Teltturen kan være aktuel for mange
Her er vores friluftsguide som bunder i en masse spejdererfaringer men som også er højaktuel, nu da det er godt vejr og ungerne skal på telttur. Vi har derfor krydret børnehavens pakkeseddel med lidt eventuelle tilføjelser, hvis du skal afsted på spejdertur eller skoleudflugt.
Skal du derimod på vildmarkstur, skal der lidt mere udstyr med. Se tilføjelsen efter nedenstående oversigt. Det krævede udstyr kan dog være forskelligt fra tur til tur, så vi kan ikke love at listen er komplet, men blot en vejledning.
Ofte stillede spørgsmål omkring telttur
En rygsæk (Taske du selv kan bære)
Et liggeunderlag, du kan sove på.
En Sovepose, du kan sove i + evt. pude.
Evt. en Lagenpose, hvis det er koldt.
Tøj/Skiftetøj/Overtøj/Termotøj der passer til årstiden.
Nattøj.
Evt. Hårbørste og Sovedyr
Regntøj hvis vejrudsigten er våd.
Tandbørste og Tandpasta.
Feltspade
En Førstehjælpkasse.
En lommelygte.
Evt et telt du/i kan sove i.
Evt. Mad og drikkevarer, drikkedunk samt snacks.
Evt. Service i form at tallerken, kop, bestik m.v.
Evt. Gryder f.eks. Primus og grydesker m.v.
Evt. Lighter eller tændstikker.
Evt. Affaldsposer, Opvaskebørste og Viskestykker
Evt. Gaffatape og tøjsnor.
Evt. Solcelle oplader til mobilen.
I Danmark har vi ikke allemandsret, som i Sverige, man skal derfor undersøge reglerne, før man sætter et telt op. I Danmark er der nemlig 275 offentlige skove, hvor der er ”fri teltning” hvor du må sætte et eller to mindre telte op og bål må kun laves i de oprettede bålsteder.
Traditionelle håndkælder er lang tid om at tørre og bliver kedelige efter brug. Svaret er hurtigtørrende håndklæder, som tørrer hurtigt og dermed kan pakkes hurtigere sammen efter brug. Samtidig er vægten minimal og de fylder ikke så meget. Det giver dermed mere plads til øvrigt udstyr.
Hvis det er det tidlige forår eller det sene efterår, så kan isoleringen i soveposen komme til kort. Her kan du frem for at købe en vintersovepose, supplere soveposen med en Lagenpose. Lagenposen er typisk fremstillet i silke, hvis du vælger den tynde udgave og fremstillet i fibre, hvis du vælger den varme udgave.
Nej ikke direkte, men med et Trætelt kan du spænde teltet ud mellem 3 eller flere træer. Det kan være over skovbunden eller over en sø, kun fantasien og træernes placering, sætter grænser. De hængende telte fås fra 1-3 voksne eller 2 voksne og 2 børn. I ved ca. hvad i vejer og kan derfor i beskrivelsen se hvilket telt der passer til jer.
Som minimum skal du medbringe en lommelygte. Vælg en god lommelygte med LED lys, da det giver mere lys og bruger mindre batteri. Hvis man skal ud og tisse om natten eller stramme en telt bardun der er gået løs, så bliver du glad for en Pandelampe, da du dermed er fri for at holde på lampen. Skal i spille kort i teltet, så kan en Lanterne som selv kan stå eller hænge være en god investering. LED er det rette valg til alle 3 typer lamper.
Hvis du skal træde af på naturens vegne, så kan det selvfølgelig være småt, så du blot finder en træ eller en busk. Men skal der laves stort, så er en Feltspade uundværlig. Er det er toilet i nærheden, skal du selvfølgelig bruge det, men er det ikke tilfældet, så skal afføring graves 25-30 cm. ned i jorden. Dæk altid hullet til når du er færdig og grav et nyt næste gang. Toiletpapir skal ikke efterlades i naturen, men lægges i en lukket pose og tages med hjem til en skraldespand.
