WordPress (Blog/CMS)

Indeholder reklame via affiliate links for:

Simply.com

WordPress er det man kalder et Open Source system. Det betyder at systemet i sig selv er gratis og koden er åben. Det eneste man betaler for, er det webhotel og den service man får stillet til rådighed. WordPress er samtidig et CMS, der er en forkortelse af det engelske udtryk Content Management System. I praksis betyder det at det er et system, hvor det er nemt at redigere indholdet, i modsætning til de gammeldags kodede websider, hvor man skulle ændre i koden.

Open Source

Fordelen ved Open Source er at der ikke kommer nogen løbende udgifter til licenser og opdateringer. Du er heller ikke bundet til en bestemt udbyder (Webhost/Webhotel) Din side kan frit flyttes et andet sted hen, hvis du bliver uvenner med din udbyder.

WordPress

WordPress blev til i 2003, opfundet af Matt Mullenweg og Mike Little, i december 2011 var systemet allerede downloadet hele 65.000.000 gange. WordPress udmærker sig ved at være utroligt nemt at redigere og opdatere. Der findes et hav af tilføjelser og temaer som man kan udvide sin installation med. Rigtig mange af tilføjelserne er gratis.

Langt de fleste løsninger som jeg har lavet, bygger på netop WordPress. Det har givet en stor erfaring med systemet, som kan komme dig til gode. Du får intet mindre end et system hvor du har fuld kontrol over dit design og din tekst. WordPress kan bruges til både den lille erhvervsdrivende og den private bruger.

Men for at du kan opsætte WordPress, så skal du bruge et webhotel. Der findes rigtig mange webhoteller du kan vælge imellem, men for at du ikke skal vælge noget du senere vil fortryde, ja så har jeg sammensat en lille webhotel guide til dig.

Webhoteller

Der er lidt forskellige webhoteller at vælge imellem, hvis du selv ønsker at bestille dit webhotel. Vi anbefaler Simply.com, som en stabil udbyder med et fint produkt. Men nedenstående er også annerkendte leverandører.

Vælger du Simply.com, kan du med fordel anvende følgende rabatkode: TA3PGD , der giver 3 måneders ekstra webhotel – Bestil her

Hvis du kender lidt til servertyperne, så kører Simply.com på Apache servere mens f.eks. Nordicway.dk, DuelHost og E-studio kører på LiteSpeed servere. Vi arbejder udelukkende med PHP, så vælg det, ved bestilling.

Sådan kommer du i gang med siden

For at komme i gang med en hjemmeside, skal du i første omgang bruge et webhotel. Hvis du vil lave noget selv, helt fra bunden, skal du kun bruge et webhotel. Her er det afgørende om det skal være PHP (Linux) eller ASP (Microsoft) din løsning skal køre på. Langt de fleste open source systemer kører på PHP, herunder WordPress, Magento, Drupal, Joomla, OpenCart eller Prestashop, så med mindre du er 100% sikker på at du skal bruge en ASP løsning, så vil valget være en PHP løsning.

Da jeg til daglig arbejder med hjemmesider, ved jeg hvor afgørende det er med en stabil og effektiv leverandør. En anden ting er at man helst skal have så meget for pengene som muligt. Det er ikke altid at pris og stabilitet følges ad. For at gøre det nemt for dig, har jeg her udvalgt nogle leverandører, som jeg ved du kan stole på.

Når man skal vælge et webhotel, så gælder det om at finde et der er driftssikker og ikke mindst et der ikke koster en bondegård. Et webhotel til en bondegård, kan selvfølgelig have en række fordele som et billigt webhotel, ikke har. Men de webhoteller jeg vil præsentere for dig her, er alle webhoteller som har et godt ry og en driftssikker løsning.

Installation af WordPress

I denne lille video på 2 minutter, bliver du klogere på, hvor nemt det er at komme i gang med egen hjemmeside. Via ganske få trin, så får du installeret WordPress på dit webhotel.

Funktionen der gør det nemt er 1-klik-installation som de fleste webhoteller tilbyder. Er du i tvivl om hvilket webhotel du skal vælge så spørg endelig.

Min personlige favorit

Skal du have et billigt webhotel, med høj oppetid og cPanel. Så kan jeg anbefale E-studio og Nordicway.dk, sidste nævnte, Nordicway.dk, har tilmed en backup funktion, som gør det næsten lige så godt som Simply.com, derfor en ekstra stjerne til Nordicway.dk. Prisen på begge webhoteller er samtidig attraktiv i forhold til andre.

