Turen går til Stockholm (Sverige)

Indeholder reklame via affiliate links for:

Stockholm

Stockholm er byen med de mange øer. Det centrale Stockholm ligger på ikke mindre end 14 øer, som forbindes med 54 broer. Så det er lidt noget andet end den smugle vand der er i København centrum 🙂

Fredag d. 30 April – 2010:
Jeg havde fornøjelsen af at komme til Stockholm efter en behagelig og ikke mindst til tiden tur med SAS (Scandinavien Airlines) fra Københavns Lufthavn og til Arlanda Lufthavn som ligger ca. 37 kilometer uden for Stockholm centrum. Hvordan kommer man så ind til Stockholm tænker du måske? Ja der er faktisk flere muligheder, men jeg vil anbefale den dyreste, hurtigste og nemmeste. Arlanda Express. Det tager ca. 20 minutter og toget når op på en fart på ca. 300 km/t. De 20 minutter går hurtigt og inden du ser dig om parkerer du på Stockholm Central Station, turen koster ca. 186 kr. for en enkelt billet og 357 kr. for en returbillet. Toget køre non-stop og du har derfor ingen spild tid. Fra Stockholm Central Station kan du trække din kuffert, eller tage en taxa op til dit hotel. Du lander lige i centrum!

Husk kortet

Vi kunne se på det bykort at vi fandt på Stockholm Central Station at der ikke var voldsomt langt op til vores hotel så vi valgte at tage kufferten på slæb og gå op igennem Stockholm. Vi ankom fredag ved middagstid, så der var stille og roligt i byen da mange var på arbejde så vi kunne gå op igennem en ikke særlig trafikeret Stockholm og nåede så frem til vores hotel

Norra Bantorget, som er et 4-stjernet hotel lige i centrum op til Gågaden. Du kan se billeder m.m. fra Norra Bantorget ved at klikke her. Hvor jeg også har skrevet lidt om Scandic generelt.

Planlæg hjemmefra

Vi havde desværre ikke fået sat os ind i hvad man skal se i Stockholm, så vi startede med at spilde en masse tid på at bladre i turistfoldere for at finde forslag. Så et godt råd er at undersøge markedet før du tager afsted, så du har en klar ide om hvad du vil se, så du ikke skal bruge tid på at undersøge muligheder når du når frem.

Vi vidste dog hjemmefra at vi skulle se Vasa Museet som ligger på Djurgården i midten af Stockholm. Hvis man står ved Kongeslottet så kan man se Vasa Museet og resten af Djurgården ovre på den anden side af vandet. Så efter at have gået lidt rundt i byen bestemte vi os for at nu vi var ude og gå, så kunne vi lige så godt gå der over, selv om vi på forhånd havde en forudindtaget idé om at der nok var lidt for langt at gå. Men det var der faktisk ikke!

Vasa Museet (Stockholm)

Vasa Museet i Stockholm
Foto: Terkel Hansen ©

Vasa Museet er en storslået oplevelse! Det er ikke hver dag man står ved siden af et skib fra 1600-tallet. Dertil kommer at Vasa faktisk er større end jeg lige havde forestillet mig… 69 meter langt og ca. 12 meter bredt så lidt større end en robåd 🙂

Wasa knækbrød

Måske kender du Wasa knækbrød? Har de noget tilfælles? Både ja og nej.. Vasa er et svensk orlogsskib, der på grund af en konstruktionsfejl (for lidt ballast) i skroget kæntrede og sank i Stockholms havn på sin jomfrurejse den 10. august 1628. Skibet navn kommer højest sandsynlig fra Gustav Vasa, konge af Sverige 1523–1560. Vasa regnes for at være det bedst bevaret skib fra 1600-tallet på grund af sin fine stand.

Vasa var ikke det eneste skib

Vasa blev sammen med 3 andre skibe (2 store, og 2 mindre) bestilt d. 16. januar 1625, af Gustav 2. Adolf (Konge af Sverige 1611-1632). Det var meningen at Vasa skulle blive det mest pragtfulde og kraftige krigsskib, som verden havde set på det tidspunkt. Pragtfuldt blev det i hvert fald! I løbet af 1625 blev mere end 1.000 svenske egetræer fældet til brug for Vasa alene! Bygningen af Vasa begyndte i foråret 1626.

