Spring til indhold

Kør ordentligt med din trailer

Indeholder reklame igennem affiliate links for:

Er du blevet ejer af en trailer eller overvejer du at købe en trailer? Det gør vi og det har vi gjort i et stykke tid. Men ind til videre har vi haft mulighed for at låne en, når behovet meldte sig. Når man er ny med trailer, så gælder det om at køre ordentligt, passe på hastigheden og læsse korrekt på ladet. Som du kan se i nedenstående video, er det ikke underordnet, hvor vægten er fordelt, når traileren kører. Forkert placering af tunge emner, kan resulterer i at bilen kommer ud af kontrol, men katastrofale følger som resultat.

Hvad må du køre?

Hvor stærkt må du køre med din trailer? Hastighed trailer er to ord der ofte nævnes når samtalen falder på hvor hårdt der må trykkes på speederen. Som nævnt skal du køre ordentligt og det betyder langsommere end den øvrige trafik. På normal vej må du højrest køre 80 km/t, På motorvej må du ligeledes køre 80 km/t. Tempo-100 godkendelse kan få hastigheden lidt højere op, men der er en lang række krav til bil og trailer der skal overholdes, f.eks. trailer syn hvert andet år.

Mangler du noget til at trække traileren? Måske bil på abonnement?

Hvad må en trailer laste?

En trailer må faktisk laste mindre end man skulle tro. Der er jo masser af plads på det store lad, så hvorfor ikke fylde den op? Fordi en trailer er bygget til en max vægt, og din bil er godkendt med en max træk vægt. Men hvor lidt må man egentlig have med på et almindeligt kategori B kørekort? Traileren må max veje 750 kg. (trailer + last) og bil og trailers total vægt, må ikke overstige 3500 kg. Har du et B/E kørekort, så må du have en total vognvægt på 7000 kg.

Hvad må du trække med dit kørekort?

Har du et ganske almindeligt kategori B kørekort, som de fleste har, så må du køre med en vogntog på max 3500 kg. En bil vejer i gennemsnit omkring 1200 kg, det efterlader 2300 kg. til traileren. Men så simpelt er det ikke. Din bil er nemlig typegodkendt til en træk vægt, som fremgår af din registreringsattest. F.eks. 500 kg. u/bremser og 800 kg. m/bremser. Det betyder at din trailer inkl. last max må veje 500 kg, hvis traileren ikke er udstyret med bremse. Er der omvendt bremse på traileren, så må du i dette tilfælde laste din trailer med 800 kg, minus trailerens egenvægt. Hvad bilen må trække afhænger af bilens godkendelse, jo større bil, jo mere trækevne. Selv om dit kørekort giver mulighed for 3500 kg, så er det bilens godkendelse og traileren, der bestemmer total vægten. Der findes en smart lille hjemmeside, som kan hjælpe med beregningen, den hedder: Hænger.dk. Du indtaster blot bilens og trailerens nummerplade, så får du resultatet. Se evt. FDM's uddybende forklaring her.

FDM har også skrevet en fin artikel, omkring last på trailer

Hvilket tilbehør skal man have?

Når du skal på genbrugspladsen med grene, blade og andre løse ting, er et net helt klart at foretrække. De findes i flere prisklasser, der er ingen grund til at købe det dyreste, da det alligevel bliver slidt med tiden. Næsehjul er også godt at have, hvis du vil skåne din ryg, når en læsse trailer skal sættes på bilen. Har du overvejet en trailer lås? Formindsk risikoen for tyveri, med en trailer lås. Er din trækkrog monteret med et 13-polet stik, så skal du formentlig bruge en adapter til 7-polet, som de fleste billige trailere er udstyret med. Hvis du har en mere avanceret trailer eller campingvogn, så har den formentlig et 13-polet stik.

Trailer med græs