Turen går til Rom med Norwegian

Vi startede ud med fantastisk god tid. Flyet afgik først kl. 18:00, så hele formiddagen og det meste af eftermiddagen var afsat til at pakke det sidste og finde CPH. Efter en gang elendig lufthavns mad, så ventede et Boeing 737-800, fly fra Norwegian ved gaten. Rigtig fint fly med WiFi ombord, så man kan arbejde eller surfe på nettet. Så vidt jeg er orienteret, så er det kun en service der leveres på Europæiske flyvninger og kun med Boeing 737-800 på nuværende tidspunkt. Ville nok savne den funktion, hvis man skulle ud på en længere tur end de 2,5 timer der er til Rom.

Nå, vi kom godt fra start, kun 20 min forsinkelse fra CPH, ved ikke om det var en passager der kom i sidste øjeblik eller der bare var kø på banen. Turen gik godt mod Rom, vi fløj over et tordenvejr i den nordlige del af Italien, flot syn oppefra! Vi landede i Fiumicino (Leonardo da Vinci) kl. 20:45, kun 10 minutter forsinket. Flyet var dirigeret til en parkeringsplads ude på området, så der var busser klar til at køre os ind til ankomsthallen.

Hvordan kommer man ind til Rom?

Rundt regnet er der cirka 30 kilometer fra Fiumicino og ind til Rom. Der kører busser fra lufthavnen, lige som der også er taxi, men den hurtigste måde er tog. Billigste måde er “FR1 lokal tog” hvorfra man så kan lande på en metrostation og evt. tage videre til Termini (Hovedbanegården). Hvis du ikke gider et lokaltog, så kan du gøre som os, betale lidt mere og så køre med “Leonardo Express Airport Train”. Det køre nonstop fra lufthavnen til Termini på ca. 30 min. Toget kører med halvtime drift. Der billetautomater på stationen som spiser både Euro, Visa og Mastercard. Når du lander på Termini, så skal du have en metrobillet for at komme videre. Her skal du være opmærksom på tidspunktet. Billetterne er dagsbilletter, så står du som os kl. 21 om aftenen og køber en 1-dags billet. Så gælder den kun til midnat, alstå 3 timer. Køber du en 3-dags billet, så gælder den til midnat + 48 timer. Så lad være med at begå samme fejl som os. Find ud af hvad der bedst kan betale sig for dig, så du ikke snyder sig selv for x antal timer.

Metro i Rom

Når du først har styr på billetterne, så er det ment at komme rundt. Du kan orientere dig om nettets opbygning på alle stationerne, og ved nedgangen til toget. Vær opmærksom på at toget kan være propfyldt i myldretiden. Rom har utroligt meget trafik, hverken metro, bus eller biler understøtter det reelle behov, så der er rigtig mange knallerter. Men det gør også at alle dem der kan proppes ned i metroen tager den. Så pas på lommetyve når i står tæt pakket i metroen og vær generelt set på vagt når du går rundt i byen. Med mange mennesker kan det gå stærkt.

Spisning i Rom

Min erfaring er at du finder det største udbud i området omkring Spagna, metrostation, der ligger umiddelbart ved siden af Piazza di Spagna, hvor man også finder den spanske trappe. Et sted hvor mange ynder at sætte sig og nyde det gode vejr. Restauranterne er internationale, så ofte findes menukortet enten på Engelsk eller på Italiensk med Engelsk oversættelse nedenunder.

Via først en tur med tog og så med metro lykkedes det os at finde frem til hotellet: “Domus Mariae Palazzo Carpegna” fint hotel ****, i gå-afstand fra metrostationen Cornelia, der er placeret på metrolinje A. Med døgnåben reception var det nemt at check-ind.