Skal du have et webhotel, med høj oppetid og fantastisk godt og simpelt kontrolpanel, som alle kan finde ud af, så kommer du ikke uden om Simply.com. Hvis man undersøger Simply.com lidt, så vil man hurtigt finde ud af at Simply.com har en masse glade kunder og god support. De har dog de senere år, hældt en del malurt i bægeret, da priserne ikke bare er steget voldsomt 1, men 2 gange.. Så husk at benytte rabatkoden: TA3PGD

Men med over 12 års erfaring (Siden ca. 2010) og meget få problemer vil jeg helt klart anbefale Simply.com, på trods af det udenlands klingende navn og webadresse er det en pæredansk virksomhed fra Skanderborg. Har du været på Skanderborg Festival så er du ikke i tvivl om hvor den by ligger, i andre må åbne Google Maps og kigge mellem Aarhus og Horsens. Simply.com er ikke blot i den bedste kategori, de er faktisk også blandt danmarks bedste webhoteller, engang var de også billige, det er de ikke mere, men stadig gode. Langt de fleste kan nøjes med et Basic Suite, men ønsker du lidt mere serverkraft, så vælger du blot et Standard Suite eller Pro Suite, der bliver mere hukommelse og ram. Simply.com tilbyder 1-click install af kendte systemer som f.eks. WordPress, Prestashop m.v.

Er det svært at komme i gang med eget webhotel? Nej slet ikke. Det kan gøres på 5 minutter.

Hvad er et webhotel egentlig?

Et webhotel er i bund og grund en plads på en server. En server er en kraftfuld computer, som kan hoste en eller flere hjemmesider. At hoste vil sige at opbevare en hjemmeside. Serverne står typisk på et serverhotel, hvor der er mange servere. Er dine fremtidige besøgende danskere, så giver det god mening at have din hjemmeside liggende i Danmark, da den derved vil blive åbnet hurtigere, end en fra en server i f.eks. USA. Overstående webhotel er dansk.

Sådan der

Nu ved du lidt om webhoteller, så skal det bare bestilles. Den nævnte leverandør her over, er dem jeg selv bruger til dagligt. Men der er også andre seriøse hosting firmaer i Danmark og dem er der en liste over, øverst på siden.

Bliv set online

Bliv set online, stort set alle kan få glæde af at oprette en hjemmeside eller blog. Specielt hvis du har en butik, hvor du gerne vil dele dine varer med potentielle kunder, eller ønsker noget feedback på dine produkter, så er en blog en god måde, hvorpå du kan komme i kontakt med verden. Salg behøver ikke være den eneste grund til at få en hjemmeside. Det kan også være en interesse eller oplevelser, du vil dele med familie, venner og hvem ved, måske resten af verden.

WordPress gør design nemt

Tidligere skulle man være programmør for at få en hjemmeside. Men nu til dags har det aldrig været nemmere at komme online. Når du først har din webside, kan du lige så let som at skrive et tekstdokument, udgive dit indhold til verden. Der er mange måder hvorpå du kan udgive dit indhold, en af de mest benyttede er WordPress, der som sagt er et open source system. WordPress giver mulighed for at vælge et design blandt flere tusind skabeloner. En anden fordel er at WordPress er suveræn til søgemaskineoptimering. Med andre ord, WordPress er toppen af poppen når det gælder webdesign.

Hvis du har brug for en dynamisk hjemmeside, der kan dække dit behov for at udgive indhold af såvel privat som erhvervsmæssig karakter, så skal du skynde dig at få bestilt et webhotel, hvor du kan få opsat WordPress. Det kan nemt gøres hos f.eks. Simply.com. Har du brug for hjælp, så kontakt mig endelig, så finder vi en løsning.

Webside, wordpress

Det hurtige svar er du går til Kontrolpanel, sætter musen på Indstillinger og klikker på “Permanente links” her vælger du så din nye link struktur. F.eks. er din nuværende adresse: “domæne.dk/2024/12/permanente-links” den ønsker du at ændre til “domæne.dk/2024/permanente-links”. Så det er nemt nok.

Søgemaskiner

Nu opstår problemet så.. for diverse søgemaskiner og måske også nogle links på din hjemmeside linker til den gamle url og vil nu få 404 fejl, siden findes ikke. Ups.. trist hvis man har 200 sider på hjemmesiden og skal i gang med manuel viderestilling af hver enkelt url.