Hvis du bor i telt og der varsles om skybrud finder du din Feltspade og graver en rande om dit telt. Vandet skal nemlig ledes væk fra teltet, så det ikke landet inde i dit telt. Orienter dig om landskabets fald og led vandet den vej. Står dit telt f.eks. ved foden af en bakke, så skal der en lidt større rende til at klare vandmasserne.
Har selv prøvet at grave render om mit telt en enkelt gang. Der var lovet meget regn og det kom der også. Så spaden måtte i sving. Det virkede og vores telt forblev tørt indenunder dugen.
Et godt udgangspunkt er et kort over området samt et kompas, så du er helt sikker på verdenshjørnerne. Nord er som regel opad på et kort, med mindre andet er angivet. Et kompas er velegnet hvis du skal finde en retning i landskabet eller måle afstand på et kort. Du undgår derfor at miste orienteringen. Du kan selvfølgelig også være heldig at der er signal og strøm, så du kan bruge f.eks. Google Maps til at orientere dig med.
Nej lad lommekniven blive hjemme. Men pak evt. et Multitool i rygsækken. I sådan et værktøj får du typisk både en kniv, dåseåbner sav og saks m.v. som alle kan være relevante, når der skal laves mad eller etablere en lejer.
Er du landet på en rigtig lejerplads, er der etableret et bålsted du kan benytte. Men er det ikke tilfældet så kan det være smart at have pakket en Trangia og sprit til Trangia. Du har dermed ikke behov for at etablere et bål, med den brandfare det giver. På et typisk Trangia kan du lave mad nok til 3-4 personer. Er der plads i tasken, så overvej at medbringe et skærebræt.
Det kan være svært at få strøm til både mobiltelefon, kamera og lys, når man er på tur. Ekstra batterier, solceller og Powerbank er dog svar på spørgsmålet, samt strømspare funktion på din mobil og LED lys.
Overstående liste er tænkt som en basis pakkeliste, hvis man skal på telttur med f.eks. børnehaven, skolen eller spejderne. Det er dermed en forventning at arrangøren sørger for det øvrige udstyr. Sørg derfor at krydstjekke med en eventuelt udleveret pakkeliste.
Teltturen på egen hånd
Er du klar til at tage på eventur? Eventyret starter, når man tager afsted på egen hånd og overnatter i telt. For nogen kan det blive lige primitivt nok, de vælger nok at rejse med campingvognen, mens det for andre betyder afslapning og en masse frisk luft.
Når man rejser på egen hånd, så kommer den basis pakkeliste vi har præsenteret til kort. Der er nemlig ikke nogen backup løsning, som du kan benytte dig af i vildmarken. Det glæder derfor om at have kvalitet frem for kvantitet. Når man køber kvalitet, så er det typisk forbundet med mere komfort og holdbarhed.
Telt til teltturen
Teltet er det der holder dig tørt om natten og dermed det vigtigste på en telttur. Er du ny i forhold til forhold til at sove i telt, så kan du med fordel bruge et telt du har liggende (Test lige at det virker) eller måske kan du låne et telt eller købe et brugt. Ved du at teltture er noget for dig/jer, kan du købe et telt der passer til dit behov.
Familietelte
Der findes familietelte, som er tunge og tager lang tid at sætte op. Modsat findes der også letvægtstelte som er nemme at sætte op og hurtige at pille ned. Sidste nævnte er god at have med, når man skal bære alt sit udstyr. Skal man videre til næste lejerplads og der er regnvejr på vej, skal man samtig kunne pakke teltet sammen i en fart. Læs mere om de enkelte telte her under. Desuden findes der andre telte f.eks. Hængende Telte, som er telte der kan spændes ud mellem træer, såkaldte Trætelte.
