Spring til indhold

LED-pærer og LED-belysning – Hvad skal man vælge?

Indeholder reklame igennem affiliate links for:

Elvvs.dk, MrPerfect.dk og Watoo.dk.

Har du også fået en lys ide? De gamle glødepærer, halogenpærer og sparepærer er velkendte for alle. Men hvordan er det lige med strømforbruget? Hvis vi sammenligner en ny LED-pære med en gammeldags glødepære, så vil du kunne opnå en energibesparelse på hele 90%. Det er mange penge, der kan bruges på en sjovere måde! Hvor en sparepærer langsomt varmer op, så tænder en LED-pære med det samme! En LED-pære har en levetid på helt op til 50.000 timer, eller lige knapt 23 år, hvis den er tændt 6 timer om dagen, 365 dage om året. En LED-pære er mere robust end en glødepære, der er nemlig ingen glødetråd der kan sprænge. På trods af det økonomisk fængende navn, så er sparepæren faktisk dyrere i drift, end en LED-pære. Så selv dine sparepærer kan du overveje at udskifte med LED-pærer.

Lad os opsummere:

* Du sparer en masse strøm!
* Du får lys med det samme!
* Du skal ikke skifte pærer så tit!
* Du får en robust pære!
* Din sparepærer er dyrere end LED-pærerne.

LED-pærer er ikke bare LED-pærer, der er flere ting man skal se på! Som udgangspunkt findes der to typer af LED-pærer. En retningsbestemt pære – dem ser du typisk som skrivebords lamper, eller spots. Skal LED-pæren derimod bruges i en typisk stuelampe, så skal lampen ikke være retningsbestemt – her vil man gerne have lyset i flere retninger, derfor anvender man en ikke-retningsbestemt LED-pære. En måde hvorpå man kan kende forskel, er ved et se på pæren. Er der kun 1 diode, så har du en retningsbestemt pære. Er der flere dioder, som peger i forskellige retninger, så har du en ikke-retningsbestemt pære.

LED Pære

Hvordan er det så med prisen? Ja , en LED-pære er lidt dyrere i indkøb, men sammenlignet med hvor lang tid den holder, i forhold til en glødepære, og hvor strømbesparende den er, ja så kan det faktisk bedre betale sig med en LED-pære. Selv om en LED-pære er mere kompakt end halogenpærer og glødepærer, så bliver en LED-pæremindre varm end de to andre typer.

Ja vi kan allerede konkludere, at LED-pæren er fremtidens sparepærer! Men er den overhovedet alsidig? JA! Du kan få LED-pærer som både spots, traditionelle pære-størrelser med fatning osv. LED-pærer findes i stort set alle formater, som de gammeldags pærer gør. Hvis du har mange halogen spots i loftet, så bør du overveje at skifte dem ud. LED-pæren bruger nemlig 4-5 gange mindre strøm! Se det store udvalg hos MrPerfect.dk

Ud med Watt og ind med Lumen

I gamle dage var man ikke i tvivl om hvilken pære man skulle bruge, typisk var det en E27 fatning, og så skulle det bare være en 60 Watt pære, så gik man ikke helt galt i byen. Jo måske med strømforbruget, men lys, det var der nok af. I dag skal man stadig kigge efter den rigtige fatning, E27 er stadig et populært valg, men Watt er blevet til Lumen, og hvordan er det nu lige med det? Der er jo ikke meget ved at gå ned i lysstyrke. Plejer du at anvende en 60 Watt pære, så skal du kigge efter en pærer med 800 lumen. For andre størrelser, se nedenstående skema.

15 watt = 140 lumen
25 watt = 250 lumen
40 watt = 470 lumen
60 watt = 800 lumen
75 watt = 1.050 lumen
100 watt = 1.520 lumen

Andet du skal være opmærksom på?

Ja, med LED-pærer skal vi også kigge på farvegengivelsen, farvetemperatur og spredningsvinkel. Hvis vi starter med farvegengivelsen, så angives den i Ra. Hvis du ønsker kunstigt dagslys i din stue, så skal du gå efter en værdi på 100 Ra. Men da det kan virke lidt skarpt for nogen, vil man typisk gå efter en værdi på 90 Ra. Hvis du i dag har glødepærer eller halogenpærer, så vil deres Ra værdi ligge et sted mellem 95 og 99 Ra. Så var der farvetemperaturen, den angives i Kelvin, her vil 2.700-3.200 kelvin ofte være det optimale, da det giver et varmt og behageligt lys. Hvis din kelvin værdi bliver højere, så bliver lyset koldere. Alle har på et tidspunkt siddet under nogle lysstofrør og ved hvor kedeligt og koldt det lys er. Et lysstofrør har en farvetemperatur på ca. 8000 kelvin. En sidste afgørende faktor er pærerens spredningsvinkel! Med en spredningsvinkel på 180°, vil lyset blive spredt ud til alle sider, kommer spredningsvinklen langt under de 180°, så vil pæreren være bedre egnet som eks. spot.

Nedenstående priser er angivet uden evt. fragtomkostninger og sorteret efter pris.

GRATIS FRAGT
Pris fra 0,00
GRATIS FRAGT
Pris fra 0,00
GRATIS FRAGT
Pris fra 0,00

Tjekliste inden du handler

1. Skal din pære kunne dæmpes, kig efter en pære der kan justeres i styrke.
2. Tjek sokkel/fatning og dimensioner, så du undgår fejlkøb.
3. Tjek Lumen, Ra, Kelvin og Spredningsvinkel.
4. Se det store udvalg hos MrPerfect.dk.

Nu er du ved at være ekspert i LED-pærer og klar til at spare penge på din el-regning, nu mangler du blot at købe dine nye pærer. For fremtiden bliver det lidt sjovere at betale el-regningen, da du nu kan se frem til at spare en masse penge.

LED Spots

Hvor skal pæren installeres?

Når der skal lys på tilværelsen, så kræver det ikke kun en pære, men også en lampe. Der er et bredt udvalg hos Luxlight.dk. Her finder du en række lamper til enhver smag. Udendørs lamper, gulvlamper, bordlamper osv. Skulle du ikke finde en lampe, der falder i din smag, så kan Luxlight.dk også byde på en masse andre produkter og gave idéer. Hvis du vil kigge nærmere på udvalget, i denne fint trustpilot anmeldte webshop, så Læs mere her.

Ny Bordlampe?

Et godt bud er Nordlux Mento bordlampe, en genial skrivebords lampe, der med den indbyggede LED pære kan lyse et hvert skrivebord op med behageligt lys. Enten ved siden af computerskærmen, eller lyse ned på den byggekontrakt der skal gennemlæses før projektet kan gå i gang. Vejl. butikspris ligger i omegnen af 400 kr. men hvis du køber den online er der penge at spare! Ja faktisk er prisen kommet helt ned i et julegave budget venlig prisleje. Vi har fundet den hos ElVVS.dk.

Den findes i Sort og Hvid, har 180 cm. ledning og lyser med 130 Lumen. Lampen er justerbar, så du kan rette belysningen efter behov, evt. mod tastaturet, eller mod det du læser. Tænd og sluk knappen er placeret på lampens overside, så den er nem at nå slå til eller fra.

Denne bordlampe kan klart anbefales!

Nordlux Mento bordlampe

Annonce:
Oplevelsesgaver.dk