Løsning med permanente links

Heldigvis er der en forholdsvis nem løsning. Du har måske installeret Yoast SEO på din blog, så er verden nemlig lidt nemmere. Du går ind på Yoast's hjemmeside, her udfylder du formularen med først din hjemmeside url: domæne.dk, dernæst udfylder du din gamle linkstruktur (Følg guiden på siden). Klik så på den orange knap “Generate Redirect”. Du får nu en lille kodestump ala nedenstående:

RedirectMatch 301 ^/2015/([0-9]{4})/([0-9]{2})/([^/]+)/$ http://www.domæne.dk/2024/$3

Den kode skal nu indsættes i starten af din .htaccess fil. Hvis du har installeret Yoast SEO, så behøver det ikke være svært. Klik på SEO i kontrolpanel og vælg menupunktet Værktøjer. Klik på første link: Fil editor og gå til punktet .htaccess fil. Her indsætter du så din kodestump i starten af filen og klikker på “Gem ændringer til .htaccess fil” vupti, nu er dine gamle link struktur viderestillet til den nye.

De bedste temaer til WordPress

Hvor finder man de bedste temaer WordPress? Der er faktisk mange muligheder, men jeg vil her give dig 5 seriøse bud på steder hvor du kan få noget anvendeligt.

Et sted du kan starte med at kigge er hos Generatepress.com et canadisk firma, der går op i at lave hurtige temaer der kan tilpasses. Dertil kommer de med en række forskellige designs man kan skifte imellem. Generatepress.com er min favorit.

Et andet af stederne er Elegantthemes.com, her er der i skrivende stund ikke mindre end 80 valgmuligheder. Så er der lidt at bladre igennem. Du får adgang til alle temaer for en fast pris om året.

Leder du efter et mere eksklusivt udvalg inden for Premium temaer til WordPress. Så kig forbi CSSigniter.com, hvor der er et lidt mindre udvalg. Men tilgengæld alle top tunede. Igen betaler du en fast pris pr. år for at få adgang til temaerne.

Så kommer vi til en af de større drenge i klassen. Woocommerce.com. Her betaler du for det tema du kunne tænke dig, og så kan du enten betale for et år, eller købe det permanent. Min favorit – Specielt hvis du skal lave en webshop på Woocommerce.

Næste stop, fjerde udbyder i rækken, er Themeisle.com, Her findes også en række fine temaer, du kan købe. Desuden findes der også nogen der er gratis, så der er noget for enhver smag.

Sidste, men bestemt ikke mindste mulighed, er Themeforest.net, her åbner sig en skov af muligheder. I skrivende stund finder du lidt over 2500 WordPress temaer. Kan du ikke finde dit tema her, så findes det ikke. Og er det sidste tilfældet, så skal du finde en programmør der kan lave det du ønsker at finde!

Men før du overhovedet har behov for et tema skal du have et webhotel med WordPress. Heldigvis for dig, ved jeg også hvor du finder det, klik ind på Simply.com og husk at benytte rabatkoden: TA3PGD.

Tips til design af din hjemmeside

En hjemmeside kan bestå af en masse tekst, men hvis der kun er tekst, så bliver det jo kedeligt at gennemgår. Du kender det fra bøger, der skal også helst være et billede hist og her, så man kan leve sig ind i handlingen. Hvad ville en avis være uden billeder og det gælder selvfølgelig også for din hjemmeside. Hvordan får man det perfekte design på sin hjemmeside? Jo man skal pakke det pænt og indbydende ind. Her vil vi så kigge på et par punkter der kan hjælpe dig på vej.

Billeder

Går vi tilbage til 90'erne, så var det hotteste du kunne have på en hjemmeside, en gif animation eller et enkelt billede.

I dag skal det være enten infografik eller speed drawing, hvis du skal være med på moden. Du går dog ikke galt i byen med indholds relaterede billeder, der passer til din tekst. Der findes selvfølgelig google billedsøgning, men pas på du ikke får fingrene i maskinen. De billeder du finder på google eller bing kan nemt være underlagt ophavsret. Nej, vær helt sikker før du bruger et billede, du ikke selv har lavet eller taget med dit kamera.

Du kan også bruge en af de mange billede sider, som f.eks. stock.adobe.com eller shutterstock.com, her betaler du for de enkelte billeder med point du har købt. Foruden billedere, finder du også videoer og anden spændende grafik. Billeder du finder på de tjenester, har fotograferne godkendt til online brug. Billeder du bare downloader tilfældigt, kan koste dig mange penge i erstatning.

