Fastelavnstønden.dk og Temashop.dk.
Fastelavn, så er der ikke længe til. Fastelavn er en af de dage der aldrig er fastlagt på dato, men ændrer sig fra år til år. Nogle år i Marts, nogle år i Februar, men mest februar.
Har du styr på din udklædning? Vi skal til fastelavn, men har ikke fået styr på vores udklædning endnu, det skal dog snart være. Udklædning findes i alle størrelser, babyer, børn, vokse osv. Glem ikke fastelavnsboller, de hører også til en god fastelavns fest. Det kan både være varianten der minder utroligt meget om Spandauer, hvis det da ikke er Spandauer, ja og så den gammeldags fastelavnsbolle, men kan få nogle steder, samt lave selv.
Historien om fastelavn
Førhen var det 40 dages faste, nu hedder det heldigvis fastelavn, så vi ikke behøver sulte. Når det hedder at “Slå katten af tønden”, er det fordi man i fortiden satte en sort kat i tønden og slog løs på den, som i dag. Den uskik bruges heldigvis ikke længere, i dag forventer de fleste børn at tønden er fuld af flødekarameller, som vælter ud når tønden bliver smadret. I dag kan den sorte kat løbe fredfyldt rundt og nyde kulden. Tidligere brugte man også Fastelavnsris, friske grene, der pyntes med figurer, hvor efter man slog på forældrenes seng, for at give frugtbarhed. I dag bliver Fastelavnsris i nogle familier, dog brugt til at pynte med slik og pynt. Så børnene har noget sødt til årstiden.
Skal du ud og rasle?
Da vi var børn, klædte vi os ud og var ude og rasle. At rasle vil sige at gå fra hus til hus og synge: “Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade. – Boller op, boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.” Det var dog de færreste der havde fastelavnsboller klar til udlevering, derfor hedder det at rasle, de fleste stedder, fik vi nemlig lidt penge eller slik i stedet. Så når man går og rasler til fastelavn, så kan det give et tilskud til lommepengene. Det kræver dog at du er udklædt og du må hellere lade være med at lave ballade, selv om sangen tilsiger det. Det er længe siden jeg sidst har set nogle rasle, måske traditionen er på vej væk.
Hold din egen fastelavn
Hold din egen fastelavnsfest? Vil du holde fastelavn der hjemme, så er muligheden lige her, et komplet sæt med alt hvad du skal bruge og mulighed for at tilkøbe slik. Find nedenstående sæt her.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Udklædning og kostumer
Her under er et lille udvalg af udklædning til fastelavn. Der er et væld af kostumer at vælge imellem, vælg mellem flere størrelser, se det store udvalg her hos: Temashop.dk. Måske der skal bruges lidt farve til kinderne, måske allergicertificerede produkter fra Gosh kan bruges.
Der er uendeligt mange muligheder for udklædning, man kan være Konge, Vagabond, Prinsesse, Fange, Ninja, Pippi, Find Holger, Politimand, Sørøver, Soldat, Politibetjent, Super Mario, Kat, Heks, Sygeplejerske, Kylling, Klovn, Kaptajn, Indianer, Cowboy, Supermand, Spøgelse, Sømand eller Vampyr mfl. Fås i flere størrelser.
Drenge kostumer, Pige kostumer, Baby kostumer, Kostumer til voksne, Fastelavnspynt m.v.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Der findes selvfølgelig en masse andet tilbehør til festen. Find fest tilbehøret her.
Opskrift: Fastelavnsboller 12 stk.
Ingredienser: 25 g. gær, 2 spsk. vand, 1 dl. mælk, 1 æg, 100 gr. margarine, 2 spsk. sukker, 1 tsk kardemomme og 4-5 dl. hvedemel
Fyld: 1,5 dl. flormelis, 1 spsk. vand og Kagecreme eller Marmelade.
1. Du starter med at røre gæren ud i vandet. Tilsæt så mælk, æg, margarine, sukker og kardemomme. Melet røres i lidt af gangen og dejen æltes godt sammen.
2. Dejen skal nu hvile tildækket i 15 minutter. Imens dejen hæver, kan du evt. klargøres din kagecreme.
3. Når de 15 minutter er gået, rulles dejen til en pølse. Den deler du i 12 stykker og former bollerne.
4. Sæt bollerne på bagepladen og tryk dem lidt flade, med fingrene laver du en fordybning i midten af bollen.
5. Lad bollerne hvile tildækket i 10 minutter.
6. De fordybninger du lavede før, er nok næsten forsvundet nu, så lav dem igen og fyld enten marmelade eller kagecreme i hver bolle.
7. Herefter pensles hver bolle med æg og bages i 20 minutter ved 220 grader.
8. Bland nu flormelis med vand og rør rundt, til du har en glasur masse.
9. Fastelavnsbollerne pyntes nu med glasur og er her efter klar til servering.
Velbekomme!