Mandag (16/9)

Første dag i Rom, vi havde bestilt billet hjemmefra til Vatikanstaten, det viste sig at være en rigtig god idé, da der var utrolig lang kø ind til museet. Vil skyde på at der var ca. 600 meter kø. Så det er dumt ikke at have booket hjemmefra. De tager ganske vist et lille gebyr for online bestilling, men det er pengene værd. Efter at have gået forbi den lange kø, kom vi op til indgangen, her fra kunne vi gå ind i en 10 meter lang kø, der dog hurtigt blev afviklet, herfra ind igennem et sikkerheds tjek, der minder om lufthavnens. Der efter skulle vi have ombyttet vores internet booking til en rigtig billet, igen lidt kø. Vupti, så var vi inde i Vatikanstaten.

Hvorfor sætte skilte op?

Skiltning er ikke det de har brugt flest ressourcer på, så i starten tossede vi lidt rundt, for at finde den rigtige vej rundt, det lykkedes til sidst. Bemærk at Peterskirken ikke er en del af Museet, så når du er færdig med at gå rundt der inde, så skal du gå til højre ved udgangen for at komme ned til Peterspladsen. Går du til venstre så kan du til gengæld blære dig med at have gået et land rundt, når du kommer ned til Peterspladsen. Vil skyde på at der cirka er 2,4 km rundt om Vatikanstaten ud fra det kort jeg har set. Anyway, vi gik 🙂

Vatikanstaten

Peterspladsen

Nede på Peterspladsen kan man så igen stille sig i kø for at komme ind og se Peterskirken og/eller udsigten fra kirkens kuppel. Her skal du igen igennem et sikkerheds tjek, før du så kan gå ind i kirken, eller stille dig i kø til kirkens kuppel. Husk en, efter katolsk opfattelse en anstændig påklædning inden på det kirkelige område. Knæ og skuldre skal være dækket! De står og kontrollere inden du får lov at komme ind. Efter 20 min kø, kom vi frem til betalingen. Ja, selv om du har købt billet til museet, så koster det ekstra at komme op og se Peterskirkens Kuppel, mod et ekstra tillæg kan du få lov at tage en elevator de første 150 trin, mener jeg det var. Men vi valgte at tage trappen hele vejen. OBS: Du kan kun få adgang til Peterskirkens Kuppel mod kontant Euro betaling. Der er ingen kortbetaling og ingen studie/pensionist rabat. Samme pris for alle. Her ses den flotte udsigt fra toppen af kuppelen.

Udsigten fra Peterskirkens Kuppel

Frokost fik vi på Numbs Piazza Di Spagna (Via Mario de Fiori 29 -Piazza di Spagna). Efter aftensmaden på Sugo (Via Di Propanganda N.22), gik vi lidt rundt i byen, og kom tilfældigt forbi Pantheon, old gammelt romersk tempel, som var ret flot inden i.

Tirsdag (17/9)

Anden dag gik til Colosseum (navnet siden middelalderen) det oprindelige navn var Flavio eller Anfiteatro Flavio. Her kunne jeg så fortælle en masse om Colosseum, men det er de meget bedre til selv at fortælle der nede. OBS. Der er mange uofficielle guides uden for Colosseum, hold dig til dem der er officielle. De kan bookes via hjemmesiden eller i billet skranken der nede. Sidste nævnte er ofte nemmest, da billet administratorens hjemmeside sjældent virker. Lidt trist da det kun er Omniticket, der officielt set har lov at sælge Colosseum billetter online.

UPDATE: Omniticket, har tilsyneladende ikke længere billetter til Colosseum, de var også højest uprofessionelle. I stedet er der nu billetter at finde på den officielle hjemmeside Coopcolture.it.

Hvis du er villigt til at betale en ekstra skilling, næsten dobbelt op på billetten, så kan du få en guidet tur i undergrunden og 3 etage med i oplevelsen. Vi tog den udvidede tur, hvilket vi ikke fortrød på noget tidspunk. Vi havde en rigtig sød, dygtig og velinformeret guide, der kunne fortælle en masse om Colosseum's historie! Det kan klar anbefales. Tror hun hedder Veronica, ung mørkhåret pige der viste os rundt i undergrunden og op på tredje etage, hvor man kunne nyde udsigten. Der var tale om en officiel guide, booket via billetlugen til Colosseum, og ikke en af dem der render rundt udenfor.

