Loftrum – Har du ventilationen i dit loftrum?

Indeholder reklame via affiliate links for:

Stigefabrikken.dk.

Løftrum – Ventilationen af loftrum, her gælder det om at have styr på ventilationen. Hvis dampspærren er utæt og taget er tæt, vil der dannes kondens på undersiden af undertaget, som kan dryppe ned i isoleringen. Det er ikke smart. Løsningen på problemet er ventilation.

Ventilation i gavlen kan f.eks. se sådan her ud, de er typisk ganske standard 14 x 14 centimeter men findes også i større udgaver. Hvis der er mangelfuld ventilation af taget, så kan det i yderste konsekvens resultere i råd- og svampeskader, med dyre regninger til følge.

Ventilationen af loftrum

Har du et af de såkaldte diffusionstætte undertage, bestående af f.eks. masinitplader, en tæt dug eller krydsfinérplader. Skal der holdes en afstand på 5 cm. mellem undertag og isoleringen. Afstanden tillader ventilation mellem de to flader.

Har du et af de såkaldte diffusionsåbene undertage, bestående af en fiberdug, som tillader ventilation i tør tilstand. Her kan der isoleres helt op til undertaget. Da luften kan trænge frit gennem undertaget, er luft afstand ikke nødvendig.

Læs mere om undertage og hvilke tage der kræver undertag, her.

Loftlem og Lofttrappe

Hvis du har et 1-planshus som os, så har du garanteret en loftlem og i den loftlem har du formentlig en lofttrappe. Den er typisk placeret i gangen, bryggers eller garagen, hvis du har garage i enden af huset. Din taglem kan virke ganske uskyldig, men faktisk er det huset mest utætte gennemføring. Hvis din taglem ikke er isoleret, så vil fugt og varme fra huset fosse op i loftrummet og sætte sig som kondens på dit undertag eller bagsiden af tagpladerne.

Hvad koster en lofttrappe?

Hvad koster en loftlem? En billig lofttrappe uden isolering, koster omkring 1.800,- kroner (2023). Den kan vi ikke bruge til noget, en isoleret loftlem eller lofttrappe, som det også kaldes, fås fra omkring 2.200,- og op, afhængigt af dine krav. Nogen har mulighed for en lang sige, man blot hiver ned, men i vores tilfælde skal den være delt, ellers er der ikke plads. En delt stige kommer hurtigt op på 2.800,- og skal kvaliteten være i orden, så fås de også dyrere. Med en isoleret loftlem får du et sundere loftrum.

Se f.eks. udvalget hos Stigefabrikken.dk, en troværdig og e-mærket webshop!

Lofttrappe op til loftrum