Hjemmelavet legehus

Indeholder reklame via affiliate links for:

10-4.dk

Legehus, ja, når du bygger dit eget hjemmelavede legehus, bestemmer du selv kvaliteten af det træ du bruger, samt udsende på huset. Et legehus projekt behøver ikke tage flere uger. Det kan klares på en forlænget weekend med lidt arbejdsro. For det kan trække ud, hvis der er for mange afbrydelser undervejs.

Hold legehuset simpelt

Hold dit legehus projekt simpelt, ellers risikerer du at du ikke når i mål og dermed skuffer dine børn. Den kamel måtte vi selv sluge! Man ønsker det bedste for sine børn og et slot ville selvfølge være at foretrække, men det blev et mindre hus men altan, vindue og dør. Det var nemlig til at overskue og blev perfekt modtaget af ungerne, der blev meget glade for resultatet.

Sådan kommer du i gang med legehuset

Det starter med at du tegner en skitse over hvordan legehusets mål skal være. Her skal der besluttes hvor høj døren skal være, hvor langt huset skal være, hvor langt og hvor bredt m.v. Alt det er skitseret på nedenstående tegning. Når det er klaret, kan du gå til materialeberegning.

Hjemmelavet legehus mål
© Copyright Vorhjem.dk

Hvad skal vi bruge til legehuset?

For at finde ud af hvilke materialer vi skal bruge til legehuset, er det nødvendigt at gøre sig nogle tanker om huset opbygning. I dette tilfælde forestillede vi os at huset skulle stå på 6 pæle, som blev støbt fast. Da huset skal stå i mange år, skulle det være nogle kraftige pæle, som samtidig kunne bære konstruktionen.

Da de lodrette stolper var udmålt og fastgjort, var det tid til at lave den vandrette konstruktion. Den ville vi lave en Reglar, da vi vurderer de er kraftige nok til at bære gulvet. En i hver ende, en i hver side og en tværgående til af understøtte gulvet midt på.

Legehusets skelet og spær blev opført i 38×57 mm. Lægter., nu var vi klar til at montere facaden.

Du tænker måske hvordan vi nåede frem til en bredde på præcis 1460 mm. eller 146 cm. Jo vi havde kigget på 100 mm. brædder til lodret facade. Hvis man starter med at montere det første bræt, holder 70 mm. til det næste og laver 15 mm. overlap på det øverste, som skitseret herunder, så når man en bredde på 1460 mm.

Hjemmelavet legehus facade
© Copyright Vorhjem.dk

De samme brædder bruges til gulvet, her placeres de blot side om side og sømmes eller skrues fast. Når facaden er monteres og der er lavet et hul til døren, så monteres taget. Brædderne tilskæres så de er ca. 91 cm. afhængigt at ønsket udhæng. og sættes side om side på spærene. Derpå monteres Tagpap, Onduline eller Shingels. Til slut monteres vindskederne og så er taget færdigt.

Nu kan du vælge at lade dør hul og vindue være åbent, så ingen får klemte fingre. Du kan også vælge at sætte et stykke plexiglas i vinduet og lave en dør af de sidste brædder. Vælger du at lave døren, så husk minimum 12 mm. luft rundt om døren, så fingrene ikke bliver klemt.

Husk faldunderlag, f.eks. legepladssand eller faldsand. Her snakker vi ikke et lag på 5-10 cm, nej du skal op på 30-40 cm, hvis dit legehus er højere end dig selv. Børn vil nemlig på et tidspunkt kravle op på taget, hvis de kan komme til det. Husk at tale med børnene om ild, da et legehus af træ, godt kan brænde.

Materialelisten til legehuset

Her er hvad du skal bruge til overstående hus.

Brædder 19x100x3000 mm.60stk.Facade, Gavl, Stern og Tag
Brædder 19x100x4200 mm.18stk.Gavle
Lægte 38x57x3600 mm.3stk.Lodret skelet
Lægte 38x57x3000 mm.11stk.Spær og Lægter
Reglar 45x95x4200 mm.5stk.Fundament
6 m2 Tagpap1rl.Tag
Søm til Tagpap1pk.Tag
Stolpebeton6stk.Fundament
Hegnstolper 90x90x1500 mm.2stk.Fundament

Dertil kommer skruer eller søm til fastgørelse. Vi havde en god del på lager og så det fik vi desværre ikke tal på. Men prøv at regne med 2-3 stk. pr. bræt/ lægte.

Har du et andet ønske til huset udsende eller ønsker du blot ikke at skitsere det fra bunden af, så se alle de fine legehuse på Traehytter.dk der er en del at vælge imellem og masser af billeder til inspiration.

Behandling af ubehandlet træ

Hvis du lader ubehandlet træ stå ude i solen, vil det med tiden få en grålig nuance, da træet nedbrydes. Du kan bevare det pæne udsende, ved at give legehuset træbeskyttelse. Alternativt kan du male huset i en pæn farve. Vores piger ønskede sig et lyserødt legehus, så det er vi i gang med at male. Se her hvor vi finder vores maling og tilbehør: Maling.