Fyldt med kanoner

Våben arsenalet på Vasa bestod af 64 kanoner støbt i Bronze, hvoraf de 48 var ekstra tunge 24-punds kanoner fordelt på de to kanondæk! Skibet er 69 meter langt og ca. 12 meter bredt! Der var 52 meter fra køl til toppen af masten. Skibet skulle kunne rumme 145 besætnings medlemmer samt 300 soldater klar til kamp! Selv i dag 384 år senere er Vasa stadig et imponerende syn på museet i Stockholm, og helt klart et besøg værd!

Vasas jomfrurejse varede blot 20 minutter, og skibet nåede kun at tilbagelægge ca. 1 sømil – eller godt 1300 meter. Trods nærheden til land omkom mellem 30 og 50 personer ved forliset. Man har fundet 25 skeletter siden bjærgningen i 1961. Kilde: Wikipedia

Vasamuseet
Galärvarvsvägen 14
102 52 Stockholm


Flere oplevelser

Nu vi havde bevæget os ud på Djurgården tog vi op til Nordiska Museet, som udstiller historiske genstande fra den svenske historie og frem til IKEA stole som vi kender i dag.

Lørdag d. 1 Maj – 2010:
Dagen efter bevægede vi os til Östasiatiska museet, som udstiller Asiatiske effekter krukker, figurere, billeder og en masse bøger.

Hvor efter vi besøgte Skansen, der er et frilands museum, der som meget andet turist mærssigt ligger ude på Djurgården. Men så er det hele også samlet et sted og derved nemt at komme til.

Søndag d. 2 Maj – 2010:
Søndag formiddag besøgte vi Stockholm Armémuseum som er en udstilling af militært materiel lige fra uniformer til biler og våben. Her efter var det tid til at komme tilbage til hotellet, hente vores kufferter og finde ud til Arlanda Lufthavn.

Stockholm er en fin by og bliver da også i nogen tilfælde omtalt som Nordens Venedig, pga. de mange øer og vand mellem dem. Stockholm er ellers normalt ikke det man tænker på når den står på Storbyferie, men byen er slet ikke så tosset endda. Der er en fin gågade ned gennem byen og en masse butikker som du også kan finde i Danmark, eneste forskel er sproget. Så ved du ikke lige hvor du skal tage hen på en forlænget weekend? Hvorfor så ikke prøve Stockholm?

Stockholm

Lidt kort om Stockholm

Stockholm er grundlagt omkring 1250, det første byggeri var en fæstning, der kunne kontrollere trafikken mellem Østersøen og Mälaren (Sveriges tredjestørste sø). Byggeriet gik hurtigt og allerede i slutningen af det 13. århundrede beskrives Stockholm som den største by i Sverige! Under Kalmarunionen var Sverige underlagt den danske trone, og her blev Stockholm centrum for modstanden mod Danmark! Fra 1610 til 1680 blev Stockholms indbyggertal seksdoblet og Stockholm fik officiel status som svensk hovedstad. Mälaren har den dag i dag stadig betydning for den svenske hovedstad, da byens drikkeforsyning består af renset ferskvand fra Mälaren! Stockholm har en befolkning på ca. 1,3 mio mennesker!

Hvordan kommer man fra lufthavn og til Stockholm?

Hvis du eksempelvis flyver med SAS, så lander du i Arlanda luftnavn ca. 40 km. nord for Stockholm! Arlanda er Stockholms internationale lufthavn, og samtidig Sveriges største! Fra gaten bevæger du der ned mod bagagebåndene. Her efter går du ud gennem tolden og nærmer dig udgangen. Her kan du finde Busser og Taxa som kan fragte dig direkte til Stockholm. Men hvis du som mig gerne vil hurtigt frem, og ikke er taget på ferie for at blive transporteret langsomt til destinationen, så find den nærmeste gule billet automat til Arlanda Express som er et hurtigtog mellem Arlanda Lufthavn og Stockholm Central Station!

