. Vi vil hen over den kommende vinter lave en ny og fjerde radonmåling med dosimetre, for at se hvad den reelle status er. Man skal huske at en digital måling kun er vejledende. Det eneste man kan stole 100% på er dosimetre.

Vi har i efteråret 2018 fået foretaget en ny måling med dosimetre og går nu kun og venter på svaret. Vores dosimetre blev indsendt lige før nytår, så vi håber der snart er svar.

Få taget en test i dit hus? Før det er for sent! (Reklamelink)