Colosseum

Efter Colosseum gik vi til Roman Forum. Efter at have set det, Palatino, Aftensmaden fik vi på “Il Ristorante Tudini”

Onsdag (18/9)

Vi havde ikke nogen fast plan, så hoppede bare på metroen og køre ind mod “Fontana di Trevi”. Derfra gik vi til “Palazzo Vittoriano” der er et soldater museum med gratis adgang og fin udstilling. Så gik vi videre til “Piazza Navona” der er fyldt med cafeer og restauranter. OBS. Der er penge at spare, hvis du forlader Piazza Navona, og bevæger dig om på den anden side, der er maden meget billigere og mindst lige så god.

Frokost blev indtaget på “Restorante Da Ottavio”. Vi gik her efter en tur ud mod floden, Fiume Tévere, der løber gennem rom. Vi satte kurs mod “Isola Tiberina” der er en ø ude midt i Fiume Tévere. Øen er brofast, så man kan nemt komme der ud. Vi fortsatte over, gik lidt på den anden side, og gik så over floden igen ved siden af resterne af “Ponte Rotto”. Så gik vi til højre og krydsede over en stort fladt område, vi så erfarede var Circus Maximus, i dag bare et stort område, men tilbage i romertiden var det et kæmpe cirkus, deraf navnet “Circo Massimo” Vi skal bruge en tidsmaskine og rejse 1500 år tilbage i tiden for at se det rigtigt.

Torsdag (19/9)

Så var det blevet hjemrejsedag, vi slukke check-ud senest kl. 12:00, så det blev klaret kl. 11, her fra gik vi ud i byen, og kørte mod bydelen Pyramid med metroen. Herfra var der ca. 40 min gårtur ud til Catacombe di Domitilla, det gik også meget godt, selv om det var dejligt varmt. Efter 40 min kom vi så der ud, lige midt i deres middagspause. Der var lukket fra 12-14. Anyway, vi kiggede på indgangsdøren, hvor der stod: We Accept Visa, Mastercard.. bla. bla. bla.. og så videre…

Nå, vi satte os på en bænk i skyggen og ventede. Da de endelig åbnede og vi kommer ind, så siger manden bag skranken, kun kontant, ingen kort. Efter som vi var løbet tør for euro, og kun havde kort med, så kiggede vi opgivende på manden og gik vores vej. Efter 15 min kom vi forbi en hæveautomat, men efter sådan en forkert skiltning, gad vi absolut ikke gå tilbage. Vi gik derfor tilbage til Pyramid, hvor vi kom fordi “Pyramid of Cestius” der var under renovation, så godt skjult under stilladser. Vi gik derfor hen til metroen og kørte mod Spagna, hvor vi fandt en restaurant der kunne levere en god italiensk frokost. Her efter tog vi til hotellet. Efter en times tid i en sofa med gratis WiFi, så fik vi vores kufferter og kørte mod lufthavnen.

Turen mod lufthavnen

Turen gik nu mod lufthavnen, først med metro til Termini og derfra “Leonardo Express Airport Train” ud til terminal 3 i lufthavnen. Vi opgav at finde noget interessant at spise i lufthavnen, altså ud over slik. Efter lidt forvirring i deres computersystem fandt vi den rigtige gate og blev kørt ud til flyet. Denne gang kom vi afsted til tiden og landede i CPH kl. 00:20 – Så troede man måske turen endte her, næh nej.. vi kom ikke ud af parkerings anlægget uden først at kalde vagten og oplyse reservations nummer. Maskinen der skulle lukke os ud, viste bare en fejlkode når jeg ville køre ud. Men det lykkedes til sidst.

Det var så historien om en fantastisk tur til Rom! Vi havde en fin temperatur her midt i September, i dagtimerne var der mellem 22 og 27 grader. Så det kunne vi ikke klage over. Ikke en eneste regnbyge.

Næste tur? Måske du skulle besøge Paris?

Annonce:
Flyhjælp.dk