På turen som tager ca. 20 minutter når toget op på ca. 300 km/t uden du opdater det 🙂 Bestiller du billetten på Arlandaexpress.com spare du 10% på billet prisen! Stockholm Central Station ligger som navnet antyder lige i centrum af Stockholm, her er du i gå-afstand til de fleste hoteller, og ellers kan du vælge at tage en Taxa, Metro eller Bus. Når du ankommer til Stockholm Central Station kan du ikke undgå at se Arlanda express kontoret ved udgangen, her inde kan du finde et gratis bykort!

Hvordan kommer man rundt i Stockholm?

Som nævnt overfor så kan du komme rundt i Stockholm både med Taxa, Bus og Metro, den største oplevelse får du dog ved at bruge dine ben, (motion er også sundt) Meget få turist ting i Stockholm er så langt væk at du ikke kan gå hvis du bare er ved normalt helbred. Husk at få en vandflaske med i rygsækken, så du får noget væske!

Andre oplevelser i Stockholm

Skansen

Skansen er et frilandsmuseum på Djurgårdsslätten i Stockholm. Der finder man 150 kulturhistoriske byggerier en mini zoo og arbejdende værksteder! Et område hvor historien lever. Da Skansen ligger oppe på toppen af en bakke har man mulighed for at tage den lille bjergbane til toppen, koster et par kroner ekstra i indgang, men meget hyggeligt at nå veludhvilet frem til at gå rundt og se det hele.

Skansen
Djurgårdsslätten 49
115 93 Stockholm

Östasiatiska museet

På Östasiatiska museet finder du alt fra kinesiske bøger og til krukker, figurer og andre genstande fra østen. Museet åbnede i 1963 og viser en samling som arkæolog Johan “Kina-Gunnar” Andersson samlede på sine rejser i Østen i 1920'erne.

Östasiatiska museetSkeppsholmen103 27 Stockholm

Armémuseum

Svensk Armémuseum eller på dansk: “Svensk Militær museum” finder man i Stockholm, her er det muligt at se en større udstilling som omfatter uniformer, kanoner, sværd, gevær, pistoler, biler og andet krigs materiel. Museet der har fungeret siden 1877, har gennem årene fået samlet en flot udstilling. På Armémuseum i Stockholm får du et godt indblik i Svensk krigsførelse gennem tiderne.

ArmémuseumRiddargatan 13104 41 Stockholm

Nordiska Museet

Nordiska Museet eller på danske Nordisk Museum ligger tæt på Vasa Museet i Djurgården (Stockholm). Nordiska Museet tilbyder en stor bygning bygget i Christian 4.s renæssancestil, og skulle oprindeligt have været 4 fløje til at repræsentere de 4 skandinaviske lande. Men den plan blev droppet, og opført blev kun den første bygning som til gengæld ser ganske fin ud udvendig såvel som indvendig! Nordiska Museet indeholder en udstilling i flere etager om Sveriges historie i form at genstande – møbler, tøj, legetøj osv. – fra hele Sverige! Udstillingen er så opdateret at den indeholder kendte effekter IKEA.

Nordiska museet
Djurgårdsvägen 6-16
115 93 Stockholm

Scandic Norra Bantorget **** (Stockholm)

Vil du bo lige i centrum af Stockholm, tæt på gågade, og seværdigheder så book et værelse på Scandic Norra Bantorget! Scandic står for bæredygtig og arbejder målrettet mod en bedre verden, og det har de faktisk gjort siden 1993. På Scandic er kuglepenne og adgangskort til dørene lavet af træ! Du kan vælge økologiske madvare.

Scandic

Hvorfor skal du bo på Scandic?

Fordi du får bare lidt mere! Værelserne er flotte og et god morgenmads buffet med mange valgmuligheder er altid inkluderet i prisen! Scandic Norra Bantorget er et førsteklasses hotel på Wallingatan i centrum af Stockholm, ca 700 meter fra City Terminalen. Alle værelser er med minibar, kaffe/te, strygejern/bræt, hårtørre, tv og trådløst internet. Hotellet har desuden restaurant og bar! Desuden tilbyder minibutikken i den døgnåbne reception mad og drikkevare døgnets 24 timer. Har du glemt tandbørsten kan du også finde en i minibutikken. I Danmark serverer de kaffe, der er økologisk og bæredygtig.

Scandic Stockholm
Scandic Stockholm

Hvor skal vi hen næste gang? Rom måske eller Berlin?

Annonce:
Suncharter.dk