Opvarmning af boligen (Fakta tjek)

Indeholder reklame via affiliate links for:

10-4.dk.

Varme skal der til

Her i Danmark, har vi mange måder at opvarme boligen på, men hvilken måde er den billigste? Det spørgsmål kan både være relevant, hvis du vil spare penge, men også hvis du er på bolig jagt. Det er ikke irrelevant om din kommende bolig har en årlig varmeregning på 35.000 kr. eller det kan gøres for 18.000 kr. Hvis du hører til de 25% der er uden for fjernvarme nettet, så er der næsten frit valg på hylderne for alternativ opvarmning, på listen her under, kan du læse lidt om de forskellige typer opvarmning.

Hvad koster varme?

Lad os tage udgangspunkt i et gennemsnitligt hus med 4 personer og et anslået forbrug på 2.400 liter fyringsolie til 8,60 kr. pr. liter. Huset har et 15 år gammelt oliefyr, som så bruger olie for 20.640 kr. om året. Ved nedenstående opvarmingsmåder vil vi gennemgår prisen, sammenlignet med oliefyret. Som det fremgår af listen, så er der penge at spare.

Opvarmning med Elradiatorer

Det kræver ikke de største investeringer at etablere en gang el-varme. Men pas på el-regningen, da el-varme er op til 3 gange mindre effektivt end f.eks. en Varmepumper. Ud fra det, kan vi hurtigt konkludere at el-varme ikke kan anbefales, hvis du har mulighed for alternativer. Har du ingen andre muligheder, så kan du finde prisen på en Elradiator her. Årligt varmeforbrug: 30.400 kr. v/ 184,25 øre/kWh.

Opvarmning med Oliefyr

Har du et ældre oliefyr, så overvej at udskifte det med Biobrændsel. Eks. et Træpillefyr det er billigere og mere miljørigtigt end olie. Årligt varmeforbrug: 20.600 kr. v/ 8,60 kr/liter.

Opvarmning med Fjernvarme

Fjernvarme er en rigtig god løsning. Det kan være den beste og billigste løsning. Men når det kun kan være og ikke altid er den billigste løsning, så skyldes det at prisen for fjernvarme, nogen steder er høj. Det er derfor en god god idé at undersøge priserne, før du kaster dig over Fjernvarme. Men fjernvarme er nemt, du skal ikke tænke på brændsel, det kører af sig selv og kan både levere varme og varmt vand. Tænker du meget på miljøet, så er fjernvarme en rigtig god løsning. Årligt varmeforbrug: 12.400 kr.

Varme kommer f.eks. fra radiatoren, der tændes når det bliver koldt

Opvarmning med Varmepumper

Der findes to typer af varmepumper: 1. Luft-til-luft, der hiver luften ind udefra, varmer den op og blæser den ind i stuen. Fordel, den er nem og billig at installere. Ulempe, den koster lidt strøm at have i drift. Det er dog et billigere alternativ end Elradiatorer. 2. Luft-til-vand, der lige som sin fætter, hifer luften ind udefra og varmer den op. Men i modsætning til sin fætter, så kan en Luft-til-vand varmepumpe også opvarme dit brugsvand. Har du ikke plads i haven eller i økonomien til jordvarme, så er en Luft-til-vand varmepumpe et godt alternativ. Læs mere om varmepumper og priser her. Årligt varmeforbrug: 12.400 kr. Læs lidt mere om jordvarme her.

Opvarmning med Biobrændsel

Denne kategori omhandler alt fra brændeovne til træpillefyr. Her er der en lang række krav til både maksimal partikelforurening og virkningsgrad. Det optimale er jo at man får mest mulig varme ud af det der kommer ind i ovnen. At fyre med biobrændsel er en både billig og miljøvenlig måde at opvarme boligen på, hvis anlægget er effektivt. Det gælder om at fyre rigtigt, selvom biobrændsel er co2-neutralt, så kan det samtidig være en kilde til sundhedsskadelige stoffer. Det gælder derfor om at vælge et godt og effektivt anlæg og fyre med ren og tør brændsel. Vi kommer ikke uden om at der er arbejde forbundet med biobrændsel, fyret eller pilleovnen skal fyldes op med træpiller eller brænde, ovnen skal rengøres og du skal bruge plads til opbevaring af de brændbare materialer som f.eks. træpiller, træbriketter eller brænd. Hvis du ser på de de moderne træpillefyre, så kan de i dag fås så automatiserede at de kan regulere, optænde og rense sig selv. Selv påfyldning kan automatiseres og med en efterhånden høj virkningsgrad, så kan antallets af asketømninger også sættes ned. Husk du ikke må genere dine naboer med røgen. Årligt varmeforbrug: 9.400-12.000 kr.

Opvarmning med Jordvarme

Et Jordvarme anlæg udnytter jordens varme til opvarmning af brugsvand og producerer varme til radiatorerne. En slange graves ned i haven og fyldes med frostsikker væske, som så transporterer varmen tilbage til huset. I princippet så minder produktionen af jordvarme lidt om det der sker i et Køleskab, man laver dog varme, i stedet for kulde. Årligt varmeforbrug: 10.800 kr. Læs mere om Jordvarme her.

Opvarmning med Solfanger

Solvarme udnytter solens energi til at skabe enten varme eller strøm. For år tilbage var det mest varme de blev brugt til, men i dag er Solceller begyndt at skyde op på flere og flere tage. Læs mere om Solceller her. Solfangeranlæg tjener sig selv ind på 10-12 år og er her efter et rent overskud.

Opvarmning med Naturgas

Naturgas kan sammenlignes med fjernvarme, da det leveres til dig gennem rør. Naturgas er kun muligt, hvis det allerede findes i dit område.

Annonce: