Spar på strøm

Indeholder reklame via affiliate links for:

Proshop.dk, Elvvs.dk, 3byggetilbud.dk

Hvor meget strøm kan vi spare?

Strøm er blevet noget vi alle skal forholde os til. Med de efterhånden stigende elpriser og transport af el (nettariffen), som også er sat op (specielt i de dyre timer, samt om vinteren) så er der god grund til at prøve at spare på strømmen, finde den billigste strøm eller være OBS på strøm priser, hvis man har et abonnement med timepris. Et af de steder man kan starte, er at kigge på husholdningsapparaterne. Det kan f.eks. være husets Tv, Ovn, Kogeplade, Køleskab, Fryser, Opvaskemaskine, Vaskemaskine eller Tørretumbler. Det er alle produkter, som måske bruges hver eneste dag, året rundt. Lav middagen før kl. 17:00 så sparer du den dyre tarif, lad den bærbare op før kl. 17, så kan du køre på batteri de næste par timer. Vent med at starte opvaskemaskinen til efter kl. 21, eller hvis den kan blive færdig før kl. 17. Vask tøj om natten, evt. kan du time den, så den er klar, når vækkeuret ringer, så skal du blot afsætte tid til at hæge tøjet op.

Vi har selv lavet et hurtigt tjek

Målingerne er med udgangspunkt i vores gennemsnitlige elpris i 2023. Målingerne er foretaget mens apparaterne var i drift, for at måle aktuelt forbrug. Der er ikke foretaget en langtidsmåling.

Julelyskæden

Vi startede med at kigge på Julelyskæden, som jo hænger uden for hele december. Det er LED, så den burde ikke koste en formue. Vi regnede os da også frem til ca. 20 kr. hvis den lyser 24/7 i hele december.

Internet routeren

De fleste har nok en eller anden form for internetbox, også kaldet en router, stående i hustanden. De kører for det meste 24/7 alle årets dage. Vi målte vores til at koste 255 kr. om året, at have tændt.

Fjernsynet

Et fjernsyn kan godt sluge noget strøm. Hvis vi havde det tændt 365 dage om året, 24/7, så ville udgiften stå i 2.972 kr. Men så meget er det heldigvis ikke tændt.

Bærbar pc

Hvis man sidder meget og arbejder med sin bærbare pc. Så vil den koste mellem 600 og 900 kr. om året, ved drift 24/7. Prisen vil afhænge af hvor meget du får computeren til at arbejde. Surfer man blot på nettet, vil man være tættere på de 600 kr.

Stationær pc

Hvis man sidder meget og arbejder på en stationær pc, med skærm, printer, lys osv. som man jo typisk ser rundt omkring. Så er udgiften mellem 1.000 og 4.500 kr. i el. om året, ved drift 24/7. Hvis der på et børneværelse findes en gamer pc, med lys, blæsere osv. så kan elregningen være endnu højere, hvis der spilles nogle krævende spil.

Kig på energimærkning

Slut med A+++ osv. +'erne er blevet afskaffet tilbage i Marts 2021. Nu forholder vi os til en simpel skala fra A-G, hvor A er det mest økonomiske og G er det mindst økonomiske. Ser man på udvalget af husholdningsapparater så vil der være flere i intervallet B-G end i en A-mærkning, det skyldes at produkterne bruger en del strøm.

Hvordan kan man bruge mindre strøm?

Hvordan kan hjemmet optimeres til mindre strømforbrug? En nem sammenligning er at kigge på produktets Energimærke. Her er en tørretumbler en meget udskældt post, da den er en strømsluger. Men der kan også være penge at spare på f.eks. en fryser. Vores fryseskab er over 7 år gammel og har egentligt et A-mærke. Men sammenligner vi det med en nyt fryseskab der er F-mærket og kigger på strømforbruget, så er der en besparelse på ca. 300-500 kr. omåret, afhængigt af strømpris.

Kigger vi så på husaltret, vores 40″ Tv, så er det fra 2012 og er ikke udstyret med et synligt energimærke. Vi kan dog se at det har et strømforbrug på 143 kWh mens et nyt og større tv på f.eks. 55″ ligger på 77 kWh. En besparelse på 300-400 kr. om året, afhængigt af strømpris. Man har typisk mange apparater der sluger strøm, tjek dem en for en og find de værste syndere.

Tjek forbruget på dine gamle apparater og sammenlign med nye her.

Mål dit forbruget

For at finde de værste strømslugere, kan du erhverve dig en energimåler. En energimåler tilsluttes stikkontakten, hvor efter f.eks. fjernsynet sættes i. Over en periode kan du så måle hvormange kWh der kører igennem til fjernsynet. Nogle målere er simple, så du blot at aflæse et forbrug, andre er udstyret med WiFi, så du kan aflæse forbruget på din smartphone.

Tjek elprisen

Din elpris er ikke blot et udtryk for hvad det koster at producere strøm. Den er sammensat af 3 forsekellige dele.

