Vi støber gulv – Isolering og beton

Indeholder reklame via affiliate links for:

Davidsenshop.dk

Vi støber gulv

Vores soveværelse har fået en større omgang. Ja for at sige det kort, så greb projektet om sig. Vi startede med at ville opsætte et nyt skab og lægge nyt gulv. Dertil skulle der males vægge og loft.

Men da møbler, skab og det gamle gulvtæppe var fjernet, fandt vi et meget knirkende spånplade gulv. Det havde knirket lidt, når man gik på det før, men nu da man kunne gå på hele gulvfladen knirkede det flere steder.

Vi konsulterede et par tømrere om mulige løsninger, men ingen havde den ultimative ide. Det gik der et par måneder med at finde en løsning på, imens blev der fjernet tapet fra væggene, loftlister og fodpaneler. Det hele ender med at vi støber gulv. der var ingen nem vej uden om.

Tapet fjernes

Måske vi kunne opklodse i stedet

Det blev foreslået at sætte en lang skrue ned i opklodsningen, der var dog ingen garanti for at det virkede. Det blev også foreslået at vi lavede et par huller, lagde en lægte under pladerne og skruede den fast. Ideen var at det skulle understøtte pladerne og dermed modvirke knirke lyde. Men vi indså hurtigt at ingen at løsningerne var optimale og så kunne vi lige så godt gøre det ordenligt, nu vi var i gang. Fruen fik samtidig den idé at gulvvarme i værelset ville være en god idé.

Så vi besluttede at fjerne spånpladerne og samtidig se om der var isoleret under gulvet.

Isolering under gulvet

Her blev vi overrasket over hvor tynd isolering der var. Da vi fandt tegningerne, fandt vi dog ud af at de stemte, med den reelle opbygning.

Det næste stykke tid gik med at fjerne gulvplader og så strøer, så opklodsning, bestående at to mursten. for til sidst at have et betongulv, der efter papirerne var 100 mm. tykt. Planen var stadig gulvvarme, så vi gik i gang med at fjerne betongulvet, et par slag med en stor hammer, gjorde intet, så vi lånte en betonhammer først en lille og så en større.

Først tænke vi… Det kører vi bare væk på trailer. Men efter første læs, blev en container bestilt. Sådan et betongulv vejler jo helt vildt meget?

Over 5 tons fjernet!

Gulv bankes op

Det blev nemlig til en del. Gulvet var hvor den hvide væg stopper. Og der var ikke 100 mm. Beton, nogle steder 150 mm. og enkelte steder, mener vi der var 200 mm. Alt skulle bæres ud af vinduet, så det blev til et par spande.

Ude ved ydrevæggen slap betongulvet nemt, på de to indervægge var det lidt mere besværligt. Her erfarede vi at indervæggene står oven på betongulvet. Der blev derfor holdt god afstand til indervæggen og skåret rent med vinkelsliber. Det var jo ikke en del af planen, at ommøblere væggene også.

Det blev til mange ture med trillebør og 5,80 tons i containeren jf. vognmanden.

Container fyldes

Nu allierede vi os med en gulvmand, dels for at få vejledning men også får at få lavet noget at det arbejde, vi ikke have forstand på.

Med alt ude, blev der rettet af, så vi var 45 cm. under undersiden af det nye gulv. Så skulle vi have grus ind. Til lokalet var der bestilt 3,90 tons vasket grus. Som så skulle ind, igennem vinduet den anden vej. Det blev rettet af i et lag på 5 cm og stampet og kontrolleret flere gange at det var i vatter.

Hvordan med det gulvvarme?

Ja som nævnt tidligere, så har gulvvarme en del af planen, når vi alligevel støver gulv. Men efter at have snakket med et par VVS'er, så blev det droppet. Som det måske fornemmes på billedet her under, så er radiatoren endestation på den side. Og hvad man så ikke kan se på billedet, er at soveværelset er placeret i ende ende af huset, mens bryggers og varme er placeret i den modsatte ende.

Det betyder så at rørene skulle afsluttes inde i hjørnet og en gulvvarme shunt tilsluttes. En shunt er en pumpe, der trækker vandet rundt i gulvslangerne. Pumpe = lyd. Og med en migræneramt hustru skal der helst være stille. Alternativt skulle vi banke ganggulv, badeværelse, toilet, køkken og bryggers op, for at lave en ny linjeføring. Nej tak, vi vandt desværre ikke i Lotto den uge.

2 af VVS'erne frarådede i øvrigt gulvvarme i soveværelset, da radiatoren hurtigere kan regulere temperaturen op og ned. Så med den anbefaling, droppede vi gulvvarmen og fortsatte projektet.

Hvad blev der så lagt oven på gruset?

Derpå blev der langt 200 mm. isolering i form at flamingoplader, der blev skåret til at lagt. Elektrikeren havde været forbi, før gulvet blev fjernet, derfor kontakten sidder sådan. Den blev flyttet fra karm og ud i væggen.

Grus og isolering

Gulvmanden kom her efter og udlagte en radondug og kontrollerede at alt så fint ud. Derpå yderligere 100 mm. hårdere flamingo isolering. Så afstandsholdere og armeringsnet. Det er så derpå vi støber gulv.

Isoleringskant blev sat langs med væggen og så blev der blandet beton til det nye, knirkefri gulv.

Vi støber gulv

Vi tænkte at sådan en gang beton skulle være våd, men vi rådførte os heldigvis med en mure undervejs. Som kom med en god opskrift på betongulve. Når man selv blander, altså ikke bruger færdigblandet beton, så er blandingsforholdet: 1 del cement, 10 dele grus og så lidt vand, det må ikke være mere vådt, end at man kan forme en “snebold” af massen.

Vi tænkte først at det var helt tosset, men vi fulgte hans råd. Det virkede da også ganske fint, med langt vaterpas og en skovl begyndte det at ligne et nyt gulv, frem for et krater.

Så skal der støbes gulv

Det lå så og hyggede sig de næste 4 uger, til det var helt tørt.

Så var det væggens tur. Vi fik muret de nye Indmuringsdåser fast og lukket hullerne, fra elektrikernes fræser. En gammel ventilationsrist blev også lukket til, da vi for år tilbage fik monteret et ventilationssystem. Nu når det bliver forår, skal vi have lukket det udvendig, men det får vi en mure til.

Og så til det besværlige, syntes jeg. Spartelmasse blev glattet ud og slebet, da det var tørt, blev der sat væv på væggene. Så begynder det for alvor at ligne noget nyt. Så rykkede jeg ind med malerspanden og fik malet loft og vægge et par gange.

Dernæst blev der sat skyggelister op, lagt gulv og sat fodpaneler og dørpaneler.

Det færdige gulv og værelse

Det pyntede da lidt? Her efter satte vi så skydelåger op.

En langtrukken proces

Vi var færdige med andet børneværelse d. 5 marts og begyndte senere sammen dag at rydde ud i soveværelset. Vi var færdige med soveværelset lige inden 1. december. Så det tog 8 måneder med hårdt arbejde, mange overvejelser, bekymringer og til sidst et længe ventet resultat. Ja og så gik der jo også Covid-19 i den lige som vi begyndte på soveværelset.

Sådan et arbejde gider vi nok ikke selv en anden gang.

Uden gode venner havde vi været i gang endnu – De er guld værd!