Montering af dampspærre

Indeholder reklame via affiliate links for:

3byggetilbud.dk og Jemogfix.dk.

Hvad er en dampspærre?

Hvad er en dampspærre? En dampspærre er en plastdug der skal spærre duggen fra at bevæge sig fra værelset og op på loftet. Dug på loftet vil nemlig kondensere på dit tag eller undertag og dryppe ned i din isolering. En dampspærre skal lukke helt tæt, plastdugen er selvfølgelig tæt i sig selv, ind til du skal føre strøm eller andet igennem. Men i samlingerne, skal du anvende dampspærretape og langs væggene skal din dampspærre limes fast. Man kan sige at den lukke for fugt oppefra og nedefra.

Behøver jeg en Dampspærre

Ja i de fleste tilfælde. Hvis fugten får lov at trænge op i din isolering vil den med tiden blive våd, hvilket breder sig til dit træværk, hvilket så igen giver høj risiko for skimmelvækst. Skimmelvækst vil vi jo gerne undgå i vores bolig.

NYT: Ifølge Energistyrelsen pr. April 2019, er det ikke altid nødvendigt med Damspærre i vandret konstruktion. Er der god udluftning på loftet, kan den undværes. Læs mere om dette hos Ingeniøren.

Behøver min dampspærre at være 100% tæt?

Både ja og nej, for hvis du har en gammel dampspærre, så er den formentlig blevet hullet af loft kroge, søm osv. De første dampspærre kom på markedet i 1960'erne, så meget vand er løbet gennem åen siden. Måske har du en dampspærre af plast, men du kan også have en gang Alukraft i stedet for plastdugen.

Alukraft ligner gråt papir oppe fra og sølvpapir nedefra. Alukraft er ikke en tilstrækkelig dampspærre og anbefales derfor ikke at blive benyttet mere, den er nemlig ikke tæt nok. Det er samtidig håbløst at reparere på en gang Alukraft. I vores hus fra 1970'erne har vi Alukraft mellem loft og isolering, det skal udskiftes når vi når så langt.

Du behøver ikke at udskifte din alukraft, lige med det samme, det kræver nemlig at du laver nyt loft og det er en stor og dyr omgang, at gå i krig med, hvis man ikke har pengene. Men tag en rum af gangen, når du renoverer loftet, så fjern den gamle Alukraft og sæt en ny dampspærre plastdug op i stedet.

Livet i en plasticpose

Når din dampspærre er på plads i alle rum. Vinduerne er udskiftet, Dørene er udskiftet, alt er isoleret og du bor varmt og trygt. Så er der en hage, du bor faktisk i en plastikpose nu. Det er også skidt. Måske har du Radon i luften?, måske har du et for højt Co2 niveau? Måske har du bare generelt et dårligt indeklima. Du skal derfor være ekstra opmærksom på at lufte ud. Luft ud 3 gange dagligt med gennemtræk, monter en udsugning i badeværelset og hold alle indvendige døre åbne, når du ikke er hjemme, så luften kan cirkulere. Du kan selvfølgelig også bare lade huset lufte ud af sig selv, ved at få monteret et genvex-system? Der er genvex-system i næsten alle nye huse og med god grund. Genvex-systemer er ikke Gør-Det-Selv arbejde, de skal indstilles korrekt og monteres med lyddæmpere af fagfolk.

Få et tilbud fra håndværkeren, så du kan få et godt indeklima!

Når loftet skal skiftes

Når loftet skal skiftes, så husk at montere en dampspærre, hvis der ikke er nogen. Se her hvordan man gør.


Video: Jemogfix.dk
Dampspærre

Annonce:
Kom i gang med investering
det er nemt med Nordnet One.
Nordnet One - En komplet løsning med lave omkostninger