Dug på vinduerne

Indeholder reklame via affiliate links for:

3byggetilbud.dk, Viivaa.dk, Med24.dk, Apuls.dk og Coop.dk.

Dug på vinduerne er ikke bare irriterende, men også et sundheds advarsel. Er der dug på indersiden af dine vinduer, så kan det være tegn på manglende ventilation. Hvor kommer det dug fra? Det kommer fra mennesker og dyr i huset, fra køkkenet, når der laves mad, fra badeværelset når familien bader og fra kolde rum. Vi døjer selv med dug på vinduerne, på denne årstid og da vi afholdt fødselsdag i sidste weekend, var duggen på vinduerne tydelig.

Årsager til dug på vinduerne

1. For høj fugtighed – Hold den under 60% vinterhalvåret.
2. For lidt udluftning – 2-3 gange hver dag, med gennemtræk 5-10 min pr. gang.
3. Hold en ensartet temperatur i alle husets rum – Max afvigelse på 5 grader.
4. Du har gamle vinduer eller termoruder – Skift evt. til Energiruder, så vil du kun opleve kondens udvendig.
5. Udluftningsventilerne er lukket – Sørg for de er åbne, så der kan ventileres.

Løsninger

Som nævnt her over, så skyldes dug på ruderne for høj fugtighed, af løsninger nævnes udluftning, temperatur og hvilken type vinduer du bør vælge. Men hvad kan man ellers gøre? Har du høj fugtighed i huset, så er det måske en idé med en affugter! Specielt hvis du tørre tøj indenfor! Tøj bør som udgangspunkt tørres udenfor, da det indeholder en masse fugt, kan det ikke lande sig gøre, pga. vejret, så må nr. 2 løsning være badeværelset og nr. 3 løsning være dit bryggers. Fugten skal holdes under 60%, så her kan der blive behov for en affugter. Søg for at lufte ekstra godt ud i vinterhalvåret, hvor dører og vinduer er mindre åbne end om sommeren.

Skal man lukke for radiatoren, når man lufter ud?

Dette er et hedt emne med mange holdninger, Skal man lukke for radiatoren, når man lufter ud? Det må være et vigtigt emne at vende, når man snakker udluftning! Svaret er Ja – Radiatoren er ofte placeret under vinduet og vil hurtigt opdage det trækker og derfor skrue op for varmen. Det koster på varme regningen! Man mister selvfølgelig noget varme, når vinduet står åbent, men så længde du max lufter ud i 10 minutter, så vil det være billigere at varme rummet op igen, frem for at fyrre for gråspurvene. En anden ting er at det er billigere at varme kold og tør luft op, end at varme fugtig luft op.

Jamen jeg har stadig dug på ruden?

Er der meget koldt udenfor, så vil der opstå en varmeforskel på glasset udvendig og indvendig. Det kan skabe fugt på glasset inderside og så må du tørre fugten væk alligevel. Ignorerer du fugten, så kan det skade fuger og træværk med tiden. Det kan også skyldes at du lige har haft hele familien på besøg, mange mennesker i et rum skaber mere varme og fugt end normalt og ruderne vil derfor dugge.

Hvordan måler man fugtigheden?

Du kan følge husets indvendige fugtighed, også kaldet den relative luftfugtighed, ved at investere i et hygrometer. Et hygrometer vil typisk vise den aktuelle temperatur og det aktuelle fugt procent. Det er ikke nogen stor investering, de koster fra omkring 150-300,- kroner pr. stk. Vi har selv et par Beurer HM16 i huset men hvis man skulle holde lidt mere øje med tiden, så kunne man overveje en  Beurer HM22.

Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger og sorteret efter pris.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.

TILBUD
Beurer HM 16 Hygrometer/Thermometer
Beurer HM 16 Hygrometer/Thermometer
Pris fra 159,95,- (Spar: 90,-)
TILBUD
Beurer HM 16 Termometer og hygrometer
Beurer HM 16 Termometer og hygrometer
Pris fra 186,00,- (Spar: 63,-)
TILBUD
Beurer HM22 Termometer/hygrometer
Beurer HM22 Termometer/hygrometer
Pris fra 208,00,- (Spar: 91,-)
Beurer termometer og hygrometer - HM 16
Beurer termometer og hygrometer - HM 16
Pris fra 249,00,- (Spar: ,-)

Er fugtigheden for høj i huset?

Hvis du med regelmæssig udluftning, stadig har fugt problemer i huset, bør du får en fagmand til at kigge på sagen. En løsning kunne dog være et Genvex anlæg, med varmegenvinding. Her får huset tilført frisk luft hele døgnet, uden at du lider et for stort varmetab. Man kan sagtens købe et samle selv system, men her vil vi anbefale at en fagmand klarer om ikke andet så tilslutningen, da systemet skal tilpasses og justeres, for optimal drift. Få et tilbud på montering af Genvex anlæg her!

Dug på vinduerne

Annonce:

Tak fordi du læser med

 Har du nogle spørgsmål?