Sådan får du øget biodiversitet i haven

Indeholder reklame via affiliate links for:

Plantetorvet.dk

De fleste har nok hørt om biodiversitet, men hvilke planter tiltrækker de nyttige insekter til haven? Det er nemlig muligt at have biodiversitet i haven, uden at haven er forvandlet til en rodet brakmark. På den måde kan den almindelige have gå hånd i hånd med den have der giver biodiversitet. Det er altså ikke enten eller, men en måde, hvorpå alle kan mødes. Insekterne har det svært, lad os hjælpe dem.

Biodiversitet

Hvad er biodiversitet? FN definerer biodiversitet som, “..Mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer, både på land og i vand..”. Det handler om livet her på jorden, om et økosystem der fungerer og bidrager til mangfoldighed af arter. Biodiversiteten er truet og en del allerede forsvundet. Forurening og klimaforandringerne er endnu et søm i kisten.Biodiversiteten kan hjælpe med at afbøde naturkatastrofer, med at modvirke skadedyr og sygdomme samt medvirke til at regulere vores klima. Det giver derfor god mening at have tanke på biodiversitet.

Hvordan du kan øge biodiversiteten i din have?

Der hvor det er nemt at starte er ved at kigge ud på haven. Er haven fyldt med fliser, der modvirker at regnvandet kan trænge ned i jorden, er have belagt med granti skærver som du måske holder fri for ukrudt med sprøjtemidler eller en Ukrudtsbrænder eller er haven et åndehul for naturen, med høj biodiversitet, insekter og sommerfugle?

Et åndehul for naturen består f.eks. af blomstrende planter, døde træstammer og grene, jordbunker med synlig jord, sten og stenbunker, bunker med grene, en havedam, redekasser, insekthoteller og gamle træer. Hvis du kan sætte kryds ved alle punkter, så er du godt på vej og ellers kan man se på hvad man ellers kan gøre.

Her under finder du 8 særligt udvalgte planter, der vil gavne biodiversiteten i din have.

Lavendel

I vores have, er Lavendel et yndet udflugtsmål blandt insekterne. Der er faktisk to på billedet, selv om de gemmer sig lidt ved første øjekast. Lavendel er en sikker vinder og noget man kan finde i mange haver. Lavendel når typisk en højde på 30 – 40 centimeter. Plant op til 10 planter pr. kvadratmeter.

Lavendel bidrager med biodiversitet

Røllike

Røllike er en god plante, hvis du ønsker at tiltrække sommerfuglearter, svirrefluer, bier og biller. En plante som f.eks. Milly Rock Rose giver nogle flotte lyserød/lilla blomster. Røllike når en højde på ca. 25 cm. og kan plantes med op til 6 planter pr. kvadratmeter.

Purpurtidsel

Purpurtidsel er en høj og elegant staude, som du kan plante uden opbinding. Purpurtidsel tiltrækker bl.a. tidselsommerfuglen, men også andre sommerfugle, bier og svirrefluer. Purpurtidsel når en højde på op til 125 cm. og kan plantes med op til 5 planter pr. kvadratmeter. Er ej hjemmehørende i Danmark.

Storkenæb

Storkenæb er både insektvenlig og god som bunddække. F.eks. Storkenæb Karmina når en højde på ca. 25 cm. og kan plantes med op til 9 planter pr. kvadratmeter. Du kan herefter nyde de flotte røde nuancer.

Mjødurt

Knoldet Mjødurt har en behagelig aromatisk duft og er værtsplante for den desværre udryddelsestruede sommerfugl Fransk Bredpande, så lad os få plantet nogle af dem. Søges desuden af bier og svirrefluer, og andre pollensamlende insekter. Knoldet Mjødurt når en højde på 30-50 centimeter og kan plantes med op til 6 planter pr. kvadratmeter.

Staude-Salvie

Staude-Salvie kan tilbyde en lang blomstring og er attraktiv for bier, sommerfugle og andre insekter. Trives bedst i sol og vælger du Staude-Salvie i Sensation Deep Rose, kan du nyde de mørkerøde farver. Staude-Salvie når en højde på ca. 40 centimeter. Der kan plantes op til 6 stauder pr. kvadratmeter.

Kællingetand

Kællingetand er værtsplante for lang række af vores danske sommerfugle. Helt sikkert en god investering, så man kan nyde de gule nuancer. Dertil et yndet mål for bier. Placeres i direkte sol for at opnå de bedste betingelser. Kællingetand når en højde på 15 – 30 centimeter og kan plantes med op til 6 planter pr. kvadratmeter.

Sølvpotentil

Sølvpotentil er en vil plante med krybende vækst. overvejende grønt løv med sølvskær og gule blomster i perioden juni – august. Sølvpotentil tiltrækker bier og sommerfugle. Sølvpotentil når en højde på ca. 30 centimeter og kan plantes med op til 9 planter pr. kvadratmeter.

Se alle de flotte blomster her under.

Nedenstående priseksempler er angivet uden evt. fragtomkostninger.
Alle priser er angivet med forbehold for prisændringer.

Sølvpotentil kr. 84,95,-
Sølvpotentil

84,95,- pr. stk. (Spar: ,-)