Skrifttyper / Fonts

Skal du have en smart tekst på din hjemmeside, eller skal du bare køre standard font? Der er rigtig mange skrifttyper som eks. Windows understøtter, men det er nødvendigvis ikke det samme på andre enheder. Med Smartphones, Tablets, Bærbare, Tv og hvad der ellers kan gå på nettet, kræver det en alsidig skrifttype som alle enheder forstår ens, så din hjemmeside ser ens ud på alle enheder.

Her kommer Google Fonts ind i billedet, du henter simpelthen en skrifttype fra Google's kartotek, med over 600 forskellige skrifttyper. Problemet med Google fonts er dog at du henter data som ikke nødvendigvis er tilladt i forhold til GDPR. Du kan derfor med fordel bruge en af de skrifttyper som dit tema understøtter, det vil i de gode temaer, typisk være web kompatible skrifttyper.

Videoer

Ikke alle gider sidde og læse spalte op og spalte ned. Ja og så er der selvfølgelig dem der er ordblinde eller har f.eks. et synshandikap. Har du et vigtigt budskab du skal ud med, så kan en video være en rigtig god ting. Her kan alle, der forstår det sprog du taler, være med og forstå dit budskab. De bedste services til det formål er Vimeo.com og YouTube.com. Sidstenævnte kender du sikkert i forvejen, for sjov og ballade. Vimeo er mere til professionelt eller seriøst indhold. Youtube er ejet af før nævnte Google, så her kan der også være lidt problemer med cookies og GDPR.

Ellers andet?

Med overstående 3 punkter så er du godt i gang med din hjemmeside. Nu skal du bare bruge en hjemmeside der er nem at redigere og hurtig at arbejde med og tilmed hvis du skal have oversat nogle sprogfiler – Sådan et system kender jeg selvfølgelig også, for WordPress kan nemt installeres hos Simply.com. Husk at benytte rabatkoden: TA3PGD.

Ny hjemmeside til dig?

Er din hjemmeside ved at se lidt gammelt og slidt ud, så er opdatering en løsning. Med en opdatering får hjemmesiden et udseende som var den ny. En gang opdatering består ofte af 3 faser. Først en overførsel af indhold, til en ny hjemmeside, så opsætning af den nye hjemmeside, og hjemmeside eftersyn, hvor man tjekker om det hele virker. Til bliver hjemmesiden lagt online, så det ser ud som nyt og er ofte blevet meget mere bruger venligt.

Man kan ikke sige, at man sparer penge ved at få lave en ny hjemmeside, det koster jo trods alt et par timer, men ofte vil man opleve et løft i trafikken hvor man ikke bare springer over gærdet er lavest, man opnår en reel forbedring i indekseringen. Altså ikke nogle penge for en midlertidig løsning. For har man et gammelt CMS system, som man så får opgraderet til et nyt, så vil teknikken ofte gøre hjemmesiden hurtigere og ikke mindst mere SEO venlig.

En hjemmeside er en opgave for nørder

Skal det gøres ordentligt, så må der rigtige nørder til. Specielt hvis der er tale om noget der skal blive godt og funktionelt. En hjemmeside behøver ikke være flot og fuld af grafiske elementer. Nej simpelt kan nogle gange virke bedre, det ved folk, som har arbejdet med hjemmesider i mange år.

Hvad koster hjemmesider?

Ja, hvad koster det at få lavet en hjemmeside? Lad os sige at du har et begrænset behov og blot skal i gang, med online synlighed, så koster en simpel hjemmeside i omegnen lige under 2.200 kr. inkl. moms. Hertil kan man selvfølgelig vælge forskellige tilføjelser, der ændrer prisen, men for det beløb er man i gang. Har du flere ønsker end en basis hjemmeside, så lander prisen nok et sted mellem 5.000 og 50.000 kr.

Men en ting er selvfølgelig et pris eksempel, det afgørende er hvad det koster at få lavet din hjemmeside. Det er der kun en måde at få afklaret. Få et uforpligtende tilbud fra en hjemmeside nørd på TerkeLit.dk.

En ny hjemmeside kan være online allerede i dag!

Afhængigt af hvilket tidspunkt på døgnet du bestiller, så kan din hjemmeside faktisk allerede være online senere i dag. Den er nødvendigvis ikke online med indhold endnu, men den er online i standard opsætningen, som du har bestilt den. Herfra kan du udbygge den som du har lyst. Eller få et tilbud på udvidelser. Udvidelser som du, vi eller andre kan lave på hjemmesiden. Hjemmesiden er nemlig din og du bestemmer helt selv, hvem der gør hvad. Det er mest fair, når du betaler.