Projekt: Køjeseng (Færdig)

Indeholder reklame via affiliate links for:

Beslagsmanden.dk.

Ny seng

Vores ældste datter har længe ytret ønske om en ny seng med stige. Det er vist noget hun har set i tv. Vi undersøgte derfor markedet for køjesenge og juniorsenge, med en lille stige.

Priserne vi fandt for køjesenge varierede fra 2.000-4.000 kr. pr. stk. penge vi ikke kan ofre, når der er masser af plads i hendes nuværende juniorseng.

Men så fandt vi noget andet

I weekenden erfarer vi så at en køjeseng fra midten af 90'erne står i en garage og keder sig. I modsætning til nymoderne senge, som de er flest, så har den det faktisk ganske godt. Har stået tørt, men uopvarmet og er lidt beskidt efter ca. 25 år i en garage. Men trods det i forbavsende god stand.

Køjeseng næsten samlet

Med til historien hører at både hendes far og farbror har sovet i den seng. Vi fik pakket sengen sammen og kørt den hjem, her overnattede den så i vores garage ind til vi fik skilt den helt og vasket alle delene. Vores datter ville selvfølgelig være med i den proces, nu det er hendes kommende seng.

Guldkorn fra barnets mund

Der kom så det guldkorn, at mor ikke kunne gøre det ordentligt. Det var kun hende der kunne gøre det.

Køjeseng vaskes

Skruerne er stadig brugbare, dog ramt af rust flere steder, så vi overvejer at give den en opdatering med nye skruer. Det er bl.a. samleskruer med delgevind, altså skruer, der ikke har gevind hele vejen ind, dertil skulle der så også bruges nogle tværbøsninger, fruen falder i sin søgen over en butik der hedder Beslagsmanden.dk – Her kan man finde en masse møbelbeslag og måske lige præcis de småting vi mangler til sengen.

Klargøring af træet

Træet fik lov at tørre en månedstid inde i varmen. Nu er de blevet slebet på alle sider, og næste trin er grunder og så maling. Dertil skal vi lige have de sidste skruer og tværbøsninger på plads.

Køjesengen er nu pudset og næste trin er maling

De gamle rustne tværbøsninger kom ud, vi forsøgte først af fjerne rusten, med en gang WD-40 som vi havde læst var genialt. Et forsøg med kartofler og sulfo blev også prøvet, men ikke til et tilfredsstillende resultat. Vi endte derfor med at bestille nye tværbøsninger og skruer. Vi håbede at finde det hele hos Beslagsmanden.dk men desværre havde han ikke den længde skruer, vi skulle bruge. Men tværbøsningerne passede perfekt! Det eneste sted vi kunne finde de rigtige møbelskruer, var hos Stark. Lidt dyre måske, men de passede perfekt. Alt er nu klar til grunder og maling. Her tager fruen over, da hun er bedst til den del.

Vi har købt noget grunder, der hedder Caparol Hæfteprimer, det fik vi anbefalet af en maler. Til endelig farve har vi valgt en maling der hedder Jotun SENS, der skulle være maling fri for opløsningsmidler, malinglugt og skadelig afdampning. Perfekt til børneværelset, tænkte vi.

Hvorfor male sengen?

Nogle spørger, hvorfor vi dog vil male sådan en fin køjeseng. Vi er blevet enige om i familien af en hvid farve ville pynte og give sengen nyt liv den er ca. 20 år gammel, og med en gang maling, holder den fint 10 år mere, eller mere endnu, her i huset.

Tværbøsninger sad fast

Brædderne blev grundet og efterfølgende malet. Nu skulle de bare tørre og samles.

Sengen males

Men før vi samlede det helt, skulle vi finde en madras i den rigtige størrelse. Det var ikke så nemt. Vi fandt den faktisk kun et enkelt sted og til 850 kr. pr. stk. De kunne fås billigere, men det virkede som noget tyndt klamp. Børnene skal ligge ordentligt, så det blev den anden dyreste model.

Vi var også en tur i IKEA og finde sengeheste, så den mindste ikke falder ud, selv hvis sengen flytter sig lidt fra væggen på det glatte gulv.

Det endelige resultat, ny seng ud af en gammel seng.

Budget for projekt køjeseng

Seng: 0,00 kr. stod hos farmor og farfar.
Skruer m.v.: 464,48 kr.
Maling: 582,40 kr.
Madrasser: 1.700,00 kr. (De kunne fås billigere/dårligere)
Sengeheste: 300,00 kr. (Så mindste i nederste køje, ikke falder ud)
I alt: 3.046,88 kr.

En ny havde koster fra ca. 2.200 kr. + madrasser. Så vi sparede vel ca. 900 kr.
Men med den kvalitet man nogle gange ser i dag, så holder den gamle vist længere.
Der er intet krydsfiner eller andet klamp i denne konstruktion, det er rent træ.

Man kunne selvfølgelig også have købt en luftmadras, men en køjeseng holder vist længere tid.