  • Elpris
  • Transport (nettariffen)
  • Afgifter, skat og moms.

Der kan være stor forskel på elprisen kl. 3 om natten og kl. 19 om aftenen. Udbud og efterspørgsel driver prisen op og ned hele døgnet. Transport (nettariffen), fastsættes af dit lokale netselskab og glæder uanset hvilken strøm leverandør du vælger. Afgifter er den anden af de to ting du ikke kan spare på. Det er faste priser, fastsat af staten. Det er kun den rene elpris der er forskellen, mellem de firmaer, der konkurrerer på pris.

Måske er det tid til en ny el leverandør?

Pas på prisen!

Før du skifter elselskab skal du læse betingelserne og være vågen. Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det nok bare et intro tilbud hvor efter prisen stiger. Måske er den annoncerede intropris slet ikke gældende mere, hvis f.eks. elprisen er stukket helt af, fra det der var udgangspunktet. Hvad med binding? Kan du skifte igen, hvis du ikke er tilfreds?

Hos nogle elselskaber betaler du for dit aktuelle forbrug, det gælder f.eks. Andel, som dækker Nordvest-, Midt- og Sydsjælland, Lolland-Falster og øerne. Mens man hos andre leverandører betaler et aconto beløb hver måned. Ved aconto betalinger kan det få to udfald. 1. Du har betalt for lidt og får en ekstra regning. 2. Du har betalt for meget og får penge tilbage. Når man betaler for det aktuelle forbrug, så ved man altid hvad man skal betale, hvis man holder øje med priser og forbrug.

Hvor kan man finde en ny el leverandør?

Der findes mange forskellige el leverandører. Den nemmeste oversigt finder du på nedenstående link. Du kan også overveje at gå sammen med andre og få et godt tilbud.

Elpris.dk – Her kan du slå din adresse op og finde priser fra forskellige leverandører.

Elforbundet – Her kan mange gå sammen om at få et godt tilbud på el.

Solceller på taget?

Hvis du har pengene eller kan få et billigt lån, kan du overveje at placere solceller på taget eller i haven. Solceller i kombination med et batteri kan sænke den løbende elregning. Du kan nemlig spare strømhttps://www.vorhjem.dk/lys-moerket-sensorlamper/ op når solen skinner og bruge strøm fra batteriet, når det er mørkt.

Hvad koster det at få solceller på taget? Få et uforpligtende tilbud her.

Man kan måske også starte i lidt mindre skala. Hvis du har lys i haven, kan du overveje at udskifte med solcelle lamper. Solcelle lamper har den fordel at de lader op hele dagen og der efter kan lyse når det er mørkt. Så får du en billigere have belysning.

Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.

TILBUD
Solcelle Ildfluekrukke kr. 89,40,-
Solcelle Ildfluekrukke

89,40,- pr. stk. (Spar: 60,-)
TILBUD
Sliced ananasformet solcellelampe kr. 111,20,-
Sliced ananasformet solcellelampe

111,20,- pr. stk. (Spar: 28,-)
TILBUD
Solcelle Ildfluekugle kr. 126,65,-
Solcelle Ildfluekugle

126,65,- pr. stk. (Spar: 23,-)
TILBUD
Duron solcelle væglampe kr. 139,30,-
Duron solcelle væglampe

139,30,- pr. stk. (Spar: 60,-)

Solcelle strøm til mobil/tablet?

Ja du kan sagtens lade din telefon eller tablet op med solens stråler og dermed spare på strømmen. Alt det kræver er et solcelle sejl, der kan hænges op i vinduet eller en powerbank der er udstyret med solceller. I forbindelse med solcelle sejlet, så er det en god idé at kombinere det med en powerbank, da enheden dermed får en mere jævn strømoverførsel. Er overførslen for ujævn vil nogle enheder afvise at blive ladt op og melde fejl på kabel.

Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.

TILBUD
Solcelle Ildfluekugle kr. 126,65,-
Solcelle Ildfluekugle

126,65,- pr. stk. (Spar: 23,-)
TILBUD
Solcelle uro med kolibrier kr. 143,20,-
Solcelle uro med kolibrier

143,20,- pr. stk. (Spar: 36,-)
TILBUD
7W Lumi-X solcelleoplader kr. 296,65,-
7W Lumi-X solcelleoplader

296,65,- pr. stk. (Spar: 53,-)

Lad op og lys når strømmen er dyr

Når strømprisen svinger op og ned, så gælder det om at bruge strøm når den er billigst. Med en opladelig lampe kan du lade lampen op, når prisen er rigtig og nyde lampens skær når det er mørkt. Hvis du benytter denne fremgangsmåde kan der være mange penge at spare på strømbudgettet.

Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.

Megatherm Forbindelsesled 4,0 mm kr. 5,00,-
Megatherm Forbindelsesled 4,0 mm

5,00,- pr. stk. (Spar: ,-)