Lygtetid! Husket cykellygten?

Indeholder reklame via affiliate links for:

Cykelexperten.dk og Cykelpartner.dk.

Det er efterår og det betyder lygtetid. Det er sæson for idrætsforeninger m.v. og det betyder at cyklen skal luftes. Da det bliver mørkere og mørkere uden for, skal der naturligvis lys på din cykel. Dels for at du kan ses og for at andre kan se dig.

Hvornår skal man have lys på cyklen?

Det er vigtigt at have lys på cyklen, når det er mørkt eller i usigtbart vejr. Ifølge reglerne skal alle cykler have lys på fra solnedgang til solopgang. Lygtetændingstiden varierer med årstiden, så det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår du skal have lys på din cykel. Du kan finde ud af, hvornår solen står op og går ned i din by ved at bruge vejrtjenester som DMI og YR.

Montér altid lygterne

Husk altid at montere lygterne på cyklen og ikke på dig selv. Du kan dog bruge lygter omkring benet eller bag på din jakke som et supplement til de lygter, der sidder på cyklen.

Husk at tænde lyset!

Bødetakster for at køre uden lys på cyklen er høj. Hvis du kører uden lys i lygtetændingstiden, risikerer du nemlig en bøde på 700 kr. Så husk at tænde lygterne!

Kravene for en helt almindelig tohjulet cykel er, at der minimum skal være én forlygte og én baglygte. En forlygte må gerne lyse gult, hvidt eller blåligt, men din baglygte skal altid lyse rødt. Hvis din forlygte lyser gult, må den ikke blinke, men hvis den lyser hvidt eller blåt, må den gerne blinke. Forlygten skal blinke 120 gange i minuttet for at være lovlig.

Når det kommer til cykellygter, er det vigtigt at overholde reglerne for at undgå bøder. En cykellygte skal være tydelig på mindst 300 meters afstand uden at virke blændende, og den skal også kunne ses fra siden. Der er ikke de samme krav for en forlygte, som for en baglygte. Der findes også kraftigere lygter på markedet, som oftest bruges til natkørsel på mountainbike. Disse kaldes populært for MTB lygter.

Hvad skal man vælge?

Heldigvis koster en god lygte ikke så meget. Vi har selv lige fundet et par gode lygter hos Cykelexperten.dk. og dem vil vi da lige dele med jer, sammen med et par andre gode bud, vi dog ikke købte. Også hos Cykelpartner.dk var der nogle interessante varianter.

Dette her lød rigtig godt så det måtte vi have, CatEye Rapid med bremselys. Fedt ikke? Det fungerer sådan at når baglygten fornemmer at du bremser, så tænder en rød diode som dermed agerer bremselys. Lygten har en kraftig diode der kan ses på lang afstand, hvilket er at foretrække og så kan det oplades via USB stik, så det er jo nemt. Smart Superflash er en lygte der er testet hos forbrugerrådet og har haft gode anmeldelser, bestemt også værd at overveje.

Søger du en mindre smart, men til gengæld effektiv cykellygte, så er Blackburn Dayblazer 65 – Baglygte et godt valg. Med en batteritid på 6 timer for baglygten, ja så har du en masse lys, afhængigt at cykelturens varighed. Denne model syntes vi også var attraktiv.

Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.

TILBUD
Blackburn Dayblazer 550 Forlygte kr. 229,00,-
Blackburn Dayblazer 550 Forlygte

229,00,- pr. stk. (Spar: 170,-)
Blackburn Dayblazer 65 Baglygte kr. 249,00,-
Blackburn Dayblazer 65 Baglygte

249,00,- pr. stk. (Spar: ,-)

Hvilken cykellygte valgte vi?

Nu tog vi første variant, fordi vi syntes det var lidt cool, med bremselys. Men hvis du skal ses i trafikken og det er vel formålet med en lygte, ud over at du selv kan se hvor du kører, ja så gælder det om at have en kraftig kvalitets lygte når det er lygtetid. Ulempen her er batteritiden som er på 10 timer for forlygten og 6 timer for baglygten. Til gengæld så har du en god og kraftig lys på jernhesten. Blackburn Dayblazer forlygte yder op til 500 Lumens.

Dette er selvfølgelig kun et lille udvalg af hvad man kan få, men hvis intet af overstående frister, så tjek Cykelexperten.dk eller Cykelpartner.dk for at se hele udvalget. Der finder du ALT til din cykel og tilmed en helt ny cykel, hvis den gamle er helt slidt op.

Sådan bliver du set i trafikken!

Det er vigtigt at være synlig, når du cykler i lygtetid eller i usigtbart vejr. Reflekser er en god måde at øge din synlighed på. I dag kan du endda få tøj med indbyggede reflekser, så du ikke behøver at have løsthængende reflekser på. Uanset hvor du cykler eller går, er det vigtigt at være synlig fra alle fire sider (bagfra, forfra og fra begge sider).

Hvis du cykler på en mørk landevej, er det vigtigt, at bagfrakommende bilister kan se dig i god tid, så de kan trække ud og holde en fornuftig afstand uden at generere eventuel modkørende trafik. På en landevej uden cykelsti er det også vigtigt, at den modkørende trafik kan se dig i god tid, så de kan holde til højre og ikke pludselig skære et sving eller på anden måde komme for tæt på din vognbane.

Husk reflekser

Ifølge Sikkertrafik.dk, reduceres en fodgængers risiko for at komme til skade i en ulykke i mørke, når det er lygtetid med ca. 85 % ved at bruge reflekser.

Det er også vigtigt at blive set fra siden, når der kommer biler eller anden trafik fra sideveje. Der er nogle lovpligtige reflekser, som skal være monteret på din cykel:

  • Bagfra skal der være en rød refleks (katteøje).
  • Foran skal der være en hvid refleks.
  • I hvert hjul skal der være mindst en gul refleks, som er synlig fra siden, eller en hvid refleksstribe på siden af fælgen eller dækket.
  • Mindst 2 gule reflekser, som bevæger sig, og disse skal være synlige bagfra, og er typisk pedalreflekser.

Ovenstående er de lovpligtige reflekser, som selvfølgelig skal være i orden. Udover de lovpligtige reflekser, anbefales det at bruge en sikkerhedsvest eller anden reflekterende jakke. Hvis du cykler med eksempelvis skoletaske på ryggen, kan du med fordel få syet reflekser på eller bruge et taskeovertræk, så du kan ses bagfra på lang afstand.

Husk, at jo mere synlig du er, jo større er chancen for, at andre trafikanter opdager dig i god tid. Det kan hjælpe dig med at undgå ulykker og samtidig give dig en tryg og sikker cykeloplevelse. Find alt til cykelturen her: Cykelexperten.dk og Cykelpartner.dk. Pas på dig selv der ude, når det er lygtetid.

Det er Lygtetid fra solnedgang til solopgang.