10-4.dk.
Gipsplader
Så er vi godt i gang med det første, seriøse, byggeprojekt inde i huset. Vi bygger en væg! Til væggen bruger vi gipsprofiler, hvilket er fantastiske nemme at arbejde med, på gipsprofilerne monterer vi 2-lag gips på hver side, for god holdbarhed og fylder væggen med isolering, ikke for at holde på varmen, men for at holde på lyden.
Vores hus er udstyret med et stort værelse, som tidligere har været 2 værelser. De to værelser har vi nu besluttet os for at dele op igen. For at gøre det, har vi lavet lidt research og fundet ud af hvad vi skal gøre. Denne guide er derfor til dig, der skal til at kaste dig ud i samme projekt.
Sådan laver man en væg indvendig
Vi overvejede også en trækonstruktion op imod en stålkonstruktion. Pga. af alle fordelene gik vi videre med et stålskelet. Som fås i flere bredder. Da alle andre vægge i huset er omkring 75 mm. har vi valgt en 75 mm gipsstolpe, men da den ikke var på lager i den lokale trælast, så blev det en 95 mm. gipsstolpe. Gipsstolperne skal matche det isolering der skal fyldes ud med. Her har vi valgt en 95 mm. glasuld med en W/mK på 34. Vi erfarede at jo lavere W/mK værdi isoleringen har, jo bedre isolerer materialet. Alternativet var en W/mK på 37, hvor stor forskellen er på de to har vi ikke testet.
Gipsprofiler
Når man monterer gipsprofilerne eller stålreglar som de også kaldes, så er det vigtigt at alle dele sidder i vatter. Der er to typer skinner, en skinne med skumbagside, den anvendes til gulv, loft og væg. Skummet på bagsiden optager vibrationer og sørger for tæt tilslutning til væggen. Når gulv og loft skinnen er fastgjort, kan væg skinnen fastgøres. Kontroller igen at alt er i vatter før du sætter de 3 skinner sammen. Skinnerne skrues enten sammen med gipsskruer eller en fixertang. Vi brugte en Fixertang og det er simpelthen et genialt værktøj, som vi lånte af en ven. Fixertangen klemmer gipsprofilerne/skinnerne sammen, så man ikke behøver skrue dem sammen, det er meget nemmere.
Tid til isolering
Når gipspladerne er monteret på den ene side, kan man isolere på den anden side. Da vi valgte gipsprofiler på 95 mm. havde vi også indkøbt isolering med en tykkelse på 95 mm. Det var nemt at montere. I toppen var der behov for tilskæring, det gik også nemt med en isolerings kniv. Kniven ligner en forvokset franskbrødskniv, men brug IKKE din franskbrødskniv til at skære isolering med. Brug heller ikke din isolerings kniv, til at skære i franskbrød!
Montering af gipsplader
Da isoleringen var på plads, påbegyndte vi monteringen af gips ovenpå. Da det ikke er et vådrum, men et indvendig skillevæg, bruger vi 13 mm standardgipsplader med spartelforsænkning. Der skrues med 20 cm mellemrum i top, bund og sider. I midten af pladen skrues der med 30 cm mellemrum. På de gipsplader vi købte, var der en fin streg midt på pladen, for hver 30 cm.
Pladerne er nu monteret og så skal der spartles, før vi kan fortsætte. Der bliver i øjeblikket spartlet og pusset til den store guldmedalje.
Så skal der spartles
Da alt var spatlet og klar til næste trin, gik vi i gang med at montere reparationstapet, som er en kraftig glasfilt, der dækker ujævnheder i den gamle væg. Det var ikke så nemt som forventet, bevares, der blev pænt glat på de store flader, men samlingerne var flere steder ikke tætte, efter tørring. Vi har heldigvis en ven der er uddannet maler, han kom og hjalp en eftermiddag med at få det sidste på plads, selv han, bandede over det, men på kom det. De åbne samlinger blev spartlet, pudset dagen efter og malet.
Øv.. samlingerne åbnede sig igen, sådan gentog det sig 3 gange i træk, dog færre steder hver gang. Med spartel åbnede vi samlingerne og puttede en masse lim ind bagved. Det havde tilsyneladende ikke fået nok lim alle steder, eller også suger reparationstapet ekstremt godt. Vi kom nu i mål med de fleste steder, men 2 steder gabte samlingen stadig et par steder. Et maler trick vi googlede os til og fik bekræftet hos vennen, sagde at vi skulle skære samlingen større og spartle, som sagt så gjort. Det virkede! Nu er væggen fint glat og alle samlinger er lukket.
Som det ses på overstående billede, er væggen nu fin. Radiator og vindue har ligeledes fået en gang maling og vi har nu fået lagt klik-gulv i værelset. Gulvet monteres let oven på et gulvunderlag. I går fik vi opsat fodlister og malet loftlisterne, i morgen skal loftlisterne males anden gang og så sætter vi dem op.