Husk et telt med bund
Nogle telte har bund ved andre telt typer skal bunden tilkøbes. Typisk er der dog ikke bund i mellemgangen mellem de to dele f.eks. 4 mands telt eller i forteltet. Er det vådt eller mudret udenfor, vil en presenning derfor være en god investering. Det giver mulighed for at sætte de våde sko og træde tørskoet ind i teltet. Det gør også at vand og mudder bliver uden for inderteltet.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Vandrerygsæk
Når man er ude på tur med telt og oppakning, så er det nødvendigt med en vandrerygsæk. Det er en stor taske, du kan have på ryggen, med plads til alt dit udstyr. De fås typisk i et spænd på 40-90 liter. Da jeg som spejder var på spejderlejer en hel uge eller på landslejer eller en uge i Schweiz, for blot at nævne lidt af oplevelserne, så passede en rygsæk på 65 liter fint. Ting er dog blevet mere kompakte med tiden, hvorfor mindre plads kan gøre det. Vælg en taske med mulighed for at spænde f.eks. sovepose og liggeunderlag uden på tasken, det giver mere plads til det øvrige udstyr, inden i tasken.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Sovepose
Der findes flere forskellige soveposer, selv har jeg både en sommer og en vintersovepose fra Haglöfs, som jeg er fuldt tilfreds med. Skal det være en letvægts sovepose, kan du med fordel vælge en med fiberfyld. Fiberfyld har samtidig den fordel at det varmer, selv om det evt. skulle blive fugtigt eller vådt. Du kan med fordel vælge en sovepose hvor kompressionspose medfølger, alternativt så husk at tilkøbe den, så du kan pakke din sovepose sammen, så den fylder mindst mulig. Soveposen har ofte form som en mumie. Den form er god når man skal holde på varmen.
Soveposerne kan være lavet til forskellige sæsoner f.eks. i mit tilfælde en vinter og en sommer sovepose. De fås også som 3-sæsons sovepose, som er velegnet til forår, sommer og efterår. Mens der i vintersæsonen skal en kraftigere isoleret sovepose til. Er man først eller sidst på sæsonen kan det være en god ide at fore sin sovepose med en Lagenpose. Der findes soveposer til både børn og voksne. Går turen mod nord, hvor du kan opleve midnatssol, så overvej at supplere soveposen med en sovemaske.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Liggeunderlag
Et liggeunderlag har den funktion at det isolerer mod jorden man ligger på. Samtidig skal det yde en god komfort, når man ikke sove hjemme sengen. Det billigste liggeunderlag fås ofte for under 100 kr. og er simpelt skum man ligger på. De er ikke så godt at ligge på og de fylder en del.
Oppustelige liggeunderlag kan derimod pakkes sammen og fylder ikke lige så meget, derudover er de mere komfortable og ofte selvoppustelige, så de blot skal rulles ud og ventilen åbnes. Ulempen ved denne komfort er så at de ikke holder evigt. De kan punktere, men lige som en cykel kan de ofte lappes. En mellemting mellem et gammeldags liggeunderlag og et oppusteligt er det såkaldte ZigZag liggeunderlag.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
En kniv til turen
Når man er ude i naturen, er det rart at have en kniv med sig. Det kan være være tilspidsning af en pind, eller hvis der er gået kludder i en snor. Åbning af emballage, ja mulighederne kan være mange. Frem for at bruge en køkkenkniv, kan man vælge at bruge en pladsbesparende foldekniv.
Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.
Alle billeder hentes fra annoncørens produktfeed.
Madlavning
Når du skal lave mad på teltturen så gælder det om at udstyret ikke fylder for meget og ikke vejer for meget. Svenske Light My Fire producerer næsten alt hvad du skal bruge i GMO-fri majsbaseret bioplast et bæredygtigt alternativt til plastik. Bemærk sættet: Light My Fire MealKit, som gør at du får en samlet pakke. og kigger du nærmere på gaflen, så vil du bemærke at den er udstyret med en takket kant, så du også kan skære.
Alt skal selvfølgelig ikke være til voksne, derfor har Light My Fire også lavet Spork Mini, til børn. Her er kniven dog fjernet fra gaflen.
Du finder alt hvad du skal bruge hos Backpackerlife.dk – Leverandør til spejdere og andre friluftsfolk.